https://www.gerb.bg/bg

Предлагат подкомисия „детско здравеопазване“ в НС

Снимка: архив БГНЕС

Подкомисия в здравната комисия с тема детско здравеопазване в парламента ще предложи депутатът и педиатър от Демократична България д-р Таня Андреева. Това тя съобщи по време на дискусия за националната детска болница, организирана в парламента.

По думите й, подкомисията ще трябва да разгледа всички гледни точки по отношение на реформа в целия сектор, тъй като няма как да се случи качествена детска болница без добре обучен персонал.

Приоритетът е България да стане добро място за отглеждане на деца, каза от своя страна председателят на ДБ Христо Иванов.

На живо в дискусията се включи арх. Емил Марков, Франция, който се занимава с подобни задания в детското болнично здравеопазване. Той бе категоричен, че всички въпроси по отношение на детска болница в България са излишни, след като липсва ясно техническо задание излято върху основата на икономически модел, който е проучен предварително. А това колко етажа ще е сградата и всякакви други подробности – на този етап са безсмислени.

Проф. Владимир Пилософ, доайен на българската педиатрия, посочи акцент, че трябва да се знае какво ще се случи с останалите звена – кардиология, ИСУЛ, онкохематология в областта на детското здравеопазване.

По-късно Таня Андреева коментира защо на дискусията не са поканени изпълнителите на проекта „Главболгарстрой“, като определи, че дискусията е експертна за предпроектното проучване, има дълъг етап, преди да се възложи проектът на който и да е.

МЗ бяха поканени, но поради ангажимент не могат да присъстват, каза Андреева.

Има забавяне от 2 г, можехме вече да сме готови с предпроектните нужди и задание за истинска детска болница, отговаряща на съвременните условия, категорична е Андреева. Тя даде и пример от чужд опит, че за два пъти по-голяма болница са нужни 6 години от проекта до първата операция.

Експертите споделиха, че няма задание, по което да се осъществи качествен проект и реконструкция на скелето в Александровска болница. Освен ПУП, който следва да бъде извървян наново, също така трябва да има и подробен анализ на нуждите и описание на всички стъпки до най-малкия детайл за изграждането на детската болница, за да отговаря на детска болница на стандартите, каза още депутатът.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Беше публикувано окончателното комюнике, прието с мнозинството от участниците...

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е уверен, че Срещата за...

Катастрофа взе четири жертви в Северна Гърция (ВИДЕО)

Четирима души са загинали при челен сблъсък между кола...

Автобус удари мотор на АМ „Тракия“ в Пловдивско

Катастрофа между автобус и мотор е станала на автомагистрала...

КНСБ: Хората не са усетили нищо в джоба си и не са забогатели

Напрежението в обществото по никакъв начин не е отпушено...

Трупът на убит от бурята мъж бе открит днес в Казанлък (СНИМКА)

Труп на мъж е открит днес в Казанлък, съобщи...

Путин отворен за преговори с Украйна, но с легитимен президент

Руският президент Владимир Путин е отворен за преговори с...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев се пита къде са лидерите – в гората, в селата или във фейсбук (ВИДЕО)

Провалът на системните партии и изхабяването на модела тласкат...

Над 6 млн. тона е очакваният тазгодишен добив на зърно

Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов даде...

Русия злорадства след пораженията на Макрон и Шолц на евроизборите

Руски политици със злорадство коментираха тежките поражения за партиите...

Макрон: Няма да приемем капитулацията на Украйна

Френският президент Еманюел Макрон говори на срещата на върха...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg