https://www.gerb.bg/bg

„Нито една повече“: Вижте как решават проблемите с домашното насилие в Европа (ВИДЕО)

Промените в Закона за домашното насилие събра у нас спешно депутатите на извънредно заседание. Освен че бяхме свидетели на грозен многочасов дебат в залата, обидната реплика и оставката на Вежди Рашидов, последваха десетки коментари относно качеството на законовите поправки.

Хроничният проблем само в законовата формулировка ли се крие? Как се случват нещата в Европа и защо не става у нас?

Когато говорим за насилие е важно да отбележим, че не става дума само за физическо и сексуално насилие над жени, но и за психически тормоз като унижение, омаловажаване на самоличността и ограничаване на свободата.

В Испания за миналата година са регистрирани над 32 600 случая на насилие над жени по данни на националния статистически институт в Мадрид. А 49 от тях са с фатален край. Психолозите го обясняват с „Мачо“ културата в испанските семейства. В традиционната култура е прието жените да са домакини, а мъжът да доминира.

В Италия сигналите за насилие над жени за последната година са над 20 700. Те имат на разположение над 500 домове за настаняване и 87 асоциации. Докато във Франция държавата работи заедно с Националната федерация за солидарност на жените.

В нашата федерация за подкрепа на жените имаме 81 асоциации. Разполагаме с близо 4500 места за настаняване на жени при насилие. Имаме специална телефонна линия за изслушване“, обяснява Франсоаз Брие, директор на Federation Nationale Solidarite Femmes.

За изминалата годината на националната телефонна линия във Франция са постъпили над 93 000 сигнала за физическо и сексуално насилие над жени.

Имаме доста строго законодателство как да се погрижим за жените, които са жертви на насилие от половинката си. Защитаваме и най-младите, които все още не живеят заедно с партньора си. Работим и по случаите на насилие над бивши партньори – в брак или не. Независимо дали жените, подложени на насилие, са били в интимни отношения или не с насилника, дали са живели заедно или не, вината и болката са едни и същи“, казва още Франсоаз Брие.

А предприемането на мерки е според случая. „Според сериозността на акта на насилие има различни видове законови наказания. Понякога може да се стигне до арест. Първоначалното наказание е забрана за доближаване и ограничителна заповед. Ако има ново насилие или неспазване на заповедта, може да се стигне до арест“, отбелязва още Франсоаз Брие.

Рекордьор в класацията по домашно насилие обаче е Великобритания с над един милион регистрирани случаи в полицията на домашно насилие за миналата година.

Имаме много закони в Обединеното кралство, които имат за цел да предпазват жените. Но често сме склонни да се насочваме към Закона за насилие между партньори във връзка или Закона за насилие на основата на пола. Въпреки това, според мнението на повечето жени, законите всъщност не предпазват жените. Много малък процент от случаите на насилие стига до съдебен процес, също така процентът на насилниците, които биват осъдени, е много нисък“, обяснява и Сара Педерсен, преподавател в Robert Gordon University.

Властите във Великобритания не могат да се справят с насилието, твърдят неправителствените организации. „Проблемът е в това, че има много бягащи от насилието, така че местата в тези пространства за протекция са запълнени. И това е много сериозен проблем, защото жените няма къде другаде да отидат“, твърди Сара Педерсен.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

Премиерът увери западни посланици в европейската ни ориентация

Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните...

Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора

Съд в Пакистан удовлетвори молбата на съпругата на бившия...

Швейцарски банки заобикалят санкциите срещу Русия

Рублите не трябва да идват от държавни компании

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg