https://www.gerb.bg/bg

Петков иска всички страни в ЕС да си сравнят договорите с „Газпром“

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Говорихме по темата „Газпром“ и газ. Обединихме се около две неща. Че наистина не може всяка една европейска страна да се справя самостоятелно с този проблем. Трябва да имаме обща позиция между страните членки, защото има възможност, че Русия и „Газпром“ дава различни условия на различните страни, което може да предполага, че едни страни могат да си плащат, други не могат. Това каза министър председателят Кирил Петков след среща с италианския премиер Марио Драги в Рим.

При нас имаше абсолютен риск от сменянето на евро в рубли. Доколкото разбирам на доста от страните членки им е казано, че самото плащане в евро е достатъчно и те не трябва да се притесняват въобще за превалутиране, въпреки, че имат втора сметка. Така че, явно има различни условия и ние, докато не се обединим заедно и не отворим всичките си договори и общо обсъдим как да се справяме с този проблем, има опасността да ни играят различните страни членки на базата на различните условия, което не е добре за целия съюз„, посочи Петков.

Според мен „Газпром“ гледа къде са най-големите пазари. Там, където продават най-много, предполагам без да знам детайли – Германия, Италия, там са готови да направят компромиси. На малките пазари, където не са им толкова важни като мащаб, са готови на направят по-трудни условия. И тази игра между големи и малки, като обем на количествата, продадени от „Газпром“, трябва да приключи„, подчерта той.

По думите на премиера това ще е една от темите, които ще бъда обсъдени на следващото събиране на лидерите на Европа, защото страните в ЕС трябва да имат единна позиция и условията им за газови доставки от Русия трябва да са еднакви.

Петков каза още, че Марио Драги ни е поздравил, че не сме се огънали по отношение на искането за плащане на газа в рубли.

Ще работим заедно, за да увеличим и потенциалните доставки от Азербайджан и от другите страни, които могат по същата тази тръба да влязат„, отбеляза също той.

Министър-председателят посочи още, че Италия също има проблем с покачването на цените се на енергоизточниците и увеличаването на инфлацията като България, като по време на разговора им Марио Драги е отворил темата за максимална горна цена на газа

Другото нещо, около което се обединихме, е че трябва да увеличим мандата на Европейската прокуратура, да включва и пране на пари между различните държави. Това ще премахне потенциални престъпления като вилата в Испания и други такива, където парите се изнасят примерно от България и отиват в други европейски страни членки. Ако Европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този тип престъпления ще бъдат хванати много по-бързо„, заяви Кирил Петков.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - почита се паметта на св....

Осъдиха бивш вътрешен министър на Гамбия за престъпления срещу човечеството

Висшият наказателен съд на Швейцария осъди бивш вътрешен министър...

Ресторантьорите също се обявиха против реорганизацията по бул. „Патриарх Евтимий“

Реорганизацията в центъра на Софи по булевардите "Патриарх Евтимий",...

Израел отново удари Баалбек

САЩ искат ясен план за Газа

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg