https://www.gerb.bg/bg

Николай Денков иска уволнението на шефа на ДАНС

Снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Премиерът Николай Денков иска уволнението на шефа на ДАНС Пламен Тончев. Това е направено с писмо до президента Румен Радев днес, след като в МС е върнат отказ от Тончев да отстрани заместника си Деньо Денев, който е първоизточника на „справката“ от миналата седмица, на база на чието разпространение ЦИК отмени машинния вот.

Съзнателен удар върху националната сигурност и демокрацията в България. Това е пореден случай на съзнателно действие от страна на шефа на ДАН Пламен Тончев, посочи Николай Денков.

Денков получил отказ от шефа на службата Пламен Тончев да освободи заместника си, подписал доклада Деньо Денев, поради което сега Денков е внесъл искане към президента Румен Радев да освободи и самия Тончев.

Получих отказ заради, цитирам, „липса на аргументи“. (…) Въпросната справка от ДАНС съдържа неверни и манипулативни аргументи. (…) Това ми дава два ясни сигнала – г-н Тончев одобрява незаконните действия на Денев. И второ – че няма възражения срещу злонамереното използване на тази справка за дестабилизиране на изборния процес„, остър бе премиерът. И съзря зад целия казус „съзнателен удар срещу демокрацията„.

Денков посочи, че не само това е аргумент за исканата оставка на шефа на ДАНС, а има и още мотиви и ги изброи – преди няколко седмици България влязла в сивия списък на държавите по пране на пари, което значи, че ДАНС не се е справила с работата си. Нарушение била и позицията на службата от 23 септември, която съдържала политически коментари и внушения в разрез на правилата. Неприемането на доклада на ДАНС от парламента също било прецедент. Също така за организираните миньорски протести от ДАНС не е имало никаква предварителна информация, както би трябвало.

Не е изключена и смяна на министри преди март месец, когато изтича т.нар. „ротация“, стана ясно от отговор на премиера Николай Денков.

Денков освен това даде и коментар за трусовете в т.нар. „некоалиция“ и заявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че „сглобка“ вече няма и намеренията му да свика национално заседание на партията си в сряда, което да реши дали да свали партийната подкрепа от кабинета.

Мисля, че около изборите имаше доста високо напрежение. Нека да мине вторият тур на изборите и тогава ще бъдат обсъждани всякакви подобни въпроси (за рокади на министри – бел.ред.)“ заяви министър-председателят.

Нека минат изборите – това отново призова той на въпрос, касаещ министъра на електронното управление Александър Йоловски, който е с назначена охрана.

„Както казах – не съм говорил с министъра, защото той имаше изключително важната, спешна и тежка задача да верифицира машините. (…) Аз не мога да повярвам нещо подобно да се е случило (да е бил оказван натиск върху Йоловски да не пуска поръчки за 640 милиона, а да ги даде на определени фирми – бел.ред.)“.

Не са верни твърденията на Бойко Борисов, че ПП/ДБ не „си говорят“ с ГЕРБ, а само с ДПС, категоричен бе на наше питане премиерът Денков.

Друга тема бе и напрежението около предстоящото разглеждане на държавния бюджет в парламента и заканата на Бойко Борисов, че ГЕРБ няма да го гласува.

Аз много бих се учудил, ако някой си позволи да не подкрепи бюджета с оглед идващата зима„, отказа за повярва в очакван саботаж Денков.

За добавки към пенсиите или тяхно трайно допълнително увеличение, следвало да се мисли едва след приемането на данъчните закони, засегна и този въпрос той.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ДАНС, МВР и Прокуратурата създадоха междуведомствено звено за изборите на 9 юни

ДАНС, МВР и Прокуратурата създадоха междуведомствено звено във връзка...

Делян Пеевски зове РСМ да изпълни коректно договора с България

Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически...

Украйна очаква преговорите за ЕС да започнат през юни

Украйна очаква одобрението на преговорната рамка и началото на...

Швейцарски банки заобикалят санкциите срещу Русия

Рублите не трябва да идват от държавни компании

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Тайланд отново поставя канабиса в списъка с наркотиците

Канабисът ще бъде повторно включен в списъка с наркотици...

Израел отговори с контраудар на атаката срещу граничен пункт в Газа

След атаката на Хамас срещу граничния пункт Керем Шалом...

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg