https://www.gerb.bg/bg

Правосъдният министър концептуално брани свободата на медиите и плурализма

Съветът за върховенство на правото учреди работна група за медийна среда и достъп до информация на свое заседание, проведено днес в Министерството на правосъдието. В състава й влизат представители на държавни институции, медии и професионални магистратски организации, съобщиха от правосъдното министерство.

Ресорният министър Атанас Славов представи по време на заседанието концепция за политиката за свободата на медиите, плурализма и защита от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността – SLAPP дела (стратегическите дела срещу публично участие, известни с английския акроним SLAPP, обикновено се водят срещу журналисти и граждански активисти – б.р.). Той счита за изключително притеснително, че в България има такива случаи. Според Славов трябва да бъде предложена адекватна законодателна рамка за защита срещу производствата, които целят да заглушат критиките от стана на медии и неправителствени организации.

Предвиждат се промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които SLAPP делата да бъдат включени сред бързите производства и да се създаде възможност за прекратяване на ранен етап на явно необосновани искове срещу медии, НПО и др. Представената от Славо концепция включва също мерки за изсветляване на медийната собственост и прозрачност на държавното финансиране чрез реклама.

На заседанието на Съвета за върховенство на правото беше обсъден и въпросът за предложените за второ четене в парламента изменения в Закона за достъп до обществена информация, предизвикали обществено недоволство. По думите на изпълнителния директор на неправителствената организация „Програма Достъп до информация“ адвокат Александър Кашъмов нито една от 47-те държави в Европа не търси „правен интерес“, за разрешаване на достъп до информация. В тази връзка Атанас Славов увери, че Министерството на правосъдието ще изрази негативно становище към законовите промени.

Той заяви, че се предвижда да бъдат изпълнени всички препоръки за Европейската комисия, въпреки че по отношение на някои от тях има известни затруднения. На заседанието бе посочено и изискването на ЕК за независима антикорупционна комисия и търсенето на най-добро решение за второто четене на единствения одобрен законопроект по темата.

Правосъдният министър изрази надежда в следващия Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото за България, който ще бъде обявен в началото на юли, да бъде отчетено направеното в последните месеци у нас, като например приетите промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) за механизма за разследване на главния прокурор, като гаранция, че страната ни изпълнява многократните препоръки от институциите на ЕС и на Съвета на Европа.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мицотакис не закъсня с отговора си на провокацията на новия президент на РСМ

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис не закъсня с реакцията си...

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

Великобритания обвини 3 души в подпомагане на чужди разнувателни служби

Великобритания обвини трима мъже в предполагаемо подпомагане на разузнавателните...

Румънският премиер очаква падане на визите за САЩ от октомври

Премиерът на Рунъния Марчел Чолаку заяви в неделя, че...

Стартира телефонна линия за хора с автоимунни заболявания

Стартира информационна телефонна линия за пациенти с автоимунни заболявания. Това...

МВР безсрочно, но усилено следи движението по пътищата

От МВР съобщават тази сутрин, че започват "специализирана полицейска...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с Китай

Днес Китай и Сърбия се споразумяха да следват "споделено бъдеще",...

Путин предложи Михаил Мишустин за премиер

Почти сигурно е, че Думата ще одобри преизбирането му

ООН даде зелен сигнал за Палестина

САЩ искат гаранции за сигурността на Израел

Бившата депутатка от ПП-ДБ Петя Ставрева почина на 47 години

Пловдивчанката бе и председател на ПП "Обединени земеделци"

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg