https://www.gerb.bg/bg

Лондон: Водите край Крим вече не са сигурни за руския флот

Снимка: Stock by Getty Images

На 5 март 2024 г. от Военното разузнаване на Украйна (ГУР) заявиха че са атакували и потопили руския патрулен кораб от клас „Биков“, „Сергей Котов“, близо до Керченския проток в Източно Черно море. От ГУР заявиха, че за нападението срещу „Сергей Котов“ са използвани морски дронове „Magura V5“. Същият тип дронове бяха използвани и за атаката срещу руския десантен кораб „Цезар Куников“ през февруари 2024 г. Тази инфорамция е разпространена в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната медия X, известна доскоро като Twitter.

Корабът „Сергей Котов“ е въведен в експлоатация в Черноморския флот едва през юли 2022 г. Той вече е бил цел на украинските военноморски сили през юли и септември 2023 г., претърпявайки незначителни щети. След кратък ремонт той се върна в експлоатация и в двата случая.

Това е третият кораб на руския Черноморски флот, потопен в последните пет седмици. Вероятно заради загубите на Черноморския флот 15 февруари 2024 г. командирът на Черноморския флот адмирал Виктор Соколов бе уволнен. Украйна продължава да ограничава свободата на маневриране на руския флот в Черно море.

Центърът за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили (СтратКом) съобщи, че към началото на февруари 2024 г. украинските сили са извели от строя около 33% от бойните кораби на Русия, включително 24 кораба и една подводница.

Руските военни блогъри реагираха на потъването на кораба „Сергей Котов“, като разкритикуваха липсата на реакция от страна на руското военно командване на инцидента и отправиха по-широка критика срещу бюрократичната инерция на руския военен апарат. Руските военни блогъри наблегнаха на факта, че това е четвъртото украинско нападение срещу „Сергей Котов“ от началото на пълномащабната инвазия на Русия и че екипажът е успял да отблъсне подобни украински атаки през юли, август и септември 2023 г.

Известен свързан с Кремъл военнен блогър отбеляза, че „Сергей Котов“ не е бил достатъчно оборудван, за да се защити от подобна атака, а много военни блогъри се питаха защо корабът не е разполагал със системи за защита от морски безпилотни летателни апарати, като се има предвид, че екипажът е преживявал подобни атаки и преди.

Един от известните военни блогъри заяви в публикация, публикувана на 5 март (която до момента на написване на статията е прегледана 1,7 милиона пъти), че руското военно командване не е реагирало на потъването на „Сергей Котов“, защото никой не обича да казва истината на военното командване и че военното командване отказва да извлече важни поуки от минал опит, за да подобри армията.

Друг блогър подчертава, че за руското командване би било много важно да изслуша екипажа на „Сергей Котов“, за да подобри и модернизира военните кораби и отбранителните процедури в бъдеще.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Задържаха 24-годишен мъж, блъснал пешеходец на пътя Кюстендил – Дупница

Задържаха с полицейска заповед 24-годишен шофьор на лек автомобил...

„Левицата“ пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за...

Мъж е задържан за опит за убийство в Койнаре

Мъж на 38 години е задържан и с повдигнато...

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Турция ликвидира 17 бойци на ПКК

Турските сили ликвидираха 17 бойци от обявената за незаконна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

БАБХ затвори месарски магазин в Ботевград заради лоши хигиенни условия

След извършена проверка инспекторите на Българска агенция по безопасност...

Британското разузнаване очаква увеличаване на руските жертви в Украйна

Среднодневният брой на руските жертви в Украйна през месец...

Гергьовден е

Тази година посрещаме празника без военен парад

Украйна се интересува от американските разузнавателни дронове MQ-9 Reaper

В момента разузнавателните безпилотни самолети MQ-9 Reaper са приоритетни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg