https://www.gerb.bg/bg

Надзирателите готвят протест. Канят полицаи, лекари, учители да ги подкрепят

От Синдиката на служителите в затворите преминават от протестна готовност в подготовка на активни протестни действия. Те протестират срещу безобразията в системата на затворите и управлението на местата за лишаване от свобода, което определят като подигравка.

Очакват към недоволството им да се включат и представители на други професии – полицаи, лекари, учители – представители на съсловия, които всеки ден стават обект на вербална и физическа агресия, подигравателно отношение и унижение. Според надзирателите причината за това е отсъствие на политическа и институционална воля за намеса на държавата и връщане на достойнството и доверието в трудещите се хора.

Няма да търпим повече подигравателно отношение, ръководно късогледство, налагането на „ненормалното“ за норма, а в същото време изолирани и опасни за обществото лица да диктуват реда в местата, където следва да търпят наказания„, се казва в писмо от Синдиката на служителите в затворите.

Писмото им е изпратено до президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев и новоизбраните депутати от 48-ото народно събрание.

От синдикалната организация припомнят, че са алармирали институциите в Република България за пороци в управлението на местата за лишаване от свобода. Те настояват за ясни и конкретни мерки за справяне с проблемите.

Конкретен повод за протеста им е писмото до правосъдния министър от служебния кабинет – Крум Зарков, с което са искали спешна среща. Те са информирали за възникнало напрежение сред служителите в ГД „Изпълнение на наказанията“ и недопустимо бездействие по отношение на официално изпратени конкретни въпроси в края на месец септември.

Въпреки сезирането, научихме от медиите за проведена среща в Министерството на правосъдието, на 7-ми октомври т.г., за която изобщо не сме уведомени. Новината за проведената среща, по линия на социалния диалог, предизвика нов смут, допълнително недоволство и настояване за бурна реакция от страна на структурите на организацията във всички затвори и арести в страната„, пишат от синдиката на надзирателите.

Писмото им е след проведена среща в правосъдното министерство между министър Зарков, представители на Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията“ и Синдиката на пенитенциарните служители.

Синдикалните лидери смятат, че тази среща „говори за операция, целяща объркване на общественото мнение и професионалната общност. Това поражда и сериозни въпроси чии интереси защитава Крум Зарков в създалата се ситуация.“.

Не е ли това класически пример, за институционална политика, целяща да прикрие достатъчно ясни и конкретни проблеми„, питат от Синдиката.

Ние разбираме, че стотиците спечелени съдебни дела срещу ГД „ИН“ от наши членове, десетките проведени протести, сигналите които подаваме, проблемите, които огласяваме публично, и това че ставаме причина за разобличаването на пороците в процедурите с обществените поръчки, имат отрицателен ефект, както върху популярността на всеки правосъден министър, заемал поста в последните години, така и върху репутацията на Министерството на правосъдието. Наясно сме и с това, че като служители и граждани споделяме съдбата на държавата и обществото, в което те функционират„, се казва в писмото.

Надзирателите се обявяват срещу модела на управление, девалвирал надзирателската професия и свързаните с него лоши практики и корупция, довели до неефективно управление на обществен ресурс, загуба на доверие в институцията и станали причина за нашето съществуване (на синдиката – б.р.).

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Моторист шофира с тенджера на главата вместо каска (СНИМКА)

Жегата явно не е отразява добре на всеки. Днес...

Полиция простреля мъж с кирка и „Молотов“ на парад на фенове от Евро 2024 в Хамбург

Германската полиция е простреляла мъж, който е заплашил служители...

Трамвай блъсна полицейска кола пред съдебната палата в София (ВИДЕО)

Трамвай блъсна полицейска кола пред сградата на Съдебната палата...

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Беше публикувано окончателното комюнике, прието с мнозинството от участниците...

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е уверен, че Срещата за...

Катастрофа взе четири жертви в Северна Гърция (ВИДЕО)

Четирима души са загинали при челен сблъсък между кола...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Германската полиция нащрек за атентати в навечерието на Европейското по футбол

"Нашият фокус е преди всичко върху заплахата от ислямски...

Младеж опита да прекара кокаин за 730 хил. лв. през Капитан Андреево

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем 22-годишен младеж, опитал да пренесе...

Почина бившият апелативен прокурор на София Радослав Димов

Почина бившият апелативен прокурор на София Радослав Димов. Това съобщиха...

Българин уби съпругата си в Кипър (ВИДЕО)

Тя е била намушкана четири пъти с нож, като по ръцете ѝ са намерени и вероятни защитни рани

ЕС налага до 38% мита за внос на електромобили от Китай

Европейската комисия уведоми производителите на автомобили в сряда, че...

Северна Корея се обяви за „непобедим другар по оръжие“ на Русия

Северна Корея е "непобедим другар по оръжие" на Русия....

Рияд: Мирът в Украйна минава през трудни компромиси и преговори с Русия

Външният министър на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg