https://www.gerb.bg/bg

Общественият съвет към комисията по е-управление не иска да се бърза с връщането на хартиената бюлетина

Общественият съвет към Комисията по електронно управления и информационни технологии, като представители на ИТ сектора в България, препоръчва на Комисията да не подкрепи предложението за окончателно връщането на хартиената бюлетина, преди Народното събрание да се ангажира с изготвянето на експертна оценка за рискове, ползи и предизвикателства, която да може да отговори на проблемите с хартиеното гласуване с механизми и предложения, будещи достатъчно доверие в изборния процес.

Наблюденията на Обществения съвет показват, че машинното гласуване решава успешно основната задача, с която то е въведено – да намали административното натоварване в СИК, както и съмненията в качеството на броенето на бюлетините и произвеждането на качествен резултат.

Основният мотив на вносителите на предложението за повторно въвеждане на хартиената бюлетина е ниската избирателна активност на последните няколко редовно проведени избори, която според вносителите е резултат от страх или неудобство на избирателите да не се злепоставят публично поради неумението си да работят с електронни изчислителни устройства, отбелязва се в позицията.

Посочва се, че докато подобно съмнение може да бъде основателно, от него трудно може да се получи констатация. Основната причина за това е липсата на данни от изследвания, както на общественото мнение, така и на способностите на отделни групи от обществото, които да докажат, че спадналата активност в гласоподаването се дължи именно на страха от неумение за работа с електронни устройства.

Общественият съвет подчертава, че един от най-сериозните фактори за намаляването на избирателната активност е постоянната промяна на основни елементи на избирателната система, между които е основният метод за гласуване.

Посочва се, че предложението идва по-малко от година, след като парламентът гласува без сериозно обществено обсъждане и в кратки срокове текстове в Изборния кодекс в противоположната посока.

„Такава нестабилност на законодателствотото по отношение на начина на гласоподаване, особено без сериозен диалог и експертни оценки на риска, ползите и недостатъците, е по-скоро проблематична от гледна точка на увереността на избирателите и доверието им в изборния процес. То е също в противоречие с Кода за добри практики на Венецианската комисия, според който стабилността в законодателството е условие за постигането на принципите за честни избори в Европа“, изтъква се в становището.

От Обществения съвет отбелязват, че настоящите промени отново са напът да се приемат след твърде кратък период на действие на машинното гласуване като основен метод за гласоподаване. Това не е дало възможност на гласоподавателите да се адаптират към новия метод, което би било нормална практика при всяка промяна и въвеждане на технология. Краткият период не е дал и възможност за натрупването на повече информация, въз основа на която да се направи обективен анализ с цел взимането на информирани решения относно метода на гласуване.

Подчертава се и че проектът за промени връща в практиката ключов проблем, свързан с отчитането на резултатите на ниво СИК. Той предвижда комисиите ръчно да събират резултатите от машинния и хартиения вот. От една страна този механизъм се оказа неособено успешен в минали избори. От друга, подобно предложение на практика обезсмисля въвеждането на машинното гласуване, тъй като то беше въведено, за да намали възможността от грешки и злоупотреби при отбелязване на резултата от секционните избирателни комисии в края на изборния ден, отчитат от Обществения съвет.

Отбелязва се, че именно проблемите при ръчното броене на гласовете създават подозрения в честността на вота, а това е безспорна причина за намалената в избирателна активност. Към това се прибавя и липсата на елемент в предложението за преодоляване на проблема с качеството и обучението на членовете на Секционните избирателни комисии, които се рекрутират на принципа на партийни квоти.

Именно с гореизброените мотиви беше въведено и машинното гласуване, с цел да се ограничат негативните ефекти на недействителни бюлетини и сгрешени протоколи, изтъкват от Обществения съвет и допълват, че благодарение на намаляването използването на хартиени бюлетини многократно се е намалил недействителният вот.

В позицията се извежда и официалната статистика, според която на парламентарните избори през март 2017 г., проведени с хартиени бюлетини, е имало 169 009 недействителни бюлетини и над 15 000 преправени протоколи. Недействителните бюлетини на са над 4% от действителните гласове, които биха били достатъчни за една партия да бъде представена в парламента.

На парламентарните избори през април 2021 г., проведени с хартиени бюлетини и машинно гласуване, недействителни бюлетини са 86 527.

На парламентарния вот през ноември 2021 г., проведен предимно с машинно гласуване, има едва 11 315 недействителни бюлетини.

От Обществения съвет признават, че в Европа на избори се използва предимно хибридният вариант на гласуване, но подчертават, че в никоя друга държава в Европа няма такъв висок процент на реализирани недействителни бюлетини и преправени протоколи.

При отчетено крайно намалено доверие към изборния процес в България в последните години (с ясно намаляваща избирателна активност) и голям процент реализирани невалидни бюлетини и протоколи, основна задача на Народното събрание е да създаде условия и да вземе мерки за повишаване доверието на обществото в изборите и създаване на прозрачен, честен и некомпрометиран изборен процес, за да насърчи обществото да използва правото си на глас, изтъква се в становището и се допълва, че всяко решение, взето без информационна аргументация, данни и анализи, опорочава въвеждането на който и да е метод за гласуване.

Посочва се, че гаранцията за честни избори минава както през ефективна работа с ЦИК, обучения и сътрудничество по отношение дейността и отговорността на централните избирателни комисия, така и през прозрачна комуникация с обществото относно изборния процес и въведените методи на гласуване.

По тази причина от Обществения съвет отбелязват няколко направления, в които машинното гласуване трябва да претърпи промени:

– създаването на капацитет в ЦИК за управление на машинното гласуване, независимо от външен доставчик;

– създаването на публични процедури за прозрачност, които да гарантират допълнително честността на машинния вот;

– даването на възможност за наблюдение и обществен контрол върху процеса на управление на машинния вот, както и електронни данни, които да са основа за анализ на неговото функциониране.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Васил Терзиев си взел поука от новото движение по Патриарха

"Отчетено е като комуникационна грешка - това, че анализ...

Румен Радев: Брацигово от 1876 година е символ на дух и родолюбие

Както умелите ръце на брациговските майстори с поколения са...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

Израел удря по Рафах в северната част на Газа, без да напредва

Израелските танкове навлязоха в сърцето на Джабалия в северната...

Володин: Украйна рискува да въвлече Запада в голяма война с Русия

Председателят на долната камара на руския парламент предупреди, че...

Удължават забраната за износ на инсулин с още месец

Министърът на здравеопазването Галя Кондева удължи с още месец...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg