https://www.gerb.bg/bg

Полският външен министър не изключва пращането на войски в Украйна

Снимка: EPA/Rafal Guz

Полският външен министър Радослав Сикорски каза, че не е „немислимо“ западни войски да бъдат разположени в Украйна за защита срещу руската инвазия, пише „Нюзуик“.

Сикорски, който говори в парламента на Полша в петък, реагира на неотдавнашен коментар на френския президент Еманюел Макрон, който предположи в края на миналия месец, че западните сили могат да бъдат изпратени да се бият в Украйна, за да попречат на Русия да спечели войната.

Ето защо приветствам неотдавнашната френска инициатива„, добави Сикорски.

Защото, според мен, зад това стоят добри намерения, а именно да накараме руския президент да се запита каква ще бъде следващата ни стъпка, вместо да му позволим да бъде сигурен, че няма да направим нищо креативно и да планира собствените си сценарии. „

Словашкият премиер Роберт Фицо също предположи миналия месец, че „няколко държави-членки на НАТО и ЕС обмислят да изпратят свои войски в Украйна на двустранна основа„. Тогава словашкият лидер не успя да предостави повече подробности за подобни дискусии.

По-рано тази седмица чешкият президент Петр Павел каза след среща с Макрон, че е „за“ намирането на нови начини за подкрепа на армията на Киев, включително продължаване на разговорите за възможността за разполагане на войски в Украйна.

Нека не се ограничаваме там, където не трябва, добави той, според чешкия новинарски сайт Novinky.

Макрон преувеличи предишните си изявления след срещата с Павел, като призова западните страни да не бъдат „страхливци“ в подкрепата си на Украйна, но добави, че блокът не иска „без ескалация“ с Русия чрез своите действия.

Кремъл заяви, че преговорите за изпращане на западни войски в Украйна биха били преминаване на „червена линия“ за Русия. Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване на Русия, каза по време на телевизионни изявления във вторник, че подобни дискусии показват високата степен на политическа безотговорност на европейските лидери днес и специално призова Макрон.

Тези твърдения са изключително опасни„, добави Наришкин. 

Тъжно е да се види това, тъжно е да се наблюдава и тъжно да се разбере, че способността на настоящите елити в Европа и Северния Атлантик да преговарят е на много ниско ниво. Те все по-рядко демонстрират здрав разум.

Президентът Джо Байдън повтори непоклатимата подкрепа на Белия дом за Украйна по време на обръщението си за състоянието на Съюза в четвъртък и призова републиканските законодатели да подпишат изпращането на допълнителна помощ на Киев.

Байдън отбеляза обаче, че Украйна не „моли американски войници„, за да помогне да се защити, добавяйки: „Всъщност няма американски войници във война в Украйна. И аз съм решен да остане така.“

Миналата седмицаполският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш заяви, че полски войници няма да бъдат изпращани в Украйна.

Полската армия няма да бъде в Украйна„, заяви Косиняк-Камиш по телевизия TVN24 в четвъртък.

Ние ще помагаме, ще подкрепяме. Ще предоставим допълнителни дарения на оръжия. Това е наистина много. Толкова, колкото можем„, добави Косиняк-Камиш.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Съюз такси“ не подкрепя протестите на таксиметровите шофьори в София

Сдружението с нестопанска цел "Съюз такси" заяви, че не...

Британската икономика изплува от рецесията

Икономиката на Великобритания нарасна с най-бързия си темп от...

49-ото Народно събрание приело 148 закона по време на мандата си

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е...

„Мис Силикон“ Анна-Мария Чернева: Не мечтая за дете. Готова съм за още силикон в гърдите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=rwdM2LK7vQs&pp=ygUIbmV3czI0LTc%3D Тя е водеща, тя е и танцьор и носител...

Назначиха нов директор на столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Назначиха нов директор на столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски"....

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg