https://www.gerb.bg/bg

Новото ръководство на ДКК с официални правомощия и по-малки заплати от днес

Новият Съвет (борд) на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) е официално вписан в Търговския регистър на 31 август 2023 г. и от днес започва изпълнение на програмата, заложена от Министерството на икономиката и индустрията.

От днес е в сила и решението за намаляване с 50% на заплатите на членовете на органите за управление и контрол на публичните предприятия, съобщиха от икономическото министерство. Изпратени са и указания за значително ограничаване на представителните разходи в размер до 5 хиляди лева годишно, като възможност за ползването им ще имат само изпълнителните директори, а не членовете на бордовете, както е било до момента.

В новото ръководство на ДКК влизат Иван Зангочев – изпълнителен директор и член на борда, Елена Болтаджиева – председател на борда, и Десислава Чалъмова, Венелин Шъков и Николай Желязков като членове на борда на директорите.

За месец те трябва да направят пълен анализ на всяко дружество под шапката на ДКК, който да включва и конкретни предложения за преструктуриране на дейността на предприятията за постигане на максималната им ефективност. „За реализиране на огромния потенциал, който имат тези дружества, е необходимо актуализиране и създаване на нови бизнес програми с ясни цели, механизми за контрол и приоритети, структурирани на тримесечие, които да бъдат готови през месец ноември“, посочват още от Министерството на икономиката и индустрията.

Богданов е разпоредил също да се въведе централизирана система към ДКК и икономическото министерство за мониторинг и контрол на дружествата с данни за финансови и оперативни показатели в реално време.

Екипът ДКК се назначава с мандат и поставени цели за срок до 6 месеца. Дотогава се предвижда да бъдат проведени конкурси за ново ръководство.

Кои са новите шефове в Държавната консолидационна компания:

Иван Зангочев е завършил специалност „Макроикономика“ в Университет за национално и световно стопанство. В професионален план, той притежава редица ключови квалификации в областта на корпоративните финанси и стратегическо управление. Притежава над 20-годишен опит в създаването и внедряването на процедури за ефективно финансово управление. Работил е за компании като Сименс АГ, „Глобъл Комюникейшън Нет“ АД, 4C Security Solutions Limited, където е отговарял за управлението на цялостната финансова и административна дейност на дружествата. Той е бил председател на съвета на директорите в „Държавна консолидационна компания“ ЕАД и член на Съвета на директорите в „Кинтекс“ ЕАД.

Елена Болтаджиева е завършила Университет за национално и световно стопанство, където придобива квалификационна степен „Магистър“ в специалност „Право“. Тя има познания в областта на нормативните актове в българското законодателство и притежава над 20-годишен ръководен опит в управлението на административни процеси в редица държавни институции. През годините г-жа Елена Болтаджиева е заемала ръководни позиции в институции като Сметна палата, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, Министерство на правосъдието, институцията на омбудсмана на Република България, Министерство на здравеопазването и Главен секретар в Министерството на иновациите и растежа.

Десислава Чалъмова е машинен инженер по комплексна механизация в строителството от Технически университет София и магистър-инженер по околна среда и устойчиво развитие от Химико-технологичния и металургичен университет в София. Тя притежава следдипломни квалификации от Минно-геоложкия, Софийския и Американския университети. Инж. Чалъмова има 30-годишен опит в предприемачество, търговия и инвестиции, в индустрия, енергетика и околна среда, работейки със стратегически български и чуждестранни индустриални оператори и инвеститори.

Николай Желязков е завършил Технически университет – Варна, където придобива квалификационна степен „Магистър“ в специалност „Право“. Той е адвокат в Адвокатска колегия Варна и притежава над 20-годишен професионален опит в гражданското и административното право с основен предмет на дейност защита на гражданските права. Г-н Николай Желязков притежава допълнителни квалификации от Национална програма „Управленски умения“ и „Право на Европейския съюз“.

Венелин Шъков е завършил Университет по архитектура, строителство и геодезия, където придобива квалификацията строителен инженер с магистърска степен „Водоснабдяване и канализация“. Той има над 15-годишен професионален опит в проектирането на инфраструктурни обекти и управлението на инвестиционни проекти в сферата на ВиК системите. Със своята експертиза и умения, той е допринесъл за проектирането и реализацията на редица инвестиционни проекти – ВиК, Пожарна безопасност, План за безопасност и здраве, Проект за управление на строителни отпадъци и други. От 2017 година до момента е главен експерт в Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община, където отговаря за управлението и развитието на инфраструктурни обекти в частта водоснабдяване и канализация.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Теглят жребий за поредните номера на партиите за изборите 2 в 1

ЦИК ще изтегли чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите...

Лондон: Русия направи ракетите АС-23 по-смъртоносни, но скъси обхвата им

Далекобойната авиация на Русия направи своята ракета АС-23 по-смъртоносна, като я оборудва...

В Световния ден на сестринството недостигът на кадри застрашително нараства

На 12-и май отбелязваме Световния ден на сестринството. Тази година...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Полицията разби наркооранжерия в бивша мандра в Радомирско (СНИМКИ)

Иззети над 370 растения и около 200 разсада марихуана

На Капитан Андреево задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки за превоз на мигранти

Митнически служители задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки, предназначени за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg