https://www.gerb.bg/bg

Лекари и фармацевти в спор да се допуска ли генерична смяна на лекарства в аптеките

Снимка: iStock

В задочен спор влязоха Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският фармацевтичен съюз (БФС) по въпроса дали да бъде допускана генерична замяна на лекарствени продукти в аптеките.

В своя позиция днес от БЛС изказаха възмущението си от отворено писмо на фармацевтичната организация до здравния министър Христо Хинков, в което се цитират негови думи от интервюто му за БНТ от 7 октомври 2023 г.: „Генеричната замяна на ниво аптека не бива да се допуска, по мое разбиране, защото аптеката, предпочитайки … запазва по-скъпото лекарство, което е с по-висока цена, по-добро като действие… защото генерикът все пак не е 100% като активно вещество, може да варира това активно вещество в самата микстура на продукта между 70% и 100%. Докато патентът, оригиналният продукт е точно 100%.“

От БФС допълват, че все пак Хинков е потвърдил, че все пак генериците лекуват и са по-евтини, но по думите му създавали възможност да изчезне оригиналният продукт, който в някои случаи е незаменим.

„От момента на гласуването ви за министър на здравеопазването вие правилно подчертавате, че не разбирате от лекарствена политика. Това безспорно е така и се доказва с всяка ваша медийна изява, когато стане дума за лекарства“, атакуват здравния министър от браншовата организация на фармацевтите. Те добавят, че няма как всеки да разбира от всичко, но Хинков имал в екипа си прекрасен прекрасен специалист в сферата на лекарствената политика в лицето на проф. Илко Гетов. От Българския фармацевтичен съюз съветват министъра да остави той да говори публично по темата за лекарствата.

От БФС заявяват, че според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина генеричен лекарствен продукт е медикамент с един и същ качествен и количествен състав на активните вещества и същата лекарствена форма като референтния лекарствен продукт, а биоеквивалентността му с референтния лекарствен продукт е доказана с подходящи изпитвания за бионаличност. По смисъла на закона различните перорални лекарствени форми с незабавно освобождаване се смятат за една и съща лекарствена форма. Различните соли, естери, етери, изомери, смеси от изомери, комплекси или деривати на активно вещество се смятат за същото активно вещество, освен ако те се различават значително по своята безопасност и ефикасност.

В отвореното писмо се посочва още, че казаното от Хинков по отношение на състава на генеричните лекарствени продукти е неточно. От съюза на фармацевтите изтъкват, че във всеки лекарствен продукт, получил разрешение за употреба, има точно толкова активно вещество, колкото е посочено на опаковката, като това е проверено, доказано, и се контролира от лекарствения регулатор. „Ако някой твърди нещо различно, това просто го дискредитира, най-малкото като медицински специалист, но ако го твърди министър на здравеопазването, вече е опасно!“, подчертават от браншовата организация.

От съюза пишат още, че замяната на предписан по търговско наименование от лекаря лекарствен продукт с лекарствен продукт на друга фирма със същото активно вещество, лекарствена форма и доза става по ясни правила и само със съгласието на пациента. Освен замяна на оригинал с генерик, можело да се осъществява и обратно замяната на генерик с други генерици или оригинал, но това се решавало от пациента. От БФС допълват, че генерична замяна в аптека се прави на практика в цяла Европа, а в България – не. Според фармацевтите тази опция увеличава достъпа на пациентите до терапия и значително намалява разходите за лекарства.

От Българския лекарски съюз обаче съзират в отвореното писмо до Хинков манипулативни твърдения, откровени лъжи тотално неглижиране на водещата роля на лекаря.

Според БЛС организацията на фармацевтите манипулативно внушава, че у нас замяна на лекарства може да бъде правена само със съгласието на пациента, без да е необходима и санкцията на лекар, което противоречало на действащото законодателство. От лекарския съюз цитират в подкрепа на позицията си текстове от чл. 34 от Наредба № 4 за Условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Според наредбата, когато лекарственият продукт е предписан чрез международно непатентно или фармакопейно наименование на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен продукт, разрешен за употреба в страната, който съдържа предписаното активно вещество, като задължително се спазват предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица. Когато лекарственият продукт е предписан под търговско наименование, се отпуска точно предписаният продукт. Когато аптеката не разполага с предписания лекарствен продукт, магистър-фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея.

Лекарите обвиняват Българския фармацевтичен съюз и в откровена лъжа за твърдението, че генеричното заместване се прави на практика в цяла Европа. От БЛС обясняват, че в страните в ЕС, в които то е позволено, се допуска само след разрешение на лекуващия лекар и съгласието на пациента, като винаги заместването се прави с медикамент с по-ниска цена и в полза на пациента.

В страните от ЕС не само, когато става въпрос за генерично заместване, а изобщо за продажба на лекарства по лекарско предписание, те се отпускат от аптеката стриктно, по правила, а не свободно каквато е практиката у нас.

Българският лекарски съюз не е против въвеждането на възможност за генерично заместване на медикаменти, но не приема то да става без изрично съгласие на лекуващия лекар и на пациента. „Лекарят е този, който е отговорен за лечението на своите пациенти, отпускането на лекарствата е еднократен акт, а контролът върху лечението и състоянието на пациента продължава във времето“, изтъкват от БЛС и добавят, че дори при еднакви активни съставки в лекарствата отделните пациенти не реагират на тях по еднакъв начин.

От отвореното писмо на БФС лекарите остават с впечатление, че се цели заместването на лекарства у нас да става свободно, без контрол. „Преди по-малко от две седмици обаче, по време на пресконференция за недостига на лекарства у нас, бяха изнесени данни, че в страните, в които е разрешена свободната замяна на лекарствени продукти, това е довело до нелоялна конкуренция, липса на отделни групи медикаменти, а цели компании са се изтеглили от пазара“, посочват от браншовия съюз на лекарите, като добавят, че според представена на същото събитие информация от Изпълнителната агенция по лекарства много често затрудненията в осигуряването на даден медикамент у нас не са свързани с недостиг на национално ниво, а става въпрос за липса на конкретно лекарство в конкретна аптека. Затова от БЛС смятат за недопустимо свободното заместване на медикаменти само заради липсата на дадено лекарство в една или няколко аптеки.

Българският лекарски съюз настоява да бъде осигурен достъп на лекарите и фармацевтите до информация за наличността в страната на разрешените за употреба лекарства. „Реално, ако ние, лекарите, знаем, че даден медикамент не е наличен, ние няма да го изпишем на нашите пациенти. Нещо повече, при наличие на такава информация, ще имаме възможността да обсъдим с нашите пациенти, още в кабинета, терапията, която те могат да си позволят финансово и която да е оптимална като действие за тях“, обясняват от БЛС.

Същевременно лекарите и фармацевтите са единодушни, че е необходимо в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина да бъдат включени текстове за свързаните лица по смисъла на Търговския закон, които реално да ограничат вертикалната интеграция в лекарствоснабдяването. Според БФС възможността едни и същи физически лица през множество фирми да притежават колкото поискат аптеки, търговци на едро и дори производители води до монополизация в сектора. От БЛС пък се обявяват против фаворизирането на отделни лица от екипа на министъра на здравеопазването, за сметка на самия Христо Хинков, който носи цялата отговорност за политиките в областта на здравеопазването, включително и за лекарствената политика.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Проф. Владимир Чуков: Войната в Газа е тази, която сега размества пластовете

Все още няма окончателно решение след мирните преговори между...

Жертвите на наводненията в Бразилия се увеличават, а дъждовете се завръщат

Дъждовете се завърнаха в бразилския щат Рио Гранде до...

Митничари откриха 65 320 къса нелегални цигари при акция по северната граница

Митнически служители задържаха общо 65 320 къса (3266 кутии)...

Задържаха 24-годишен мъж, блъснал пешеходец на пътя Кюстендил – Дупница

Задържаха с полицейска заповед 24-годишен шофьор на лек автомобил...

Почина първият човек, получил трансплантация на свински ГМО бъбрек

Първият реципиент на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек е починал...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg