https://www.gerb.bg/bg

Пред епидемиологичен взрив са наводнените карловски села, искат COVID-гурутата да ги посетят

Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Иван Георгиев

Хората в наводнените карловски села са пред епидемиологичен взрив, съобщават местни жители.

Епидемиолозите, дето люто се разправяха с модния вирус и всичките му варианти, да посетят засегнатите села, защото те са пред епидемиологичен взрив, и да изготвят предписание и план за действие. РЗИ – Пловдив са издали предписания„, каза местна жителка, но допълва, че не вижда реални действия.

На 11-ия ден от бедствието няма вода в трите най-засегнати села Каравалово, Богдан и Слатина. В с. Каравелово е имало една химическа тоалетна, на 10-ия ден са докарали още няколко.

Хората се опасяват от разпространение на хепатит.

В същото време докато от военното министерство пишат, че над 120 бойци продължават да помагат на хората в засегнатите селища, в делничния ден липсват машини за разчистване на калта.

От общината и кризисния щаб призовават собствениците на едра, средна и малогабаритна техника да се свържат с Общината, но на хората това им звучи несериозно. „Та, нима общината не знае кои фирми имат такава техника и не ги е потърсила досега, а чака фирмите да се самопредложат„, питат местни жители.

Междувременно от Агенцията за социално подпомагане уточниха, че еднократните помощи за пострадалите от наводненията ще се изплащат от 19 септември.

Парите ще бъдат преведени по банковите сметки на хората, заявили изплащане на помощта по банков път на 19.09.2022 г. Хората, заявили изплащане чрез „Български пощи“ ЕАД, ще могат да ги получат в посочения от тях пощенски клон в периода от 19 до 26 септември 2022 г.

Преди да се изготви списък от АСП уверяват, че са организирали прием и обработка на заявления-декларации за отпускане на еднократна помощ на пострадалите от наводненията лица и семейства от община Карлово и община Марица.

Докато хората се борят да спасят домовете си и да оцелеят в предизборната ситуация след снимките на политици с лопати в наводнените села се очаква нормален изборен процес, заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, цитирана от БНР.

Тя припомни, че е задължение на местната власт да осигури помещения за избирателни секции.

До момента в ЦИК няма въпрос, свързан със затруднения на организацията след наводнението. Компетентна по тези въпроси е местната Районна избирателна комисия„, призна Матева.

Тя поясни, че все още не е определено окончателно колко ще са машините за гласуване в страната. Ясно е само колко ще са допълнителните устройства.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Световния ден на сестринството недостигът на кадри застрашително нараства

На 12-и май отбелязваме Световния ден на сестринството. Тази година...

„Левицата“ пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за...

Атентатът срещу Роберт Фицо – общоевропейски симптом?

Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо е общоевропейски...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Васил Терзиев си взел поука от новото движение по Патриарха

"Отчетено е като комуникационна грешка - това, че анализ...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg