https://www.gerb.bg/bg

НАТО започва мащабно учение в Норвегия

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Около 30 000 военнослужещи, 200 самолета и 50 кораба от 27 държави ще вземат участие в учението Cold Response 2022 в Норвегия, започващо на 14 март. Това е най-голямото планирано учение с участието на войски на НАТО тази година, пише норвежката редакция на европейското издание „Локал“.

Маневрите ще позволят на западните държави да усъвършенстват своите бойни умения в условията на студения и суров климат на Норвегия, включително в Арктика, по земя, море и въздух.

Учението ще се проведе само на няколкостотин километра от руската граница и макар да е било планирано много преди нахлуването на Москва в Украйна, сега то придобива допълнително значение.

„Това учение е изключително важно за сигурността на Норвегия и нейните съюзници. Ще практикуваме съюзническо подсилване на Норвегия“, каза пред Франс прес норвежкият министър на отбраната Од Еноксен.

Това учение не се провежда заради атаката на Русия срещу Украйна, но предвид фона на случващото се има повишено значение„, каза той.

Норвегия, която се явява естествен пазител на северната граница на НАТО в Европа, има желание да тества как ще управлява съюзническите подкрепления на своя територия в съответствие с член 5 от устава на НАТО, който изисква страните-членки да се притекат на помощ на тази от тях, която е обект на атака.

Съседните Швеция и Финландия, които официално са военно необвързани, но все по-близки партньори на НАТО, също ще участват в това учение, който ще приключи на 1 април.

За да избегне всякакви недоразумения, Норвегия която има 196 километра обща граница на север е информирала Русия за учението, определено като „чисто отбранително“ и то ще провежда на „уважителна“ дистанция от Русия, която е отказала да изпрати наблюдатели.

При подобни обстоятелства в миналото Москва е показвала недоволството си чрез заглушаване на GPS сигналите или обявяване на ракетни тестове, като по този начин е блокирала достъпа до част от международното морско и въздушно пространство.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Фицо помнел нападението срещу него (СНИМКИ)

Словашкият премиер Роберт Фицо си спомня обстоятелствата около покушението...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

България не приема изявления и поведение, които противоречат както...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

В Турция затягат коланите и ограничават публичните разходи

Турция ще ограничи публичните разходи и ще повиши ефективността...

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg