https://www.gerb.bg/bg

Политиците използвали визитата на Зеленски като индулгенция за вътрешната политика

Снимка:: Пресофис на Петър Витанов

Евродепутатът от БСП Петър Витанов определи посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България като нормално и резонно посещение на една партньорска нам държава.

На него му направили впечатление няколко неща – селфитата на политическите ни лидери със Зеленски като индулгенция за вътрешната политика. Някои родни политици се опитаха да се профилират във вътрешнопартийната надпревара. Опитаха се да изместят фокуса от това, което се случва в страната със странната управленска коалиция към евроатлантизма, коментира Витанов пред bTV.

По думите му това, което се промени с посещението на Зеленски у нас, е позиционирането на България. Българската външна политика вече не се прави в Министерството на външните работи, а в Министерството на отбраната, посочи Витанов.

Той добави, че България дава военна помощ на Украйна още от първия ден на войната. Когато се говори за оръжие, не трябва да се пренебрегва факта, че сме натовска държава и трябва да гарантираме българската национална сигурност, както и източния фронт на Алианса, посочи Петър Витанов.

Той допълни, че когато България предоставя оръжия на Украйна, трябва да го направи при определени условия. Имаме ли подобни изисквания български оръжия да не бъдат използвани над територията на Русия, запита Витанов и настоя да се пита военният министър Тодор Тагарев по темата.

Евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев пък недоумява как точно посещението на един законно избран държавен глава на Украйна, която е подложена на руска агресия, е нещо лошо или необичайно. Той има две резонни гледни точки за посещението на Зеленски у нас. България от изключително изолирана от ЕС държава, която в състояние на постоянно безвластие се разглеждаше като субект, а не като обект на европейската политика.

Той е смутен от разговора на държавния глава Румен Радев със Зеленски, като определи, че в българския президент липсва себеоценка дали може да си позволи да говори такива неща на лидер, който ръководи едно чудовищно кърваво отбранително усилие срещу руския агресор. „Радев няма никакви правомощия дори да води този разговор. Радев е главнокомандващ във военно време, но военно време има само в неговата глава, иначе не е главнокомандващ„, коментира Кънев.

Евродепутатът от групата на Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи и ГЕРБ/СДС, Андрей Ковачев е щастлив, че България се е върнала на политическата карта на Европа и на света с достойна позиция, като приемането на Зеленски у нас. Украйна има нужда от подкрепа, няма такова разделение, че не трябва да се дава оръжие и боеприпаси, за да се отбранява срещу окупаторите. И Германия, и Турция дават военна помощ на Украйна, посочи Ковачев.

По думите му миролюбците в България работят за режима на руския президент Владимир Путин. Миротворците не стоят пред посолството на Руската федерация, а искат да не подкрепяме Украйна, а казват някакви абстрактни думи за мир, добави евродепутатът. „Всички сме за мир, не искаме война. Украйна се сражава и за нашата свобода и за европейската демокрация„, изтъкна Ковачев.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Изригна вулканът Ибу в Индонезия, наводнения взеха жертви (ВИДЕО)

Вулканът Ибу в Индонезия изригна в понеделник сутринта, изхвърляйки стълбове...

Инженерите в СДВР се захващат с новата маркировка на Патриарха

Позицията на СДВР е, че проектът за новата маркировка...

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

България не приема изявления и поведение, които противоречат както...

САЩ предупреждават Израел за „хаос и анархия“ в ивицата Газа

САЩ предупреждават Израел за "хаос и анархия" в ивицата...

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на...

По-голяма е нуждата от ясли, отколкото от детски градини в София

Общо за детски градини и ясли има повече около...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Естония привика руския шарже д’афер заради смущаване на GPS сигнали

Министерството на външните работи на Естония е привикало ръководителя...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

Около 500 000 агнета пласирани по Великден у нас

Около 500 000 агнета са пласирани по Великден. Това...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

Делян Пеевски зове РСМ да изпълни коректно договора с България

Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg