https://www.gerb.bg/bg

Натравянето на ученички отприщи нови протести в Иран (ВИДЕО)

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Разтревожени родители излязоха на протест в иранската столица Техеран и други градове след вълна от отравяния на ученички в десетки училища, съобщава „Ройтерс“.

Неизяснените засега случаи на заболяване са засегнали стотици ученички през последните месеци. Иранските власти смятат, че момичетата може да са били отровени и обвиниха за атаките враговете на Техеран.

Министърът на здравеопазването на страната заяви, че момичетата са претърпели атаки с „лека отрова“. Според някои политици девойките може да са станали мишена на твърдолинейни ислямистки групи, които се противопоставят на образованието на момичетата.

Вчера министърът на вътрешните работи на Иран съобщи, че следователите са открили „подозрителни проби, които са били изследвани.

При проучвания на терен са открити подозрителни проби, които се изследват, за да се установят причините за заболяването на ученичките, като резултатите ще бъдат публикувани възможно най-скоро“, увери Абдолреза Рахмани Фазли.

Заболяването засегна над 30 училища в най-малко 10 от общо 31 провинции в Иран.

Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват родители, чакащи в училищата, за да приберат децата си вкъщи, а някои ученици са откарани до болница с линейка или автобус.

Събиране на родители пред сградата на Министерството на образованието в Техеран в знак на протест срещу заболяванията прерасна в антиправителствена демонстрация.

„Басидж“, гвардия – вие сте нашата ДАЕШ“, скандираха протестиращите, сравнявайки Революционната гвардия и други сили за сигурност с групировката „Ислямска държава“.

Подобни протести бяха проведени и в още два района в Техеран и други градове.

Вълната от заболявания при ученички идва в критичен момент за духовните ръководители на Иран, които се сбълскаха с месеци на антиправителствените протести, предизвикани от смъртта в ареста на кюрдката Махса Амини през септември миналата година.

В социалните мрежи има множество публикации със снимки и видеоклипове на хоспитализирани момичета. Някои от тях се оплакват от гадене и сърцебиене, други – от главоболие.

Службата на ООН за правата на човека в Женева, САЩ и Германия призоваха за прозрачно разследване на нападенията.

Иран отхвърли призивите, които смята за чужда намеса и „прибързани реакции“, и увери, че разследва причините за инцидентите.

Един от непосредствените приоритети на правителството на Иран е да се занимае с този въпрос възможно най-бързо и да предостави информация, за да разреши тревогите на семействата и да потърси отговорност от извършителите„, подчерта говорителят на външното министерство Насър Канаани.

Редица ученички също взеха участие в започналите през септември антиправителствени протести. Те свалиха задължителните си хиджаби в класните стаи, скъсаха снимки на върховния лидер аятолах Али Хаменей и пожелаха смъртта му.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Моторист без книжка се заби в трактор край Кнежа с мотор без номер

36-годишен мъж без книжка е катастрофирал вчера с нерегистриран...

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и...

Най-малко 28 души са загинали при наводнения и свлачища в Индонезия

Проливен дъжд предизвика наводнения и свлачища в индонезийската провинция...

ЦИК се отчете пред Димитър Главчев за организацията на изборите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с представители...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg