Реклама

spot_img

Майката на хапаното дете Анка: Аз нямам никаква вина, искам съдът да ме пусне! (СНИМКИ/ВИДЕО)

Аз нямам никаква вина, искам съдът да ме пусне„, това заяви в съдебна зала 41-годишната пловдивчанка Анка Михайлова. Днес Районният съд в Пловдив разгледа искането на прокуратурата за постоянен арест спрямо осиновителката на дете на 1 г. и 9 месеца. То беше прието в критично състояние с множество наранявания, сред които черепно-мозъчна травма, разкъсан бял дроб и следи от ухапвания по тялото, в УМБАЛ „Св. Георги“. На Анка пък бяха повдигнати обвинения за тежко млатретиране. Детето е на 1,9 години, било е в дом, осиновено е преди година.

В стаята, където е паднало осиновеното момиченце, е имало шкафове и други мебели и към момента няма яснота точно откъде и как е паднало момиченцето. Тази защитна теза изтъкна днес в съдебната зала защитничката на Михайлова адвокат Снежанка Почева.

Първочалната версия на майката, която бе посочена и от адвокатката, е че малкото момиче е паднало от леглото, изпаднало в безсъзнание и тя се опитала да го свести, като го е захапала няколко пъти. Според лекарите, извършили първоначалния преглед на детето, травмите не потвърждават разказа на майката. Те смятат, че детето е било малтретирано.

Два дни вие сте свидетели как постоянно се дават брифинги и се пишат статии и съвсем тенденциозно моята доверителка към настоящия момент е осъдена. Смятам, че когато журналистите се намесят в правото и на един човек му е постановена присъда преди съда е неуместно. Смятам, че не са налице достатъчно доказателства, тя да е извършила това престъпление. Някои от доказателствата бяха спестени от Районна Прокуратура. Никъде не беше коментирано разпитаните свидетели, които описват Анка, като лице което се грижи за детето и му е осигурила страхотен живот. Не беше споменат и разпита на личния лекар – детето е водено постоянно на прегледи и е нямало наранявания по тялото. Когато се случил инцидентът Анка е търсила помощ, викала е, бягала е боса, това никъде не е отбелязано“, разказа адвокат Почева и във връзка с това отправи искане към магистратите да не бъде взета най-тежката мярка за не отклонение спрямо Анка. По думите ѝ няма опасност жената да се укрие.

Адвокатката разказа още, че в материалите по делото не съществува експертиза, която да обозначава механизма на нараняванията върху детето, нито от кога точно са ухапванията по него.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Прокуратурата обаче изрази контрамнение. Прокурор Атанас Илиев посочи, че в конкретния случай са събрани доказателства, които водят до предположение, че именно Михайлова е извършила умилено тежко престъпление, за което се предвижда от 3 до15 години затвор. Държавното обвинение твърди още, че 41-годишната жена не е показала съчувствие и хуманност по време на разпитите.

Преки доказателства за деянието липсват, но съвкупността на събраните сочат, че тя е автор на престъплението. Липсват каквито и да е било доказателства друг човек да е бил в жилището, разпитани са четири медицински лица извършили първоначалните прегледи на детето и видно от техните показания, вероятността от падане от легло е нулева. Назначената медицинска експертиза към делото не е готова“, посочи Илиев и допълни, че Михайлова има роднини в Германия и това представлява риск тя да напусне страната, ако не бъде оставена в ареста.

Стана още ясно, че заключението от комплексната експертиза на обвиняемата сочи, че тя е напълно здрава и не страда от психическо заболяване.

По думите на адвокат Почева обаче прокуратурата пропуска неудобни факти, като този, че детето е посещавано от социалните служби няколко пъти и те не са забелязали нищо по тялото на детето. Допълни и че няма риск Михайлова да се укрие в Германия, тъй като не поддържа връзка с роднините си там, повечето от които били починали.

Предстои съдът да вземе решение дали жената ще бъде оставена в ареста за постоянно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В NEWS24!

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Посланикът на Украйна в България: Военната помощ не е достатъчна

Украйна е благодарна на Народното събрание и на правителството...

Николай Денков: Русия не може да спечели тази война

На тази дата, точно преди две години, осъмнахме с...

Четирима западни лидери пристигнаха в Киев за втората годишнина на войната

Четирима западни лидери - министър-председателите на Италия, Канада и Белгия...

Две години руска инвазия в Украйна, а светът още няма отговор

Светът втора година вече живее с новините от една...

САЩ свалили ракети и дронове на хусите в Йемен и Червено море

Американските военни съобщиха в петък, че са унищожили дронове и...

Канада налага още санкции на Русия

Канада санкционира още 10 руски длъжностни лица и бизнесмени...

9 жертви след пожара във Валенсия

Най-малко девет души са загинали при пожара, който в четвъртък пламна...

Иран отрече да доставя ракети на Русия

Иран отрече в петък, че е предоставил балистични ракети...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Вандали изпочупиха 12 автомобила в София

Случаят е от вторник вечерта в "Овча купел"

Прокуратурата се захваща със взривилия се на митницата в Казанлък камион

Окръжната прокуратура в Стара Загора образува досъдебно производство относно...

Мъж уби с калашник 12 свои роднини в Иран

30-годишен мъж уби 12 свои роднини в Иран в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img