https://www.gerb.bg/bg

Полицията разчиства барикадите в Нова Каледония преди визитата на Макрон

Снимка: iStock

Протестиращи и хиляда полицаи на френската полиция, пристигнали като подкрепление, играят игра на котка и мишкав Нова Каледония преди пристигането на френския президент Еманюел Макрон след най-тежките безредици от 40 години на френската територия, предава „Ройтерс“.

Върховният комисар на Франция каза, че Макрон ще бъде придружен от министрите на отбраната и вътрешните работи за разговорите в четвъртък, а около 100 членове на GIGN и елитна тактическа група за реагиране са били разположени в Нова Каледония.

Повече от 1000 служители на силите за сигурност от Франция бяха на място, около 90 барикади бяха разчистени от пътищата и нощта беше по-спокойна въпреки двата пожара в Нумеа, каза върховната комисия в сряда. Около 20 ареста бяха извършени вчера, като 280 протестиращи бяха арестувани през последната седмица.

Джими Науна от Фронта за национално освобождение на Канак и социалистите (FLNKS) на Нова Каледония каза, че подкрепящата независимостта политическа партия е призовала протестиращите да премахнат блокадите по пътищата, които ограничават движението и доставката на храна в столицата Нумеа, но те продължават да се появяват през нощта.

Полицейските сили обикалят, разчиствайки тези барикади, но младежите веднага след това ги поставят отново, така че това е почти игра на котка и мишка. Ще видим какво ще се случи, когато Макрон дойде тук„, каза той в интервю за Ройтерс.

FLNKS, партията на президента на правителството на Нова Каледония Луис Мапу, иска Париж да отмени избирателната реформа, която предизвика безредици преди седмица, при които загинаха шестима. Някои лидери се страхуват, че промяната ще размие вота на местните канаки, които съставляват 40% от населението.

Очакваме, ако той пътува до Канаки, той да направи силно изявление, че оттегля този изборен законопроект, но ако той идва тук просто като провокация, това може просто да се окаже лошо„, каза Науна, използвайки местното име на острова.

Макрон ще се срещне с избрани длъжностни лица и местни представители в четвъртък за ден на разговори, фокусирани върху политиката и реконструкцията на острова, казаха неговите сътрудници.

Островът е на повече от 16 000 км от континентална Франция и на около 1500 км източно от Австралия.

Над сто чуждестранни туристи бяха евакуирани с чартърни полети на правителството на Австралия и Нова Зеландия във вторник, тъй като летището на Нова Каледония остава затворено за търговски полети. Държавният департамент на САЩ съобщи, че един американски гражданин е сред евакуираните в Бризбейн.

Австралийският министър за Тихия океан Пат Конрой каза, че 84 австралийци са били евакуирани, а още 200 австралийци, които искат да напуснат, остават в Нова Каледония.

Френското правителство организира евакуационните полети до Австралия в сряда, каза той. Австралийските дипломати „работят много усилено, за да гарантират, че възможно най-много австралийци са на тези полети„, добави той.

Франция анексира Нова Каледония през 1853 г. и дава на колонията статут на отвъдморска територия през 1946 г. Нова Каледония е номер 3 в света по добив на никел, но секторът е в криза и всеки пети жител живее под прага на бедността.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С жертви от двете страни продължават боевете в Газа

Осем израелски войници са убити в южната част на...

Мъж намушка няколко души на частно футболно парти в Германия

Мъж в Германия нападна няколко души с хладно оръжие по...

Челен сблъсък между кола и мотор, има загинал

Ударът бил толкова силен, че се разпилели части по цялото кръстовище

Склад се запали в София

Сигнал за пожар в София е получен в 16:55...

Десетки се включиха в „Похода за семейството“ в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=46euKZBrLgM&ab_channel=news24sofia Десетки граждани се включиха в "Похода за семейството" в...

Влак смачка джип в Разградско

Влак по направлението Варна - Русе е блъснал джип...

БСП протяга ръка към обидените социалисти (СНИМКИ/ВИДЕО)

БСП стартира пълен цикъл отчет и избори, които ще...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Без достатъчно ПВО Украйна няма да има ток за зимата

Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана...

Германия не обмисля предсрочни избори въпреки краха на коалицията на Шолц

Германското федерално правителство няма да проведе предсрочни избори преди...

САЩ изпращат втора система Patriot в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри изпращането на втора система...

Откриха тялото на британския журналист, който изчезна на остров Сими

Британският телевизионен водещ и журналист Майкъл Мозли беше открит...

ДАНС се занимава с Обществения съвет към Националната детска болница?

Срещу мен и срещу колегите от Обществения съвет за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg