https://www.gerb.bg/bg

Нова Зеландия ще намали военните разходи с 6,6%

Снимка: (архив) EPA

Консервативното правителство на Нова Зеландия ще намали военните разходи с 6,6%, според кабинета на министъра на отбраната, въпреки че въоръжените сили се борят с остаряващото оборудване, недостиг на работна ръка и амбициите за по-голяма регионална роля, предава „Ройтерс“.

Според неоповестявани досега данни, предоставени на „Ройтерс“ от министъра на отбраната, предложените разходи за отбрана ще паднат до 3,03 милиарда долара за годината, която приключва през юни 2025 г. Бюджетът за отбрана за тази година беше 3,2 милиарда  долара.

Новият бюджет, който ще бъде представен на 30 май, ще постави разходите за отбрана на Нова Зеландия на 0,9% от БВП, което е спад от 1% през текущата година, според отбранителните сили.

Съкращенията идват, докато неотдавнашни правителствени доклади предупреждават за старо оборудване а военните се борят да наемат и задържат персонал. Наред с тези предизвикателства, правителството иска да подобри състоянието на въоръжените сили на страната и да поеме повече регионални и глобални мисии – както и да проучи кандидатурата за присъединяване към отбранителния пакт AUKUS.

Постоянно съм била ясна, че отбраната ще се нуждае от повече финансиране и съм ангажирана да я подкрепя„, каза министърът на отбраната Джудит Колинс пред „Ройтерс“ в имейл, добавяйки, че големи решения относно капиталовите разходи ще бъдат взети след завършването на плана за отбранителни способности през юни .

Съкращенията поставят Нова Зеландия в противоречие с много от нейните традиционни партньори, като Австралия и Япония, които увеличават разходите в отговор на нарастващото военно присъствие на Китай в региона.

Япония, която изразходва приблизително 1% от БВП за отбрана до 2022 г., ще достигне около 1,6% през следващата година и има за цел да достигне 2% до 2028 г. Австралия ще премине от 2% до около 2,4% през следващото десетилетие.

Премиерът на Нова Зеландия Кристофър Луксън работи усилено за увеличаване на международната ангажираност от встъпването си в длъжност, включително изпращането на екип за морска сигурност в Червено море. Но намаляващите приходи и растящият дълг възпрепятстваха способността на страната да увеличи разходите за отбрана, въпреки че тя казва, че е загрижена за нарастващото присъствие на Китай в Тихия океан и влошаващата се среда за глобална сигурност.

Правителството отбеляза, че разходите за отбранителни сили през текущата година са били значително увеличени от големите капиталови разходи за нови самолети C-130J. Правителството заяви, че иска да намали разходите средно с 6,5% до 7,5% във всички агенции.

Три от деветте кораба на Кралския флот на Нова Зеландия вече са блокирани в пристанището поради липса на екипаж. Самолетите Боинг 757-2K2 на ВВС редовно се повреждат и през март Луксън трябваше да вземе търговски самолет на среща на върха на АСЕАН, след като самолетът му беше спрян.

Нова Зеландия също трябваше да поиска помощ от други страни за морско наблюдение и регионални спасителни операции, след като пенсионира своите P-3K2 Orions пет месеца по-рано поради недостиг на персонал.

Изоставането на военните разходи и способности на Нова Зеландия ще навреди на шансовете й да се присъедини към технологично фокусирана част от отбранителния пакт AUKUS, казват дипломатически източници. Правителството е в разгара на дискусиите какво би означавало присъединяването.

Австралия, Великобритания и Съединените щати подписаха пакта през 2021 г. В основата му е план за подпомагане на Австралия да построи ядрени подводници, но вторият етап за разработване на други военни технологии, като хиперзвукови ракети, е отворен за повече страни. Южна Корея, както и Япония са изразили интерес.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С жертви от двете страни продължават боевете в Газа

Осем израелски войници са убити в южната част на...

Мъж намушка няколко души на частно футболно парти в Германия

Мъж в Германия нападна няколко души с хладно оръжие по...

Челен сблъсък между кола и мотор, има загинал

Ударът бил толкова силен, че се разпилели части по цялото кръстовище

Склад се запали в София

Сигнал за пожар в София е получен в 16:55...

Десетки се включиха в „Похода за семейството“ в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=46euKZBrLgM&ab_channel=news24sofia Десетки граждани се включиха в "Похода за семейството" в...

Влак смачка джип в Разградско

Влак по направлението Варна - Русе е блъснал джип...

БСП протяга ръка към обидените социалисти (СНИМКИ/ВИДЕО)

БСП стартира пълен цикъл отчет и избори, които ще...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха над 31 хил. цигари при проверка на камион на Дунав мост – Видин

Митнически инспектори задържаха 31 680 къса цигари в 1584...

Над 72 хил. души гласуваха в район София към 16.00 часа

Над 72 000 души упражниха правото си на вот...

МС одобри допълнителни 2,5 млн. лв. за бюджетите на общините за 2024 г.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни трансфери...

МОК: Политическите катаклизми във Франция не застрашават Олимпиадата

Политическите катаклизми във Франция няма да повлияят на подготовката...

Дете е с опасност за живота след пътен инцидент в Бургаско

Осемгодишно дете е с опасност за живота след пътен...

ДАНС се занимава с Обществения съвет към Националната детска болница?

Срещу мен и срещу колегите от Обществения съвет за...

Пожарникари спасиха от змия секционна комисия в Кюстендилско

Служители на районната служба "Пожарна безопасност и защита на...

Новият мигрантски маршрут през Финландия – хибридна война на Русия или умишлен ход на Хелзинки?

Само жуженето на комарите нарушава спокойствието на това идилично...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg