https://www.gerb.bg/bg

Прокурорската колегия напоително отговори на Лаура Кьовеши

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обсъди постъпилото писмо от Европейския главен прокурор – Лаура Кьовеши, с което тя изиска допълнителна информация за 7 от излъчените кандидати от Република България.

Отговорът по поставените въпроси е изпратен своевременно, съобщават от ВСС.

Комуникацията с Европейската прокуратура се осъществява чрез Министерството на правосъдието и Министерство на външните работи на Република България. Ако се налага да се направи нова процедура по подбор на европейски делегирани прокурори прокурорската колегия ще потвърди вота си.

Колегията е изготвила десетки страници, в които отговаря на всички поставени от Кьовеши въпроси. В първата се акцентира върху досегашната работата на всеки от номинираните за европейски делегирани прокурори, а във втората се обяснява каква е нормативната база, която регламентира процедурата за подбор, както и каква е структурата на съдебната власт и какъв е статутът на магистратите у нас. На Европейската прокуратура ще бъде изпратено и становище от тримата следователи, одобрени от Прокурорската колегия за ЕДП. В него те заявяват, че предварителното определяне, че следователите не могат да бъдат европейски делегирани прокурори или много трудно биха изпълнявали задълженията, поставено в хода на една висяща процедура, е дискриминационно.

Следователите призовават Прокурорската колегия да не предоставя допълнителна информация за самите тях, защото са на мнение, че всички документи са били дадени при откриване на процедурата. Миналата седмица европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска допълнителна информация за седем от десетте излъчени от страната ни европейски делегирани прокурори, избрани на 13 февруари от Прокурорската колегия.

Това са Светлана Шопова-Колева, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Бисерка Стоянова, Венцислав Фердинандов, Димитър Беличев, Мая Ковачева, Преслава Петкова и Христо Крачунов. За трима от тях – Светла Шопова, Димитър Беличев и Бойко Калфин, Кьовеши не е поискала още данни.

Припомняме, че с писмо от бюрото на европейския главен прокурор се иска допълнителна информация за 7 от 10-те излъчени кандидатури от прокурорската колегия, което е безпрецедентно.

Според европейските норми и дипломатически език подобно искане за уточняваща информация по-скоро попада в графа отхвърляне на кандидатите като непригодни.

На 4 март говорителят на главния прокурор Сийка Милева препрати въпросите за кандидат-европрокурорите към ВСС.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС порица забраната на знамето му на Евровизия

Забраната на песенния конкурс "Евровизия" на знамето на Европейския...

Извънредно в News24sofia.eu! Дете е простреляло друго дете на частно парти в Арбанаси (ВИДЕО)

На тържеството са присъствали бизнесмени, общинари и депутати

Главчев увери „Прозрачност без граници“ в провеждането на честни избори

Служебният кабинет стриктно се придържа към действащото изборно законодателство...

Паяци вдигат стари коли в столичния кв. „Надежда“

Репатрират принудително стари автомобил, излезли от употреба в столичния...

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg