https://www.gerb.bg/bg

Малко над 300 украински бежанци у нас са започнали работа

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Петър Димитров/

Над 60% от бежанците у нас вече имат временна закрила, което е почти 50 000 от 68 669, които са останали в България. Сред тях има такива, които са пожелали да останат с временен статут, тъй като имат собствени възможности или смятат да преминат към друга държава. Около 308 са започнали работа, най-лесно на работни места, за които не се изисква квалификация.

66% казват, че искат да започнат работа веднага. Тази данни даде Николета Абрашева от Оперативната координационна група (т.нар. Кризисен щаб), която се управлява от полк. Валери Рачев. На практика в България има един нов град с размера на Велико Търново, който се състои от украински бежанци, отчита Абрашева. Относно проблемите си – Кризисният щаб действа адход, съвместно с министерства. Основната група бежанци у нас са майки с деца, които боледуват и имат нужда от медицинска подкрепа. Има и хора с недобър здравен статус. Нужда се вижда и от психологическа помощ. Към момента има списък на портала на МС с лекари, които предоставят безплатна медицинска помощ, различни НПО също помагат със здравна и правна помощ. Има съпричастност от българския народ – от обикновения човек до лекари и адвокати, които предлагат подпомагане на бежанци, казах още от Щаба.

За да се започне работа обаче е нужен документ за здравен статус, а това означава и намиране на лекар, който да поеме прегледа. Личните лекари така или иначе не са достатъчно, а особено в големите градове повечето лични лекари са с запълнени листи с пациенти. Порталът дава информация за болниците, РЗИ-та с акцент за превенцията на ХИВ/СПИН, туберкулоза, както и ваксинация за коронавирус. Десетина са обявените лични лекари само за София, също по толкова са за другите големи градове – Варна и Бургас – където е най-голямото струпване на бежанци от Украйна. На фона на данните за над 60 000, които са потърсили убежище у нас, това е изключително недостатъчно.

За нуждата от лекари за украинските граждани с недобър здравен статус от МЗ също отговориха.От там се позовават на законодателните промени на НС, които предвиждат възможност лицата, получили статут на временна закрила, пристигащи от Украйна, да могат да ползват здравноосигурителни права в страната ни и пълния обхват на медицинската помощ, заплащана от НЗОК.От отговора става ясно, че Регионалните здравни инспекции във всички области на страната съдействат при необходимост на областните администрации в случаите на нуждаещи се от медицинска помощ украински граждани.От МЗ са категорични, че на този етап всички лица с временна закрила могат да ползват безплатно спешна медицинска помощ. Лицата от уязвими групи могат да ползват безплатно и необходимата им болнична помощ, както и медицинска помощ извън обхвата на здравното осигуряване по чл. 82 от Закона за здравето.

В случаите, в които гражданите на Украйна за подали заявление в Държавната агенция за бежанците за получаване на статут на международна закрила (статут на бежанец или хуманитарен статут), те автоматично получават правото на здравна грижа за сметка на бюджета на НЗОК, на каквато имат право всички здравноосигурени български граждани.

Лицата, които нямат статут на временна закрила, на бежанец или хуманитарен статут, са краткосрочно пребиваващи. Като краткосрочно пребиваващи те заплащат стойността на оказаната им медицинска помощ по цени, определени от лечебното заведение. Длъжни са да имат сключена здравна осигуровка или застраховка, покриваща разходите за лечение и болничен престой за времето на пребиваване в страната.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

Ракета на „Хизбула“ уби израелец, но и рани петима войници

При нападение с противотанкова ракета на "Хизбула" в Западна...

Израел уби петима свои войници при приятелски огън в Северна Газа

Военните са попаднали под кръстосан танков огън

Двама маскирани обраха автомивка в София (СНИМКА)

Двама маскирани обраха автомивка в оживен район в София,...

„Мис Силикон“ Анна-Мария Чернева: Не мечтая за дете. Готова съм за още силикон в гърдите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=rwdM2LK7vQs&pp=ygUIbmV3czI0LTc%3D Тя е водеща, тя е и танцьор и носител...

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg