https://www.gerb.bg/bg

Метаморфоза към тоталитарен диктатор от най-опасния вид – уплашеният

Снимка: Stock by Getty

Изображения от Русия са кинематографично и смразяващо послание към света, но не е точно това, което може би е възнамерявал руският президент Владимир Путин. Млада жена с бяло яке, още един затворник в Русия, е видяна водена от маскиран служител по сигурността. Затворникът е Ксения Карелина, 33-годишна двойна гражданка на САЩ и Русия, изглежда със завързани очи със собствената й шапка, докато униформеният мъж закопчава китките й с белезници и я води надолу по тъмно стълбище. В крайна сметка тя се появява в килия в руска съдебна зала, пише за СиЕнЕн Фрида Гитис, колумнист по световните въпроси и на The Washington Post, и на World Politics Review.

Това е последното усилие на Кремъл да сплаши. Но в опита си да упражни и демонстрира силата си, Путин показва своя страх. Защо абсолютният владетел на сила с ядрено оръжие намира за необходимо да арестува Карелина?

Новината за руския арест на двойната гражданка, която работи като естетик в Лос Анджелис, докато упражнява и страстта си като балерина, се появи приблизително по същото време като смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални в арктическа наказателна колония. Навални беше открито ангажиран с въвеждането на демокрация в Русия, с разкриването на корупцията и бруталността на Путин.

Но девойката Карелина? С какво тя е заплаха за Владимир Путин?

Изглежда, че Путин не толерира и най-минималните признаци на опозиция, дори и да е въображаема.

Множество руснаци бяха арестувани за държане на празни листове хартия в първите дни на пълномащабната инвазия на Путин в Украйна, след като хиляди други бяха вкарани в затвора за открит протест срещу агресията на Русия.

Работодателят на Карелина казва, че тя е била арестувана по обвинения в държавна измяна. Нейното престъпление: твърди се, че е дарила 51,80 долара на Razom, американска благотворителна организация, която подкрепя Украйна.

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), наследникът на КГБ, изглежда го потвърждава, заявявайки, че нейното престъпление е „предоставяне на финансова помощ на чужда държава в дейности, насочени срещу сигурността на нашата страна“.

Ако бъде осъдена за държавна измяна, тя може да прекара десетилетия в руски затвор.

Карелина става гражданка на САЩ през 2021 г. Нейният приятел Крис Ван Хеерден коментира пред СиЕнЕн, че тя е аполитична, не гледа новини и няма нищо общо с войната. Той й купи билети за Русия като подарък за рождения ден, за да може да види 90-годишната си баба, родителите и по-малката си сестра.

Путин се чувства все по-несигурен и става все по-тираничен към руския народ, към посетителите и дори към онези, които са напуснали страната.

Това, което започна като авторитарен лидер, който подкопаваше демократичните норми, изглежда се превръща в тоталитарен диктатор от най-опасния вид – уплашеният вид.

Силите за сигурност арестуваха руснаци, които се съмняват за войната в Украйна, да не говорим, ако благоволят да се съмняват в Путин. Те арестуваха стотици, които искаха да почетат Навални, дори хора, които се опитваха да положат цветя в негова памет.

Навални беше в ръцете на съдебната система като част от усилията да го заглуши, да осуети влиянието му. Но той нямаше да замълчи, докато беше жив.

Някои от най-известните критици на Путин умряха един по един. Руските следователи никога не обвиняват правителството, разбира се. Сред жертвите е опозиционният лидер Борис Немцов, застрелян близо до Кремъл. Има и журналистка, защитник на човешките права – Анна Политковская, убита в асансьора на жилищната си сграда. И Навални, чиято причина за смъртта все още не е ясна. А има и безброй други. (Кремъл отрече обвиненията за участие във всички).

За гражданите на САЩ, включително тези, които също имат руско гражданство, страната става все по-опасна за посещение. Няколко граждани на САЩ бяха вкарани в затвора, включително звездата от WNBA Бритни Грийнър, освободена в сделка за известен търговец на оръжие; бившият американски морски пехотинец Пол Уилън, осъден на 16 години по обвинения в шпионаж, които той категорично отрича, и репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович, задържан преди почти година в Екатеринбург – същия град, където беше арестувана Карелина – обвинен в шпионаж без Руските власти да разкриват и части от доказателства.

Путин очевидно се интересува от размяна на Гершкович с Вадим Красиков, осъден убиец, излежаващ присъда в Германия за убийството на чеченско-грузинец в изгнание през 2019 г.; това, което германският съд нарече „поръчано от държавата убийство“. С други думи, убийство, поръчано от Кремъл. (Кремъл отрича.)

Нека кажем очевидното, американците трябва да стоят далеч от Русия.

Но стоенето извън Русия не е гаранция за безопасност.

Според правозащитната организация Freedom House Русия се е превърнала в един от най-големите извършители на транснационални репресии в света. Докато много от критиците на Путин изглежда умират при всякакви мистериозни обстоятелства в Русия, неговите критици и предполагаеми критици също намират края си в чужбина.

В края на февруари испанската полиция откри тялото на Максим Кузминов близо до град Аликанте. Кузминов, руски дезертьор, избяга в Украйна с военния си хеликоптер. Той каза пред репортери, че е против войната.

Испанското разузнаване каза пред местните медии, че няма съмнение, че зад смъртта му стои Кремъл. Официално правителството казва, че чака резултатите от разследването. Полицията казва, че той е бил прострелян шест пъти и след това прегазен с кола, според испанските медии.

Русия твърди, че не е запозната със случая. Но след дезертирането на Кузминов шефът на външното разузнаване го нарече „морален труп“. Freedom House казва, че Русия „провежда изключително агресивни транснационални репресивни дейности в чужбина“, разчитайки в голяма степен на „убийството като инструмент“.

Правителството на Обединеното кралство заключи, че руски агенти са убили офицера от разузнаването в изгнание Александър Литвиненко в Лондон, използвайки радиоактивен полоний. През 2018 г. в Солсбъри, Англия, още двама руски офицери бяха обвинени в опита за убийството на дисидента Сергей Скрипал и дъщеря му с помощта на нервнопаралитично вещество.

Атаките, отбелязва Freedom House, „идват на фона на множество необясними смъртни случаи на високопоставени руснаци в изгнание“. Често случаите може да не доведат до присъди, но Freedom House добавя, че използването на радиоактивни изотопи и нервнопаралитични агенти сочи ясно към Кремъл, дори когато Москва се преструва, че е в неведение.

Каквото и да си мисли Русия с ареста на естетик и полупрофесионална балерина, ясно е, че репресивният режим на Путин намалява прага на това, което толерира и вдига летвата за това как ще реагира. Дарение от 51,80 долара за проукраинска благотворителна организация сега се равнява на държавна измяна, наказуема с 20 години затвор. Критиката към войната или към Путин може да доведе до смърт в руски затворнически лагер.

Кремъл превръща Русия в забранена страна за чуждестранни посетители, заплашва своите граждани в чужбина и през цялото време продължава да води своята неоимпериалистическа завоевателна война в Украйна.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия пусна управляеми бомби на своя територия

Повече от 250 жители на село Разумное временно напуснаха...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

49-ото Народно събрание приело 148 закона по време на мандата си

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е...

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ предупреждават Израел за „хаос и анархия“ в ивицата Газа

САЩ предупреждават Израел за "хаос и анархия" в ивицата...

Ердоган: Нетаняху би накарал и Хитлер да ревнува с „геноцидните си методи“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е достигнал такова ниво с...

Мъж загина при пожар в Смолянско

Нанесени са и материални щети

САЩ трябва да преосмислят стратегията си за война в морето

Военноморската стратегия на Америка, съсредоточена върху самолетоносачи след Втората...

Нова Конституция затвърди властта на президента на Того

Президентът на Того подписа нова Конституция, премахваща президентските избори,...

Стрелба в софийския квартал „Люлин“! (СНИМКА)

Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто

Батерия на е-тротинетка предизвика пожар в апартамент във Варна

Батерия на електрическа тротинетка предизвика пожар в апартамент във...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg