https://www.gerb.bg/bg

Молдова продължава да чувства Русия като заплаха по пътя към ЕС

Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT

Последните две години бяха най-трудните и най-бурните за кандидатката за членство в ЕС Молдова от повече от три десетилетия, тъй като тя търпи заплахи от Русия в множество сфери на обществения живот.

Това заяви в неделя външният министър на страната Михай Попшой, цитиран от АП.

Последните две години без преувеличение бяха най-трудните за последните 30 години, каза той. Ние знаем, че Кремъл ще инвестира много енергия и финансови ресурси чрез своите подставени лица, за да се опита да постигне своето„, каза Попсой. Те се опитват да подкупят избирателите и да използват граждани, за да ги подкупят, добави той. Руснаците се учат и се адаптират и се опитват да използват демократичния процес срещу нас, за да свалят едно демократично правителство в Молдова.

След началото на войната в Украйна през 2022 г., нейната съседка Молдова се чувства застрашена, че страната също е на прицела на Русия.

Припомнят се инцидентите със случайни ракети, паднали на нейна територия; тежка енергийна криза, след като Москва драстично намали доставките на газ; необуздана инфлация; и протести на проруските партии срещу прозападното правителство. Молдова също е приела най-големия брой украински бежанци на глава от населението от която и да е страна.

Напрежението периодично нараства и в подкрепяния от Русия отцепнически регион на Молдова Приднестровието граничещ с Украйна, който не е признат от нито една страна-членка на ООН, но където Русия поддържа около 1500 войници като така наречени мироопазващи сили, охраняващи огромни съветски епохи запаси от оръжие и боеприпаси. Попшой призна, че ситуацията е напрегната и се притеснява, че спекулациите могат да повлияят неблагоприятно на инвестициите.

Молдова получи независимост от Съветския съюз през 1991 г., но Русия продължава да вижда страната – притисната между Украйна и членката на ЕС Румъния – като част от своята сфера на влияние.

Молдовски официални лица многократно са обвинявали Русия, че води „хибридна война“ срещу страната – чрез финансиране на антиправителствени протести, намеса в местните избори и провеждане на широки кампании за дезинформация, за да се опита да свали правителството и да отклони Молдова от пътя й към пълноправно членство в ЕС. Русия отхвърли обвиненията.

Значителен брой молдовци все още живеят под влиянието на руската пропаганда, която демонизира НАТО бугиман, признава Попшой. Но това не ни пречи да си сътрудничим с нашите партньори от НАТО и да изграждаме устойчивост в нашите въоръжени сили.“

Миналата седмица националната служба за разузнаване и сигурност на Молдова заяви, че е събрала данни, показващи „безпрецедентни“ планове на Москва да започне нова дестабилизираща кампания, докато страната се подготвя за референдум за членство в Европейския съюз (ЕС) и президентски избори по-късно през годината.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Граждански организации скастриха европосланиците за срещата с Делян Пеевски

Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да...

8 убити при стрелба в Мексико сити

Най-малко 8 души са били убити при масова стрелба...

Катастрофа в Старозагорско взе жерва

Мъж е загинал при катастрофа в Старозагорско, съобщи "Нова...

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Делян Пеевски зове РСМ да изпълни коректно договора с България

Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg