https://www.gerb.bg/bg

ООН възразява срещу бавните проверки на камионите на ГКПП „Рафах“

Снимка: EPA/STR

Твърде строгите проверки на камионите на пропускателния пункт „Рафах“ от Египет към Газа забавят потока на хуманитарна помощ и тя „едва капе“, докато гладът сред палестинците там расте, каза изпълнителният директор на Световната програма по прехраната на ООН (СПП) Синди Маккейн пред „Ройтерс“.

КПП „Рафах“, който се контролира от Египет и не граничи с Израел, се превърна в основната точка за доставка на помощ, откакто Израел наложи „пълна обсада“ на Газа в отговор на атаката на бойци на Хамас от крайбрежната ивица на 7 октомври.

Съединените щати водят преговори с Израел, Египет и ООН, за да се опитат да създадат устойчив механизъм за предоставяне на помощ за Газа. Спорът е относно процедурите за проверка на помощта и бомбардировките от страната на границата с Газа.

„Вкарахме няколко камиона – трошичка, просто трошичка“, каза Маккейн в интервю. „Трябва да внесем голямо количество. Имаме нужда от безопасен, неограничен достъп до Газа, за да можем да храним хората и да сме сигурни, че те няма да умрат от глад, защото това е реалната ситуация.“

Въпреки че от събота има някои ограничени доставки на храна, вода и лекарства, не е разрешен вносът на гориво. Израел е загрижен за възможното отклоняване на доставките на гориво от „Хамас“.

Три камиона на СПП, превозващи около 60 тона храна – достатъчно, за да изхранят 200 000 души за един ден – влязоха в Газа в събота. Един допълнителен камион на СПП е преминал оттогава, според агенцията.

Палестинският „Червен полумесец“ съобщи в четвъртък, че е получил 74 камиона с помощ.

Средният дневен брой камиони, допускани в Газа преди военните действия, е бил около 500, каза в четвъртък говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Агенцията на ООН, предоставяща помощ на палестински цивилни, UNRWA, почти е изчерпала резервите си от гориво и е започнала значително да намалява операциите си, каза той.

Маккейн, която посети Египет и се срещна с официални лица, каза, че всеки камион трябва да разтовари товара си на контролно-пропускателен пункт за проверка, след което да го натовари отново, когато проверката приключи.

„Бюрокрацията е луда“, каза Маккейн и добави, че макар да разбира, че са необходими проверки, за да се гарантира, че не се внасят контрабандно оръжия и боеприпаси, трябва да е по-лесно да се доставя храна.

Правителството на Египет не отговори на искане за коментар.

Официални лица на САЩ, включително специалния пратеник Дейвид Сатърфийлд, който е в региона, работят за подобряване на процеса, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър пред репортери в четвъртък.

„Трябва да ускорим режима на инспекция и работим за това“, каза Милър.

СПП трябва да събере 100 милиона долара, за да изхрани над един милион души в Газа до края на тази година, каза Маккейн, на фона на по-широка криза във финансирането на хуманитарна помощ, причинена от множество извънредни ситуации по света, нарастващите цени на храните поради войната в Украйна и това, което Маккейн нарече „умора на донорите“.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С жертви от двете страни продължават боевете в Газа

Осем израелски войници са убити в южната част на...

Мъж намушка няколко души на частно футболно парти в Германия

Мъж в Германия нападна няколко души с хладно оръжие по...

Челен сблъсък между кола и мотор, има загинал

Ударът бил толкова силен, че се разпилели части по цялото кръстовище

Склад се запали в София

Сигнал за пожар в София е получен в 16:55...

Десетки се включиха в „Похода за семейството“ в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=46euKZBrLgM&ab_channel=news24sofia Десетки граждани се включиха в "Похода за семейството" в...

Влак смачка джип в Разградско

Влак по направлението Варна - Русе е блъснал джип...

БСП протяга ръка към обидените социалисти (СНИМКИ/ВИДЕО)

БСП стартира пълен цикъл отчет и избори, които ще...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Камион катастрофира на Е-79 край Монтана и се самозапали

Товарен камион с турска регистрация катастрофира на главен път...

Борисов посети засегнати от градушката: Има ли правителство – ще помогнем

Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да...

БОЕЦ даде Николай Марков от „Величие“ на ДАНС

Гражданско движение "БОЕЦ" внесе сигнал срещу Николай Марков от...

Отново проблем с попълването на изборните протоколи (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Отново имаше голямо неразбиране в попълването на протоколите след...

Въоръжен мъж похити пътнически автобус в Атланта

Въоръжен мъж похити пътнически автобус в щата Атланта. Това съобщи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg