https://www.gerb.bg/bg

Пътните знаци няма да спрат катастрофите – липсва превенцията, казват експерти (ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Последният инцидент на пътя, при който пиян шофьор отне живота на 15-годишно момче на пешеходна пътека, привлече вниманието на обществото и експертите към проблема с пътната безопасност. Липсва превенцията, защото контролът на пътя липсва. Необходим е превантивен контрол и е необходимо да има психотерапии с пияните шофьори. Затова настоя експертът по пътна безопасност Красимир Пъргов пред БиТиВи за поредната тежка катастрофа в София, при която загина 15-годишно момче, блъснато от пиян шофьор.

Първо в News24sofia.eu! Катастрофа с загинало 15-годишно момче в София (ВИДЕО)

Той посочи, че проблемът по пътната безопасност е изпуснат от държавата в последните 30 години.

В държавата цари безхаберие и всички виждаме какво се случва на пътя, но никой не предприема мерки. Контролът трябва да бъде превантивен и да се работи много по подобряване на пътната безопасност, настоя Пъргов.

Според него един пътен знак, ограничаващ движението до 30 км/ч в дадена улица, няма да подобри ситуацията.

За нас това е нещо като бедствие, причинено от хората„, коментира за БНТ пътният експерт инж. Ангел Попов.

Според Попов, институциите не предприемат достатъчни мерки за превенция на такива трагични инциденти и се крият зад повърхностни решения. „Този човек, който уби едно дете, е бил с отнета книжка за алкохол. Ако имаше превенция, това вероятно нямаше да се случи„, заяви той.

Попов също така критикува липсата на сътрудничество между държавните органи и неправителствения сектор. „При нас всичко е на парче„, коментира той, указвайки, че докато държавата продължава да игнорира предложенията на неправителствения сектор, „нищо няма да се промени и ще продължаваме да висим по пътеките„.

Експертът призовава за задълбочена преработка на Наказателния кодекс и наистина ефективни превантивни мерки, които да действат не само санкциониращо, но и превантивно.

Никъде в цивилизованите държави хора, които веднъж са употребили алкохол и са седнали зад волана, не са останали безнаказани„, завърши инж. Ангел Попов, подчертавайки неотложната нужда от комплексни решения в борбата с пътната небезопасност. Той настоя за фиксирани присъди при тежките нарушения на пътя.

Нулева толерантност към шофирането в нетрезво състояние. За това се обяви психиатърът Веселин Герев пред БиТиВи.

Според него превенцията и отношението към пътната безопасност трябва да започне още от семейството.

По думите му алкохолът кара човек да губи математическата си пространственост и ориентация. При алкохола се забавят реакциите, няма спирачен път, няма ясна преценка на действителността и рязко се настъпва газта, обобщи Герев.

Експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков посочи, че отношението на обществото към пътната безопасност е много важно. Трябва да знаят хората, че ако в тяхното семейство има човек, който се качва на автомобила пиян, трябва да му се помогне, настоя Кесяков.

Според него хората, които участват в движението не трябва да се качват да шофират, след като са употребили алкохол. Трябва профилактика и лечение, защото такива хора са болни хора. Трябва да се търсят възможности да не стават катастрофи. Невежество с наказание не може да се оправи, категоричен бе Кесяков.

Той призова да не се допускат пияните шофьори да се качат в автомобилите, защото след това „съболезнованията нямат значение„.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - почита се паметта на св....

На Тръмп може да му се наложи да плати $100 млн. данъци

Бившият президент Доналд Тръмп може да дължи данъци в...

Без инциденти завърши протестът в Тбилиси

Опозицията не приема проруски закон

Лидер на турската мафия е задържан в Гърция

Рамазан Байгара, лидер на престъпна организация, издирван с червена...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Над 300 са вече жертвите от наводненията в Афганистан

Повече от триста души са загинали в тежкитe наводнения...

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Мъж се вряза с колата си в Белия дом и загина

Шофьор загина, след като се блъсна с колата си...

Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с Китай

Днес Китай и Сърбия се споразумяха да следват "споделено бъдеще",...

Изписаха от болницата 2-годишното дете от Враца, простреляно с въздушна пушка

Изписаха от болницата 2-годишното дете от Враца, простреляно в...

Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора

Съд в Пакистан удовлетвори молбата на съпругата на бившия...

Делян Пеевски повежда листата на ДПС за парламентарните избори в два района

ДПС регистрира листата си за изборите, като Делян Пеевски повежда...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg