https://www.gerb.bg/bg

Молдова обвини бизнесмен, че е налял 50 млн. евро за финансиране на протести

Снимка: iStock

Националната служба за сигурност на Молдова обвини в петък молдовски бизнесмен, че е помогнал за насочването на 1 милиард леи (50 милиона евро) в страната за организиране на антиправителствени протести по време на войната в Украйна и за „купуване“ на избиратели в изборите този уикенд.

Александру Мустеата, ръководител на Агенцията за сигурност и информация (SIB), каза, че Илан Шор, молдовски бизнесмен, който беше осъден задочно за банкови измами, е ключова фигура в опитите на Русия да спечели политическо влияние над Молдова.

Хибридната война, водена от Русия и трансграничните престъпни групи, се засили през 2022 г.“, каза Мустеата, изброявайки намесата в изборите, подхранването на сепаратистки настроения на юг и това, което той описа като изкривяване на демократичните процеси.

И авторите на този сценарий, директно в Молдова, са установени – те са представители на престъпна група, ръководена от Илан Шор. Групата действа под прикритието на много политически проекти„, каза той на брифинг за пресата.

Шор отрече средствата да са свързани с Русия, като каза, че са генерирани от негови бизнес проекти в различни страни. Във видео, публикувано във Facebook, той каза, че изпраща парите в Молдова за подпомагане на пенсионери, финансиране на проекти за социална инфраструктура и някои политици.

Проевропейският президент на Молдова Мая Санду обвини Русия по-рано тази седмица, че „купуваизбиратели на изборите, като насочва пари към промосковски политически партии .

В отговор руското външно министерство нарече Санду „позор“ и каза, че тя се опитва да отвлече вниманието от пропуските на своето правителство.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., в Молдова има опасения, че конфликтът може да се разпространи на нейна територия.

Мустеата каза, че кибератаки, операции под фалшив флаг, опити за организиране на масови безредици и организиране на антиправителствени протести са били използвани от Русия в нейната хибридна война за дестабилизиране. Тези опити са спрени от властите, каза той.

Мустеата също изпрати писмо до молдовските избирателни служители с молба да отстранят кандидати, свързани с Шор, участващи в изборите. Шор беше осъден задочно тази година за участието си в корупционен скандал за 1 милиард долара.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ДЕН СЛЕД СВАТБАТА! Роксана удари с нова балада: „Не ме мисли“! (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=vGMFmnajnBs&ab_channel=RoksanaMusicChannel Само ден след като кралицата на ромската музика в...

Пиян шофьор без книжка блъсна патрулка край Крумовград

Почерпен водач без шофьорска книжка блъсна патрулка край Крумовград. Това...

18-годишен участник в Олимпийските игри почина при инцидент с гмуркане

Кайт сърфистът Джаксън Джеймс Райс, който тази година трябваше...

Около 1/3 от болниците у нас са частни

Около 1/3 от болниците у нас са частни -...

Нетаняху разпусна военния кабинет

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния военен кабинет, съобщава...

Три от петте международни подводни интернет кабели на Виетнам са повредени

Три от петте активни международни подводни интернет кабели на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Владимир Путин: 700 000 руснаци се сражават в Украйна

Руският президент Владимир Путин каза по телевизията в петък, че...

Доналд Тръмп: Вторият мандат на Байдън ще убие автомобилната индустрия на САЩ

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп заяви на...

България увери и САЩ в помощта си за енергийния сектор на Украйна

Инициативата на газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария,...

Сунак обещава финансова сигурност на британците преди изборите

Великобритания провежда парламентарни избори на 4 юли

Молдова обвини бивш шеф на генералния щаб на въоръжените сили в шпионаж за Русия

Молдовската прокуратура съобщи в четвъртък, че е образувала наказателно дело...

Трупът на убит от бурята мъж бе открит днес в Казанлък (СНИМКА)

Труп на мъж е открит днес в Казанлък, съобщи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg