Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Повече от половината учители не са получили допълнителни плащания

Повече от половината от учителите не са получили договорените допълнителни плащания.

Това показва проучване на Синдикат „Образование“ по повод изпълнението на националния и общинските колективни трудови договори по времето на дистанционното обучение в образователните институции.

Повод за проучването са многобройни сигнали от страната за неизплащане на допълнителни плащания и изчерпване на платения отпуск на учителите. В анкетата са участвали близо 5000 участника.

От Синдикат „Образование“ напомнят, че по време на извънредното полоежение до сега образователната ни система е преминала изцяло на дистанционно обучение.

Социалните партньори и МОН са се договорили да се гарантират работните заплати на учители и служители и всички допълнителни плащания и отпуски по колективното трудово договаряне. Това станало и със заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев.

За съжаление на българските учители, много директори и началници на регионални управления не са създали организация да се изпълни разпореждането на МОН за плащанията към работещите в системата на средното образование, отбелязват от Синдикат „Образование“.

Според анкетата на 56,4% от учителите в училищата не са изплатени лекторски часове, на 8,5% са частично изплатени и само на 30,9% са напълно изплатени.

Традиционното плащане за 24 май също е поставяно на карта. 31,5% от учителите в училища са получили това плащане в пълен размер, на 23,4% е изплатено в намален размер и на 45,1% не е изплатено това важно за авторитета на учителя плащане.

Според изследването още по-лошо изглеждало отношението към учителите в предучилищната степен, където 80,8% не са получили плащане за 24 май, 11,1% са получили в намален размер и само 8,2% от работещите педагогически специалисти са получили договорената награда, която не впечатлява с размер, но демонстрира признание.

49,4% от учителите в страната отговарят, че не са им изплатени допълнителни плащания, а останалите 50,6% са получили договореното в КТД.

Според изследването общо в училищата 8,8% от работещите са с изчерпан вече платен годишен отпуск.

35,7% от учителите в детските градини алармират, че са с изчерпан годишен отпуск, а останалите 64,3% все още имат някакъв резерв. При непедагогическия персонал в детските градини 22,7% от служителите са с изчерпан платен отпуск.

Синдикатът е препоръчал на регионалните си структури да започнат своевременни преговори за подписване на анекси към общински договори с 20 дни допълнителен платен отпуск за работещите в предучилищното образование педагогически специалисти. Тази хипотеза ще бъде разгледана и при подписването на новия отраслов КТД.

Синдикат „Образование“ е поискал институционална информация от МОН относно плащанията към работещите в системата и ще бъде безкомпромисен относно директори и началници на РУО, които пренебрегват заповедите на министъра на образованието и колективното трудово договаряне.

По информация на синдикални структури в страната матурата е започвала при отлична организация и спазване на повишените изисквания на здравните власти за опазване на живота и здравето на ученици, учители и родители. На този етап нямало никакви сигнали за трудности в организацията.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС разследва Meta за руската дезинформация преди евроизборите

Очаква се регулаторите на Европейския съюз да започнат разследване...

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Руски съд нареди журналиста от руското издание на Forbes...

В Скопие ще избират президент на втори тур (ОБНОВЕНА)

Лидерът на опозиция води пред сегашния държавен глава

Здравният министър успокои: Ваксини за коклюш има

Не искаме да се всява паника сред населението. Коклюша...

МВФ открива кредитна линия от 8 млрд. долара за Колумбия

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи в петък, че ще...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img