https://www.gerb.bg/bg

Мащабен пожар гори в Стара планина

Снимка: архив БГНЕС

Мащабен пожар гори в Стара планина, съобщи пред БНР Стефан Стефанов от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Огнеборците очакват помощ и от армията.

Отново е възникнал много голям пожар на територията на област Пловдив, в района на Стара планина около Розино и Клисура. Там очакваме съдействие от Министерство на отбраната отново хеликоптер да помогне с пожарогасенето. Не можем да минем в никакъв случай без колегите от горските стопанства„, каза Стефанов.

По думите му в последните години и горските също са оборудвани с високопроходима техника, с гасителни средства.

Три пожарни от карловската служба усилено гасят огъня, за да го локализират. Те са подпомогнати от доброволци, съобщи за Радио Пловдив кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов. По думите му, засега пожарът е отдалечен и няма опасност за самото Розино и околните селища.

Няколко огнища са пламнали от Розино до Клисура само в рамките на час. Изпратени са пожарни от Пловдив, Карлово, Хисаря и от София. Обстановката е динамична, но усилено се работи по ограничаването на огнищата, увери Емил Кабаиванов.

Според Стефанов основната причина за възникването на пожарите е човешката дейност.

Високите температури и сухата растителност, доста добре израснала през валежните пролетни месеци, са само предпоставка. Наличието на силен вятър също е предпоставка. Около 90% от възникналите произшествия са свързани с човешка дейност„, каза огнеборецът.

По думите му малка част от пожарите са резултат от природни явления, мълнии, технически аварии по далекопроводи и други такива, човешката дейност, изразяваща се в нерегламентирано и неправилно използване на открит огън, паленето на огнища, изгарянето на сухи отпадъци, опожаряването на сухи треви и стърнища, каза пожарникарят.

Междувременно от Министерството на отбраната обявиха, че хеликоптер AS 532 AL Cougar от авиобазата в Крумово се включва в гасенето на голям горски пожар в Карловско. От въздуха ще се извършват дейности по пожарогасене на огъня, който гори в труднодостъпна гориста местност в Стара планина в района на село Розино, Община Карлово, Област Пловдив.

От БГНЕС информираха, че почти 200 дка треви, стърнища и храсти горят край с. Бучино, община Благоевград. Пожарът е възникнал в ранния след обяд, на 300 м източно от транзитният газопровод за Гърция. За сега няма опасност за къщите, няма и евакуирани хора.

Изгоряла е необитаема стопанска постройка, каза кметския наместник Живко Чукарски. На място са и областния управител, булдозери прокарват просеки, водоноски изпратиха „Биострой“ и ВиК, огънят гасят 5 пожарни.

По-късно стана ясно, че е затворен временно пътя между пернишкото село Големо Бучино и софийското Мало Бучино заради задимяване.

Общо 360 сигнала за пожари в страната са получени вчера и днес.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора

Съд в Пакистан удовлетвори молбата на съпругата на бившия...

Синдикат плаши с протести заради саботаж на колективния трудов договор в здравеопазването

Работодателските организации системно отказват да участват в преговори за...

Русия поела контрола над Красногоровка в ДНР

Руската щурмова авиация пое контрола над най-големия укрепен район...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg