https://www.gerb.bg/bg

МААЕ: Запасите на Иран от уран са се свили

Снимка: Stock by Getty Image

Запасите на Иран от уран, обогатен почти до оръжеен клас, са се свили, свеждайки го под теоретичния праг, при който може да произведе три атомни бомби, но проблемите с инспекторите продължават.

Това се казва в доклади на ядрения надзорен орган на ООН, съобщава в понеделник „Ройтерс“.

Въпреки че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че обогатяването на уран от Иран до 60% продължава бързо, Иран е разредил повече, отколкото е произвел през последните три месеца.

Докладите на МААЕ не дадоха причина за така нареченото смесване на 31,8 kg материал, обогатен до 60%, след което запасът спада с приблизително 6,8 kg от последните тримесечни доклади до 121,5 kg.

В началото на годината те решиха да направят смесване. Няколко седмици по-късно те направиха друго смесване, този път с по-малко количество„, каза високопоставен дипломат за докладите, като добавя, че не беше ясно защо Иран го е направил. „Може би не искат да увеличават напрежението със Запада. Може би имат споразумение с някого. Не знаем.“

В края на миналата година Иран имаше достатъчно уран, обогатен до 60% чистота – близо до приблизително 90% от оръжейния клас – потенциално, ако бъде обогатен допълнително, да произведе три ядрени бомби, според теоретичната дефиниция на МААЕ.

Той също така разполага със запаси от уран, обогатен до по-ниски нива, с които би могъл, ако иска, да произведе достатъчно гориво за още бомби. Иран отрича да има подобно намерение. Западните сили твърдят, че няма гражданско оправдание.

Иран забави обогатяването на уран до 60% чистота миналата година, което според дипломатите вероятно е резултат от тайни преговори между Вашингтон и Техеран, довели до освобождаването на американски граждани, държани в Иран.

През ноември обаче Иран прекрати това забавяне и се върна към скоростта на производство преди забавянето от около 9 кг на месец от темпа на забавяне от 3 кг, показва доклад на МААЕ от декември.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси заяви пред „Ройтерс“ миналата седмица, че процентът леко се е забавил от края на миналата година до около 7 кг на месец. Висшият дипломат каза обаче, че Гроси използва средна стойност за месеци и текущата норма е 9 кг на месец.

Тайните преговори са приключили и има малка надежда те да бъдат съживени с бушуващия конфликт Израел-Газа, казаха дипломати. Освен това няма признаци, че Съединените щати и техните съюзници са готови да предприемат действия като настояване за резолюция срещу Иран на срещата на Съвета на управителите на МААЕ следващата седмица.

В докладите се казва, че Иран не е успял да осигури необходимото сътрудничество по различни неотложни въпроси, като например така нареченото отстраняване от длъжност на някои инспектори, което драстично е намалило експертния опит в обогатяването на уран, който МААЕ може да разположи в Иран.

Генералният директор Гроси дълбоко съжалява, че Иран все още не е отменил решението си да оттегли назначенията за тези инспектори. Това е от съществено значение, за да позволи напълно на Агенцията да извършва ефективно дейностите си по проверка в Иран„, се казва в един от докладите.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украйна очаква преговорите за ЕС да започнат през юни

Украйна очаква одобрението на преговорната рамка и началото на...

Задържан стреля по полицаи в участък в Париж

Мъж стреля и рани двама полицаи във френската столица...

Китай и Унгария приветстват златна ера в отношенията си

Китай и Унгария започват "златно пътешествие" в двустранните отношения....

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Лондон: Русия направи ракетите АС-23 по-смъртоносни, но скъси обхвата им

Далекобойната авиация на Русия направи своята ракета АС-23 по-смъртоносна, като я оборудва...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Русия обяви за международно издирване Зеленски и Порошенко

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg