https://www.gerb.bg/bg

Макрон ще произнесе ключова реч

Снимка: trendybio.com

Президентът Еманюел Макрон ще направи първото си обръщение към Франция след подписването на спорната пенсионна реформа, като предупреждава, че политическата и социалната криза, предизвикана от промените, още не е приключила.

Макрон подписа закона рано в събота, само няколко часа след като Конституционният съд потвърди промяната за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, което предизвика обвинения, че е прокарал закона посред нощ.

След три месеца на протести и стачки левицата и профсъюзите се заканиха да не се предават и предупредиха за масови протести на 1 май – Деня на труда.

Проучванията на общественото мнение постоянно показват, че мнозинството от французите продължават да са против реформата, която правителството прокара в парламента, използвайки спорен механизъм, позволяващ приемането ѝ без гласуване.

Междувременно рейтингът на личната популярност на Макрон спадна, като някои анализатори предполагат, че той е дал преднина на крайнодясната лидерка Марин льо Пен по дългия път към изборите през 2027 г.

Пресата широко го нарече „Пирова победа“ по името на гръцкия цар, който победил римляните, но в процеса на победата по-голямата част от армията му била унищожена.

Очаква се Макрон да направи обръщение към нацията около 18:00 ч. по Гринуич, съобщиха източници от президентството, в реч, която според правителствения говорител Оливие Веран ще бъде в духа на „умиротворяването„.

Но лидерът на влиятелния профсъюз CGT Софи Бине заяви в интервю за регионални вестници в неделя, че Макрон е „на път да се превърне в президент на хаоса„.

Той отваря пътя на партията „Национален сбор“ на Льо Пен, която в едно проучване на общественото мнение беше показана като победител, ако президентските избори през 2022 г. се проведат отново в настоящия момент„, каза тя.

Еманюел Макрон далеч не е приключил с необходимостта да се справя със социалната и политическата криза, която продължава опасно да разпалва„, се казва в редакционна статия на вестник „Монд“.

В него се отбелязва, че Льо Пен е единственият френски политик, чиято популярност е нараснала чувствително от кризата, докато доверието в демократичните институции на страната е спаднало.

Цената на пенсионната реформа изглежда непосилна„, се казва в статията.

Кризата идва и в момент на все по-големи предизвикателства на международната сцена за Макрон, който се сблъска с обвинения в приятелство с Китай по време на посещението си в Пекин миналата седмица.

45-годишният Макрон дойде на власт през 2017 г., обещавайки реформи във Франция и нова политика. Но опонентите му го обвиняват във все по-отстъпчиво и антидемократично поведение.

Еманюел Макрон вече няма авторитет… така че изведнъж той става брутален и авторитарен„, заяви в неделя пред френската телевизия депутатът от твърдата левица Клементин Отен.

Льо Пен заяви, че Макрон има три възможности да сложи край на кризата, „която сам създаде“ – референдум за промените, парламентарни избори или оставка.

Но министър-председателят Елизабет Борн обеща в събота, че правителството ще продължи с още реформи, след като пенсионната реформа е приета.

Решени сме да ускорим“ темпото на реформите, заяви тя пред националния съвет на партията на Макрон.

Бине и други синдикални шефове призоваха за „народна и историческа вълна“ от хора по улиците, които да се противопоставят на реформите на 1 май.

Като прелюдия към протестите на 1 май железопътните профсъюзи призовават за ден на „железопътен гняв“ на 20 април.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Москва: Германия използва „хакерски митове“, за да разруши връзките с Русия

Русия обвини Германия в сряда, че използва неоснователни митове...

Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора

Съд в Пакистан удовлетвори молбата на съпругата на бившия...

Лондон: Войната в Украйна удари тежко Газпром

Руската държавна енергийна компания Газпром отчете най-голямата си годишна загуба...

Синът на Илия Павлов спечелил 600 милиона евро

Синът на Илия Павлов – Илия-Калоян Илиев Павлов, спечели...

Атанас Запрянов очаква парад с F-16 за другия Гергьовден (ОБНОВЕНА)

"Българската армия е в добро състояние, посрещаме празника с...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg