Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Нови обвинения за Банкова: Повишавала свои служители без тяхно съгласие (ОБЗОР)

Снимка: БТА
  • Прокуратурата: Бившата шефка на митниците Петя Банкова е сменяла митничари с принуда
  • Защитата: Била е ръководител, има право на кадрови промени

Директори от МВР, мистериозни анонимни свидетели и преместени от Петя Банкова митничари са дали показания по разследването за корупция срещу нея, Стефан Димитров, баща му Марин и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Това стана ясно в четвъртък, когато Апелативният съд в София окончателно остави в ареста Банкова и Димитров-младши.

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, контрабанда, принуда и пране на пари. Никола Николов-Паскал се издирва втора седмица без успех.

Прокуратурата събира доказателства за още обвиняеми, стана ясно в съдебната зала, но имена не бяха посочени.

Директорът на СДВР Любомир Николов бил един от разпитваните няколко дни след арестите. Показанията му цитира адвокатът на Стефан Димитров Ивайло Найденов. От тях става ясно, че главен комисар Николов също е контактувал с младежа от Хасково, за когото от прокуратурата твърдят, че е бил връзката на контрабандиста Паскал с хора от властта.

Стефан се обадил на директора на СДВР от непознат номер. Говорили си дружески. Клиентът ми изразил съжаление, че не се запознали в Хасково (Николов беше директор на МВР там за 2 месеца – бел. авт). После много пъти се срещали. Стефан Димитров имал интерес да не бъдат атакувани определени лица. Николов в показанията си твърди, че е дългогодишен служител на ГДБОП. И след като провел разговора с непознатото лице през ноември, на компютъра си видял снимката му

Тогава разбрал, че това е Стефан Димитров и имал съмнения, че се занимава с нередни неща, преразказа показанията адвокат Найденов. Заяви, че с тях се цели да се утежни положението на Стефан Димитров и да се помогне за обвинение към Живко Коцев, който в сряда го получи в Антикорупционната комисия. Вече бившият главен секретар стана известен с показанията си първо като анонимен свидетел, в които разказа за отношенията си със Стефан Димитров. Той подаде оставка, след това я оттегли, а в първия ден на служебното правителство беше освободен с указ на президента Радев по предложение на премиера Димитър Главчев. Коцев остана на свобода срещу 20 хил. лв. гаранция.

Прокуратурата сама се е съгласила мярката на Коцев да е различна от “задържане под стража”. Къде е клиентът ми Стефан Димитров, къде е главен секретар на МВР, попита адвокат Найденов след настояването на държавното обвинение Димитров да остане за постоянно в ареста. Освен Живко Коцев и Любомир Николов министър Калин Стоянов също е дал показания като свидетел заради лобиране за директор в Хасково да бъде назначен Недан Хаджиев, както твърди друг от свидетелите. И той вече призна, че е контактувал със Стефан Димитров и баща му.

Шефът на Гранична полиция Антон Златанов също е разпитван по разследването. Той също разпознал Стефан Димитров по снимките му в интернет, а според защитата показанията му трябвало да засегнат Живко Коцев. Златанов говорил как Стефан и Марин Димитрови имали интереси за назначаване на служители в Гранична полиция, които работят заедно с митничарите на браздата.

Той е познавал цялото ръководство на МВР. Банкова е контактувала с него, за да търси информация за контрабандни канали и да ги пресича. Видно е, че се е справяла добре с тази дейност, коментира адвокат Аделина Натина, която защитава Петя Банкова.

Показания е дал и бившият директор на ОДМВР-Хасково, Ангел Ганчев, който разказал за влиянието на съгражданите си Стефан и Марин Димитрови. Той е подавал сигнал срещу тях още през 2021 г. в Специализираната прокуратура, но тогава делото е било прекратен

Друга група свидетели по разследването са митничари. Заради трима от тях

Петя Банкова беше обвинена в четвъртък сутринта и за принуда,

защото ги преместила на други длъжности. Това са Евелина Харизанова, Петър Русев и Илиян Хаджийски. До средата на март т.г. те бяха съответно директор и зам.-директори на митницата в Пловдив. Тогава Банкова смени началниците на повечето митнически пунктове, включително на големите ГКПП-та. След разпитите на сменените шефове прокуратурата повдига новите обвинения към Банкова. А според адвокатите ѝ в показанията на митничарите става ясно, че не са принуждавани, а по-скоро са изразявали съжаление, че са понижени.

Като административен ръководител тя има право на кадрови промени. Ако подобни действия са принуда, значи в цялата държавна администрация трябва да има обвиняеми”, отбеляза адв. Людмил Рангелов.

Прокуратурата обаче има и друга информация.

Още през септември 2023 г. (тогава е зам.-директор на митниците, бел. авт.) Банкова е комуникирала със Стефан и Марин Димитрови.

Знаела е, че са се занимавали с контрабанда на цигари

Била е близка със Стефан Марашев (бивш шеф на митницата в Свиленград, три пъти уволняван и възстановяван от съда, бел. авт.) и Георги Калпакчиев, които са били и близки с Димитров. Търсили са начин да назначават свои хора на всички митнически пунктове. Калпакчиев и Марашев организирали срещи с Банкова и тя назначила посочени от тях служители за нови шефове, включително на митническия пунк на Капитан Андреево.

10 пъти за 10 месеца баща и син, обвинени за контрабанда, при Рашков като министър

Свидетел с тайна самоличност е разказал за конспиративна среща в дома на Бойко Рашков, на която е трябвало да бъде дискредитиран Калин Стоянов, за да го свалят от поста след ротацията. Това стана ясно в съда в четвъртък. За срещата говори и Стоянов миналата седмица в парламента, когато го изслушаха в комисията за скандала в митниците.

“Тайният свидетел е дал абсурдни показания. През януари 2024 г. в дома на Бойко Рашков е имало среща с Живко Коцев, Георги Георгиев от “Вътрешна сигурност” (вече отстранен), Тенчо Тенев, съветник на Денков и Стефан Димитров, който отишъл на срещата с Живко Коцев. Търсили вариант да се дискредитира Калин Стоянов, Коцев да стане министър, а Георгиев – главен секретар. Това не може да бъде доказателство. Преврат в МВР… Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Нереално е”, преразказа думите му адвокат Иво Найденов.

Повечето свидетели от МВР говорили за връзката на Стефан Димитров с Бойко Рашков, когато беше вътрешен министър в два служебни и един редовен кабинет. Рашков вече отговори, че познава Марин Димитров, защото го потърсил да даде показания срещу Бойко Борисов, а синът му дошъл в дома му на рождения му ден с Живко Коцев.

Марин и Стефан Димитрови са се срещали с Бойко Рашков в сградата на МВР 10 пъти. Това е отговорил на депутатите от временната комисия в парламента министър Калин Стоянов, който миналата седмица обеща да провери какво е записано в книгите на входа. Срещите са за период от 28 май 2021 г. до 30 март 2022 г. и продължавали между 10 и 15 минути.

Очевидно е, че Бойко Рашков е замесен в тази схема”, коментира Йордан Цонев от ДПС на заседанието на комисията.

В края на декември 2023 г. бившият директор на митниците Петя Банкова също е влизала в министерството за двучасова среща с бившия зам.-министър Кирил Ценкин. Той беше от квотата на ПП. Преди седмица служебното правителство го смени.

В писмения отговор на МВР се посочва още, че бившият главен секретар и настоящ обвиняем Живко Коцев не е декларирал скъп часовник, получен като подарък, нито в декларацията си пред КПКОНПИ, нито пред други институции.

Новият директор на митниците: Заварих уплашени хора

Митниците няма да изчезнат след този скандал и няма да носят кръста на хора, били за кратко там. Текат проверки. 14 млрд. лв. даваме за бюджета, 3388 души работят в агенцията”. Това обяви новият директор на Агенция “Митници” Георги Димов пред временната парламентарна комисия.

Той апелира да не се говори за митниците като цяло при разследването за корупция и контрабанда, а да се акцентира върху лица и събития.

Заварих уплашени хора, които гледаха в земята. За мен приоритет са приходите. Има проверка, която ще отговори на всички въпроси за предишното ръководство – повишения, понижения, премествания, назначения, наказания на митнически служители”, увери още Димов. Стана ясно, че 88 служители са били разместени при управлението на Петя Банкова.

Георги Димов подкрепи и идеята за създаване на единна приходна агенция, която да обедини митниците и НАП. Така ще има между 5 и 8% увеличаване на приходите.

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Снимка: БТА
Петя Банкова, снимка: (архив) БТА
Снимката: адвокат Людмил Рангелов, БГНЕС
Снимката: адвокат Аделина Натина, БГНЕС
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Най-малко 8 души са загинали след проливни дъждове в Бразилия

Проливни дъждове отнеха живота на 8 души, а други...

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Руслан Цаликов (вляво) ; Сергей Шойгу ; Валерий Герасимов...

Великобритания разработва хиперзвукова крилата ракета

Страната се опитва да догони Китай, САЩ и Русия

Соня Момчилова: Дано не се премине границата между регулацията и цензурата

Съветът за електронни медии (СЕМ) избира председател. Мандатът на...

Поканиха Главчев на конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин

България остава последователна и ще продължи да изразява своята...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img