Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Модернизираме жп транспорта чрез концесия

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене Закона за железопътния транспорт, внесен от Министерски съвет. Целта е да се транспонират европейски правила.

В мотивираното становище ЕК посочва, че „държавите членки гарантират, че членовете на надзорния съвет и на управителния съвет на управителя на инфраструктура и ръководителите, които са на тяхно пряко подчинение, работят безпристрастно и тяхната безпристрастност не е повлияна от никакви конфликти на интереси“, а в българското законодателство се съдържат разпоредби, които предотвратяват конфликта на интереси на управителните органи на основния управител на инфраструктурата – Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Но „законодателството за транспониране не съдържа изрична разпоредба, която да въвежда изискването безпристрастността на ръководителите, които са на пряко подчинение на надзорния и управителния съвет, да не бъде повлияна от конфликт на интереси.

Освен това разпоредбата, с която е извършено транспонирането, не съдържа изрично позоваване на обстоятелството, че работят „безпристрастно“, нито на изискването „безпристрастността да не е повлияна от никакви конфликти на интереси“ по отношение на функционирането на висшите органи на управителя на инфраструктура. Комисията счита, че това изискване следва да бъде изрично въведено по отношение на тях. Лицата, участващи в органите на управление на управител на железопътна инфраструктура и ръководителите, които са на тяхно пряко подчинение и са отговорни за вземането на решения във връзка с основните им функции, работят безпристрастно и тяхната безпристрастност не е повлияна от никакви конфликти на интереси, които могат да доведат до получаването на облага по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Те не могат да извършват конкурентна дейност, както и да бъдат в договорни отношения с железопътни предприятия, дружества или сдружения. Също така се дава възможност за възлагане на дейности на външни изпълнители и споделяне на функциите на управителя на инфраструктура. Разрешава се възлагане на извършването на дейности по развитие, поддръжка и обновяване на железопътната инфраструктура и свързани с това задачи на железопътни предприятия или дружества, които контролират железопътно предприятие или са контролирани от железопътно предприятие.

От „Възраждане“ скочиха срещу концесионирането. Андрей Чорбанов от ИТН декларира конфликт на интереси, защото като войник участвал в изграждането на жп инфраструктурата. От години има страшно много интереси, заподозря той и видя лобизъм в полза на автобусния превоз за сметка на евтиния и екологичен жп транспорт.

Мина и проектът на Димитър Найденов, като с предлаганите изменения се създава възможност пътният лист на локомотива, удостоверението за спирачната маса на влака, бордовия дневник на локомотива и разписанието на влака да са в електронен вариант. Един от най-важните елементи, свързани с осигуряването на безопасността в железопътния транспорт, е наличието на системи за осигуряване на движението на влаковете, които са интегрирани както в железопътната инфраструктура, така и в подвижния състав. В мотивите към законопроекта е записано, че закупения подвижен състав от железопътните превозвачи в последните години (локомотиви и мотрисни влакове) притежава технически средства, чиито функционалности позволяват частична или пълна замяна на хартиените документи с такива на електронен носител.

Интеграцията на всеки един от тези документи със системата за управление на движението на влаковете (ETCS) също допринася за възможността хартиените документи да бъдат постепенно елиминирани, като качеството на информацията, обменът й и валидацията създават по-добри възможности за контрол и управление.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Най-малко 8 души са загинали след проливни дъждове в Бразилия

Проливни дъждове отнеха живота на 8 души, а други...

Делян Пеевски призова служебното правителство да отмени решението си за частната детска болница

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно...

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Руслан Цаликов (вляво) ; Сергей Шойгу ; Валерий Герасимов...

Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от ПП

Депутатът от ПП-ДБ Стоян Георгиев вече не е част...

Ирландската полиция премести палатков лагер на мигранти от центъра на Дъблин

Ирландската полиция премести около 200 палатки, в които са...

Великобритания повдигна обвинение на полицай, подкрепял „Хамас“

Обвиниха полицай в терористично престъпление във Великобритания, след като...

В Израел Блинкън настоя да се осигури повече хуманитарна помощ за Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън започна в сряда...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Татяна Дончева: У Живко Коцев се открояват детайли на откровена инфантилност

Татяна Дончева е български политик и създател на „Движение...

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Радев: Здравеопазването не трябва да се развива като нечий бизнес

Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен...

Турция предлага помощ на Ирак да обезопаси границите си

Турция може да предостави техническа помощ на Ирак за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img