https://www.gerb.bg/bg

Отпускат 30,6 млн.лв. по Плана за възстановяване на 1400 фирми за киберсигурност

Работим на пълни обороти да отворим и втората процедура по Плана за възстановяване в рамките още на следващия месец. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в Пазарджик.

Той заяви, че очаква около 1400 фирми да бъдат подкрепени по втората процедура от Националния план за възстановяване и устойчивост. Министърът поясни, че тя е за ИКТ решения и киберсигурност и вече е качена за обществено обсъждане, като предложения и коментари могат да се правят до 30 септември.Грантовата програма е за 30,6 млн. лв. и средствата са предназначени за 15 вида дейности по информационни и комуникационни решения и киберсигурност.

Пулев допълни, че българските компании могат да получат по нея грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране.

Той подчерта още, че в момента е отворена за кандидатстване първата за България процедура по Плана – за технологична модернизация на българския бизнес. По негови думи 180 компании вече са в процес на кандидатстване по нея, а крайният срок, в който компаниите да подадат проектните си предложения е до 21 септември.

Основният ни приоритет е да дадем глътка въздух на най-уязвимия сегмент от българската икономиката, а именно микро-, малките и средните предприятия и парите по Плана и по европрограмите да достигнат до тях, поясни Пулев. Той изтъкна, че до края на годината само по линия на Министерството на иновациите и растежа за фирмите са предвидени 735 млн. лв., като 600 млн. лв. от тях са по Плана.

На брифинга в Пазарджик стана ясно и че предстои отваряне на още две процедури по Плана до края на годината – за ВЕИ за собствено производство на енергия, която е за 200 млн. лв. и програма, по която ще се финансират развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от близо 120 млн. лв.

Вече е изпратена за одобрение в Брюксел новата Програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията с бюджет близо 3 млрд. лв. Тя е продължение на приключващата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Основните приоритети на Програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“.

По нея са предвидени средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния им потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др.

Освен това, ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

Най-малко 50 души са загинали при наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души са загинали в Афганистан при наводнения...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на...

48 деца се натровиха след хапване на сандвичи с яйца и сирене в градина в Сливен

Ръководството на детска градина "Елица" в Сливен е информирало...

САЩ подготвят нов пакет военна помощ от 400 милиона долара за Украйна

Съединените щати ще обявят нов пакет от военна помощ...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Украйна взривила колаборационист в Бердянск (ВИДЕО)

В окупирания град Бердянск, разположен в Запорожка област, в...

Великобритания арестува четирима с кокаин на стойност 40 милиона паунда

Четирима мъже бяха арестувани, след като кокаин на стойност...

Един убит и няколко ранени при престрелка североизточно от Париж

Един човек беше убит, а няколко - тежко ранени,...

Русия обяви за международно издирване Зеленски и Порошенко

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент...

Над 1000 бомбени заплахи са получени за ден в училища и институции в Словакия

Над 1000 бомбени заплахи до училища и други институции...

Батерия на е-тротинетка предизвика пожар в апартамент във Варна

Батерия на електрическа тротинетка предизвика пожар в апартамент във...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg