https://www.gerb.bg/bg

Правителството да се събуди за нови ядрени мощности, зоват енергийни експерти

Незабавно трябва да се реши старта на новата ядрена мощност, защото всяко едно отлагане води до затруднения. Това заяви енергийният експерт и бивш депутат от Има такъв народ (ИТН) Иван Хиновски пред БНТ затова трябва да бъде построена АЕЦ „Белене“.

В коалиционното споразумение се включват два алтернативни проект – 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“. Двата проекта имат анализ на параметрите и двата проекта и Хиновски не виждат защо се отлага решението за изграждане на мощността на новата ядрена. Трябва да се направи, да се отвори темата за обществено обсъждане в общините, където ще се изгради хранилището и там, където ще се инвестира, изберете Хиновски.

Той казва, че ако се направи една анкета между истинските енергетици, като няма специалист по развитие на енергийните системи, който да е против новата мощност на ядрена. Общите инвестиции при изграждане на нови два блока в АЕЦ „Козлодуй“ самостойността на електроенергията е 70 евро е на мегаватчас, а в „Белене“ 76 евро на мегаватчас. Козлодуй може да получи разрешение за проектиране свободно, каза Хиновски.

Той увери, че няма никакъв сеизмичен риск при изграждането на енергийните проекти. България се движи към зелено и след 20 години ще има зелено производство на електроенергия и 20% ядрена енергия, очаква Иван Хиновски.

Той очаква да спадне ръстът на електроенергията с изграждането на енергийните проекти. АЕЦ „Козлодуй“ се готви като корпоративен проект и има толкова много рейтинг, че сам може да направи проекта, добави Хиновски.

Според него АЕЦ „Белене“ стои в разкрачено положение, имало оферти, но трябва да бъдат поканени експертизи в стаята за информация и да се договорят за фазите „държавни гаранции“. Хиновски има мечта да се направи нова мощност на ядрена и да се открият нови работни места за хората от Северозападна България, но ако не се направи Северна България ще запустее.

Другият енергиен експерт, който присъства в студиото на БНТ – Еленко Божков, който недоумява защо в коалиционното споразумение трябва да противопоставят два енергийни проекта, като и двама имат място в енергетиката. Всички ще се намерят средства за тях, като се започне с единия и след с другия.

Според него е много добре, че въпросът е повдигнат от премиера, защото дава възможност да се събуди обществото и да се установи за това най-после да се направи независима експертиза, за която всички говорят.

Ако се забавим с решението, ние губим много, защото времето върви, Зелената сделка и Планът за възстановяване и устойчивост иска от нас сериозни действия, подчерта Еленко Божков.

Появи се една нова вълшебна дума – таксономия, според която ядрената енергия е устойчива енергия, заедно с природния газ, каза Еленко Божков.

Според него трябва да се извика външната компетентна независима експертиза, която да изготви инвестиционните проекти. Сега не се вижда никакви действия, но поне експертната оценка трябва да бъде направена. В Бюджет 2022 не са предвидени средства нито за едната, нито за другата подготовка за АЕЦ „Белене“ и АЕЦ „Козлодуй“. За това Еленко Божков призова властта да задели средствата между първо и второ четене в държавния бюджет за ядрената енергетика.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на...

Москва: Украйна атакува три руски региона

Напрежение на фронтовата линия

ООН даде зелен сигнал за Палестина

САЩ искат гаранции за сигурността на Израел

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Китай и Унгария приветстват златна ера в отношенията си

Китай и Унгария започват "златно пътешествие" в двустранните отношения....

Шолц осъди насилието срещу германски политици

Германският канцлер Олаф Шолц и лидерите на Европейския съюз (ЕС)...

„Левицата“ пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за...

Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с Китай

Днес Китай и Сърбия се споразумяха да следват "споделено бъдеще",...

Премиерът увери западни посланици в европейската ни ориентация

Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg