https://www.gerb.bg/bg

Пълнят бюджета с таксите от хазарт (ОБНОВЕНА)

Снимка: Благой Кирилов

Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание експедитивно и в работен режим, точно както призова да се работи днес председателят й Йордан Цонев, ДПС, гласува на второ четене законопроекта за държавния бюджет на България за 2024 г. В пленарна зала проектът бе приет на 11 декември.

Самата комисия започна стегнато работа със закъснение, тъй като докладът за гласуване на второ четене не е публикуван на страницата на НС.

Стана ясно, че партиите, които формират мнозинството зад правителството – ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС имат общи предложения за промени. Те бяха представени от Венко Сабрутев, заместник-председател на комисията по бюджет и финанси.

Сред тях са: Създаване на фонд „Стамболов“ от 5 млн. лева, с които изтъкнати студенти да се учат в престижни университети в чужбина и след това да работят в България; увеличаване на заплатите на педагогическия персонал в детските градини и ясли и допълнително изравняване на разходите за издръжка на децата в тях на стойност около 16,6 млн. лева; създаване на програма, с която училищата, детските градини и храмовете да минат на регулиран пазар на електроенергия.

Предлага се приоритизиране на проекта за изграждане на национална детска болница. Предложението няма фискален ефект, но записването му ще бъде ясен ангажимент за бързото й изграждане.

В сектор „Култура“ се предоставят допълнително 68 млн. лева в бюджета за 2024 година, 11,6 млн. лева за заплатите в НСО, 10 млн. лева за персонала на БАН, допълнително 2,7 млн. лева за курсантите в МВР; 37 млн. лева за изграждане на център за киберсигурност в ДАНС; 2 млн. лева за заплатите в агенция „Архиви“; 2,6 млн. лева за МВнР и др.

В приходната частна бюджета се предлагат да се вдигнат таксите на хазарт, които не са вдигани от 10 години. Предложението е за тройно и дори четворно увеличение на таксите и се предвижда в изменение на Закона за хазарта в преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета за 2024 г.

Снимка: Благой Кирилов

Наред с това се очакват и по-големите приходи от ДДС от затегнатия от октомври месец насам контрол върху търговията със стоки с висок фискален риск.

В началото на заседанието Румен Гечев от БСП попита има ли предложения на опозицията, които да са влезли в проекта и да са подкрепени, тъй като се съмнява в това, но Йордан Цонев му опонира, че това не е вярно.

Депутатите изслушаха и предложението на „Възраждане“ за превеждане на дължимите по закон вноски за фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване по сметка на ДОО през 2024 г. Но го отхвърлиха, включително и с аргумент, че мястото на този дебат не е тук, при гласуването на бюджета на държавата, а е в рамките на дискусиите за бъдещето и реформата на пенсионната система и в този смисъл при дискусията по Бюджета на ДОО.

Спор се зароди между финансовия министър Асен Василев и депутатът от ГЕРБ/СДС Делян Добрев, който нападна правителството, че има намерение да прибере в бюджета парите от Фонда за енергийна сигурност. Асен Василев увери, че няма никакво намерение, както и това не се е случвало до този момент, да се нарушава европейско законодателство с прехвърлянето на средства от Фонда за енергийна сигурност към бюджета. Въпреки че Делян Добрев не беше направил предварително предложения на текстове, такова бе гласувано, за да, както се изрази Йордан Цонев, сигурност у хората, че няма да има кражби.

spot_img
spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Младеж от остров Крит остана без пръсти на ръката си след игра с пиратка на Великден

По време на Великденските тържества гърците не се отказват...

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис по обвинения за търговия...

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Над 90 души са жертвите на наводненията в Южна Бразилия (СНИМКИ)

Опустошителните наводнения продължават в южния бразилски щат Рио Гранде...

Украйна може да мобилизира около 10-20 хиляди затворници

Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви в...

Делян Пеевски зове РСМ да изпълни коректно договора с България

Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg