https://www.gerb.bg/bg

От Виетнам Росен Желязков пита защо депутатите не са поканени на водосвета на бойните знамена

Снимка: (архив) Филип Станчев, Информационна агенция News24sofia.eu

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще поиска писмено обяснение от Mинистерството на отбраната защо не са изпратени покани до председателите на парламентарните групи и до депутатите да присъстват на ритуала по освещаването на бойните знамена вчера на Йордановден. Това съобщава БНР.

Администрацията на Народното събрание е направила предварителна проверка и е установила, че са поканени само председателят и заместник-председателите на парламента, а това било безпрецедентно.

Във Виетнам, където в момента се намира с делегация от депутати, Росен Желязков заяви, че ще се преценява според отговора дали става въпрос за недоглеждане или за „по-особено отношение от страна на организаторите„. Би било странно, ако ръководството на Народното събрание не разполага с тази информация, а да се върви по линия на парламентарния контрол, според Желязков.

Борислав Гуцанов от БСП също определя като абсурдна ситуацията, ако няма покани към депутатите от страна на военното ведомство. Това би било поредното доказателство, че военният министър Тодор Тагарев е опасен за националната сигурност на страната ни и „колкото по-бързо си тръгне от министерството, толкова по-добре. „Недопустимо е един министър на отбраната да се държи по такъв безобразен начин.“

Росен Желязков и Борислав Гуцанов правят своите коментари след среща със секретаря на комитета на виетнамската комунистическа партия в провинция Куанг Нин Нгуен Суан Ки. Парламентарна делегация е на официална визита във Виетнам до 9 януари.

Росен Желязков беше лаконичен по въпроса за предстоящата ротация, като посочи, че това предстои през март месец, а дотогава има достатъчно време и за политически коментари, и за политически анализи, и за политически решения.

През новия политически сезон, който стартира на 11 януари, първите законодателни актове са свързани с избора на конституционни съдии от квотата на парламента и изготвяне на правила за избор на ръководства на регулаторите, съобщи Росен Желязков.

Той не е изненадан от заявката на президента Румен Радев, че ще сезира Конституционния съд за промените в Конституцията. Позицията на държавния глава не се различавала от позицията на БСП, Възраждане и „Има такъв народ“.

Скандален е фактът, че министърът на отбраната Тодор Тагарев игнорира парламента от ритуала с бойните знамена на Богоявление.

С тази позиция излезе и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Според него този акт е грубо погазване на българската Конституция и унижение на парламента.

И напомня – България е парламентарна република, а всеки министър и кабинет са назначени от парламента.

Пеевски отправя и съвет към министъра на отбраната, докато е

уютно седнал в топлия си кабинет, да отвори Конституцията, да я прочете много внимателно и да осмисли много точно мястото си като представител на изпълнителната власт, като слуга на народа„.

Тагарев страхливо избяга от отговорност, като не пое нито едно важно решение, констатира още председателят на ПГ на ДПС. Вместо това министърът прехвърлял на парламента да изпълнява евроатлантическите ангажименти на държавата.

А той се оправдаваше, че пътува я за Бургас, я за друго място. Защото Тагарев е евроатлантик само на думи и поза„, изтъква Пеевски.

Той се зарече, че ДПС няма да допусне парламентът да бъде унижаван от един министър. И настоя – Тагарев да се яви пред Народното събрание и да поеме отговорността си пред тези, които са го избрали на поста.

Именно депутатите са получили доверието на хората и ще защитят парламентарната република и конституционно установения ред на правовата държава, уверява Пеевски.

И няма да допуснем никой овластен да се опитва да се упражнява в собствена полза върху Конституцията, за да запази личния си интерес„, заяви още председателят на ПГ на ДПС.

spot_img
spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

Най-малко 50 души са загинали при наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души са загинали в Афганистан при наводнения...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на...

48 деца се натровиха след хапване на сандвичи с яйца и сирене в градина в Сливен

Ръководството на детска градина "Елица" в Сливен е информирало...

САЩ подготвят нов пакет военна помощ от 400 милиона долара за Украйна

Съединените щати ще обявят нов пакет от военна помощ...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Фолкдивата Дебора откровено за насилието, за интригите в поп фолка и още нещо… (ВИДЕО)

Фолк звездата Дебора се завръща на музикалната сцена щастлива...

Задържаха 24-годишен мъж, блъснал пешеходец на пътя Кюстендил – Дупница

Задържаха с полицейска заповед 24-годишен шофьор на лек автомобил...

Служебният кабинет назначи 4 нови областни управители

Служебното правителството назначи четирима нови областни управители на областите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg