https://www.gerb.bg/bg

Полша приема закон срещу антиваксъри, проявяващи агресия

Полските депутати подкрепиха плановете за въвеждане на по-строги наказания за хора, които нападат или заплашват служителите на места за ваксинация, съобщава националното „Радио Полша“.

Съгласно новите решения, които долната камара на полския парламент одобри, служителите ще получат статут на държавни служители, което ще ги защити по-добре след поредица от неотдавнашни нападение на антиваксъри.

Всеки, който напада държавен служител в Полша, може да получи до три години затвор.

Специална полицейска оперативна група е създадена, за да идентифицира и арестува нападател, подпалил ваксинационен център в Замощ, Югоизточна Полша, коментира шефът на полицията Ярослав Шимчик.

Шимчик коментира, че „е само въпрос на време“ вандалът да бъде задържан, тъй като полицията публикува видео от камери за видеонаблюдение от мястото на нападението.

Помолихме местната общност да си сътрудничи с полицията… получихме много информация, която разследваме обстойно. Ние ценим всяко информация„.

През последните седмици в Полша са наблюдавани редица нападения на групи антиваксъри срещу центрове за ваксинация срещу COVID-19 на различни места в страната.

По-рано полският здравен министър обяви война на антиваксърите, Адам Нидзелски заяви, че иска решителни действия на правителството срещу антивакс групите, след нападения над ваксинационни центрове.

Нидзелски предложи награда от 2200 евро на всеки, който помогне за залавянето на подпалвача.

Това е терористичен акт. Това, с което имаме работа е трудно да се опише по друг начин освен като акт на терор„, каза Нидзелски.

Този ​​терористичен акт е насочен не само срещу медицинския персонал и тези, които искат да бъдат ваксинирани, но и срещу полската държава„. 

Нидзелски каза пред репортери, че „премината е една граница, което кара държавата да предприеме изключително строги и твърди стъпки.

Нидзелски също каза, че „няма да позволи никакви заплахи или омраза срещу хората, участващи в програмата за ваксинация, да останат ненаказани. Нулева толерантност“. Правоприлагащите органи „ще преследват тези бандити с цялата строгост и твърдост„.

И полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че правителството ще предприеме строги мерки срещу групите, организиращи атаки срещу ваксинационни центрове.

Както виждаме, такива инциденти за съжаление се случват многократно“. Той споменава и „случаи на насилие“ в три града Гданск, Сопот и Гдиня на крайбрежието на Полша. „Всички тези действия ще бъдат много строго наказани в съответствие с действащите разпоредби„, каза Моравецки.

Шимчик коментира, че ваксинационните центрове в цялата страна „сега ще получават денонощна защита.

Инцидент в Гродзиск Мазовецки е след като хора от организацията „Полски жълти жилетки“, се опитаха да влязат насила на място за ваксинация, чийто персонал отказа да ги пусне.

Организацията на жълтите жилетки твърди, че се бори за свобода и се противопоставя на „беззаконието на правителството и полицията“ и публикува в социалните медии, за да настройва обществеността срещу ваксините COVID-19.

Моравецки каза пред репортери, че някои от нападателите в Гродзиск Мазовецки са отправяли наказуеми заплахи и в резултат са  задържани. „Ние ще бъдем изключително строги с такива действия“.

Той каза също, че националната кампания за ваксинация е жизненоважна за спасяването на човешки животи и представлява „бариера пред четвъртата вълна“ на коронавируса.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП „Рафах“

Египет отхвърли предложението на Израел двете страни да се...

Шестима показали антируски банери от балкона на бивше руско консулство в Лайпциг

Шестима германци са показали антируски банери от балкона на...

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Жертвите на наводненията в Бразилия се увеличават, а дъждовете се завръщат

Дъждовете се завърнаха в бразилския щат Рио Гранде до...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg