Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Оператор посочва на Нинова и КЗП европейските практики за индексация

Мобилните оператори ще изчакат да получат официалната заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна търговска практика, свързана с планираната индексация. Едва след получаването на тази заповед и съответно запознаване със съдържанието, ще се реши за последващи стъпки.

Това заявяват от „Теленор България“ след обявеното становище на вицепремиера и министър на Икономиката и индустрията Корнелия Нинова и публикуваното съобщение на страницата на Комисия за защита на потребителите (КЗП).

От компанията изразяват обаче становището, изпратено и до омбудсмана днес, че взимането на решението за индексация на цените на услугите е поради значителното нарастване на оперативните разходи, предизвикано от покачването на цените на електроенергия, горива, различни продукти и услуги на пазара, а и на вносните компоненти, които се влагат при изграждане и модернизиране на мрежата.

От „Теленор“ уверяват, че решението за индексация е взето след проучване на практиките на пазара на телекомуникационни услуги в Европа, където индексация на цените на мобилните услуги е обичайна практика. А били видно от потребителската кошница, изследвана от НСИ при определяне средногодишния индекс на потребителските цени, че единствено цената на електронните съобщителни услуги през последните 18 месеца е продължавала да пада.

Те подчертават, че в интерес на потребителите е взето решението да се отложи прилагането на инфлационния индекс за 2020 г. и да го приложат през февруари, заедно с този за 2021 г., като по този начин считат че индексацията е максимално щадяща за клиентите ни. Индексацията ще се отрази във фактурата на настоящите клиенти след 05.02.2022 г.

Очакват индексацията да е около 5% и обясняват как е формирана:

  • За 2021 г. индексацията се извършва, като се прилага средногодишният индекс на потребителските цени (ИПЦ), публикуван от Национален статистически институт (НСИ) за 2020 г., който е в размер на 1.7%.
  • В началото на следващата календарна година, Теленор България ще индексира месечните абонаменти с ИПЦ за 2021г., чийто прогнозен размер към момента е около 3.3%. Веднага след като Националният статистически институт публикува размера на средния годишен индекс на потребителските цени (СГП) за 2021 г., което публикуване се очаква в средата на януари 2022 г., Теленор България ще информира потребителите си за точния му размер.

За 50% от клиентската ни база тази промяна ще бъде в размер на по-малко от 1 лев с ДДС.

Индексацията се извършва в съответствие със сключените с потребителите индивидуални договори, които предвиждат, че Теленор България има право да индексира месечния абонамент веднъж годишно, с размера на обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени, за предходната година, като информира потребителя в първата месечна фактура след индексирането. До този момент Теленор България не се е възползвала от правото да индексира цените, но нарастването на оперативните ни разходи в пъти, което отчитаме от старта на пандемията и особено през последните няколко месеца, наложи взимането на това нелеко решение.

От компанията посочват и че в тежката ситуация на пандемия, са запазили броя на служителите си, продължили са да разчитат на всички свои местните доставчици и подизпълнители, а и като голям работодател и корпоративен данъкоплатец, Теленор България продължава да дава своя принос за развитие на българската икономика.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Реклама

spot_img

Продължете да четете

1429 ще са професионалните паралелки в гимназиите следващата учебна година

2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за...

Иран освободи екипажа на португалския кораб, свързан с Израел

Хосеин Амирабдолахян, външен министър на Иран Иран освободи екипажа на...

Главчев отменя решението за строеж на частна детска болница „Мама и аз“

Служебният премиер Димитър Главчев отмени приетото решението от 30...

Най-малко 23 души са убити при атаки от екстремисти в Нигерия

Най-малко 23 души от Гражданските съвместни сили на Нигерия...

Нетаняху провежда офанзива в Рафах и при сделка с „Хамас“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща във вторник да продължи...

Петима попаднаха в ареста след гонки с полицията в Софийско

Петима мъже са попаднали в арест след гонки с...

Срутване затруднява движението по АМ Струма в посока София

Тежкотоварните автомобили в посока София се движат само в изпреварващата лента

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg