https://www.gerb.bg/bg

Меркел: Не се обвинявам за войната в Украйна

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Бившият германски канцлер Ангела Меркел защити управлението си, като отхвърли обвиненията, че носи косвена вина за продължаващата атака на Русия срещу Украйна, съобщи Politico.

В първото си публично интервю, след като напусна поста си през декември, Меркел заяви, че руският президент Владимир Путин е щял да нахлуе напълно в съседната на Русия страна много по-рано, ако тя и други съюзници не са били взели противоречиви решения.

Сред тези решения е и блокирането на кандидатурата на Украйна за членство в НАТО през 2008 г. , както и договарянето на мирните споразумения от Минск през 2014 и 2015 г., които Украйна смяташе за неизгодни за собствената си сигурност.

Не се обвинявам, каза Меркел пред публиката в препълнения театър Berliner Ensemble в германската столица.

Опитах се да работя в посока предотвратяване на проблеми. Ако дипломацията не е успяла, това не означава, че е била погрешна. Така че не виждам защо трябва да кажа: „Това беше погрешно.“ Затова няма да се извинявам.“

Меркел, която осъди нахлуването на Путин като „брутално нападение в нарушение на международното право, за което няма никакво извинение„, обаче допусна и предпазлива самокритика: тя каза, че не е успяла по време на мандата си „да създаде архитектура за сигурност, която можеше да предотврати избухването на тази война„.

През април украинският президент Володимир Зеленски отправи обвинения към Меркел и бившия френски президент Никола Саркози, заявявайки, че тяхната дългогодишна политика на „отстъпки спрямо Русия“ и противопоставяне им на извеждането на Украйна и Грузия на пътя към НАТО е насърчила управляващите в Москва да мислят, че „им е позволено да правят каквото си поискат“ с Украйна и да извършват „дори и най-ужасяващите военни престъпления“, като например в Буча.

Все пак Меркел защити решението си да не предостави на Украйна така наречения план за действие за членство в НАТО (MAP) на срещата на върха на алианса в Букурещ през 2008 г., позовавайки се на две причини: Първо, тя каза, че тогава Украйна „не е била демократично консолидирана страна“, а все още силно повлияна от олигарси и поразена от корупция. Второ, Меркел каза, че е убедена, че предприемането на такава стъпка със сигурност би довело до война.

Бях убедена, че Путин няма да позволи просто да се случи членството на Украйна в НАТО. Това би било обявяване на война за него„, каза тя, като заяви, че руският лидер би използвал процеса на присъединяване, за да „направи нещо“.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Недоволството срещу реформите на Милей в Аржентина не стихва

Не стихва недоволството срещу реформите на президента Хавиер Милей...

Иззеха монети и пръстени от иманяр в Кърджали

Иззеха антични предмети от иманяр в Кърджали. Това съобщиха от...

Тунберг глобена за блокадата на парламента в Швеция през март

Екoактивистката Грета Тунберг в сряда беше глобена от съда в Швеция...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Ще продължи ли ЕС мисията си по охрана в Червено море?

Може да се очакват затруднения в мисията на ЕС за...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg