https://www.gerb.bg/bg

Полските фермери засилват протестите с пълна блокада на украинската граница

Снимка: (архив) БГНЕС

Полските фермери ще засилят протестите на границата с Украйна във вторник, блокирайки почти целия трафик, в опит да спасят прехраната си, но което според Киев вреди на военните му усилия, предава „Ройтерс“.

Фермерите в цяла Европа демонстрират срещу ограниченията, наложени им от мерките на Европейския съюз за справяне с изменението на климата, както и срещу нарастващите разходи и това, което според тях е нелоялна конкуренция от чужбина, особено Украйна.

Ще има пълна блокада на целия трафик на граничните пунктове„, каза Адриан Вавжиняк, говорител на съюза на фермерите „Солидарност“.

Вавжиняк каза, че докато военната помощ ще бъде допусната да премине, целият пътнически трафик ще бъде блокиран, не само камионите. Той каза, че ще има блокади на пристанища и на магистрали.

Протестите бележат ескалация на безредиците, тъй като предишни демонстрации на шофьори на камиони и фермери не блокираха напълно всички гранични пунктове.

Киев твърди, че износът му на селскостопански продукти през Източна Европа не е навредил на пазарите на ЕС.

С нарастването на недоволството от протестите в Полша украинските превозвачи заявиха, че планират мирен денонощен протест на три пропускателни пункта, които вече са блокирани от полски фермери.

В коментар за агенция Укринформ, техен представител каза, че ще контролират движението на пропускателните пунктове, като попречат на полските камиони да заобикалят общата опашкаПредвижда се протестът да продължи до 15 март.

Новото проевропейско правителство на Полша изрази съчувствие към исканията на фермерите, но също така ги призова да не предприемат действия, които биха могли да навредят на военните усилия на Киев.

Украйна твърди, че блокадите засягат отбранителната й способност и подпомагат целите на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в понеделник, че ситуацията на границата демонстрира „ерозията на солидарността на ежедневна база“.

Той добави, че само 5% от износа на селскостопанска продукция на Украйна е минавал през границата с Полша, като добави, че случаят е повече за политика, отколкото за зърно.

„Имаме нужда от общи решения, рационални решения, за да разрешим тази ситуация“, добави той.

Заместник-министърът на земеделието на Полша Михал Колоджейчак в коментар за общественото радио отхвърли подобна критика във вторник и предложи Зеленски да дойде и сам да види проблемите на полските фермери“.

Министърът на земеделието Чеслав Сикерски каза по-рано, че преговаря с Украйна и че сделка за ограничаване на вноса може да бъде постигната до края на март.

Украинският министър на земеделието Микола Солски каза в понеделник, че Киев е „готов за всички варианти и търси „конструктивно“ решение.

Някои сили използват тези протести за провокация и това, което категорично не трябва да правите, е да се поддавате на провокации„, каза той.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Зеленски съобщи за тежки боеве по цялата линия на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след доклада на главнокомандващия...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Соня Колтуклиева е била нападната от симпатизанти на ПП-ДБ в центъра на София (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=z9MMyVhcOvs Скандално нападение над журналистката Соня Колтуклиева от симпатизант на...

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

Най-малко 50 души са загинали при наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души са загинали в Афганистан при наводнения...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Хамас“ за първи път склонен на примирие с Израел

Палестинското движение "Хамас" е готово да се съгласи с...

Румен Радев призова МОН да разтовари учителите от бюрокрацията

Българските учители са хората, от които започва България. Това заяви...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Киев призова за намаляване на потреблението на електроенергия след руски атаки

Руските войски са атакували съоръжения за производство и пренос...

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Седмица по-рано започва изплащането на така наречената "украинска помощ"...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg