https://www.gerb.bg/bg

КЗК наблюдава пазара и ще даде експертиза за намаляване на цените на храните

Снимка: архив БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията ще инициира срещи на експертно ниво с представители на Министерство на икономиката и индустрията, за да се намери решение на завишените цени на основните хранителни стоки. Това се посочва в официална позиция на Комисията по повод критиките спрямо нея заради становището ѝ относно инициативата на Министерство на икономиката и индустрията „Достъпно за Вас“.

КЗК подчертава, че в изпълнение на основната си задача – да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията и на свободната стопанска инициатива, подробно е разяснила възможните негативни ефекти на подобна кампания, която е насочена към подпомагане на най-уязвимите като доходи групи от населението, но в рамките на която може да бъде ограничена ценовата конкуренция между пазарните участници или да бъдат приложени нелоялни търговски практики.

Макар КЗК да изпълни в случая стриктно своята функция в защита на конкуренцията, това погрешно беше възприето като наложена външна политическа реакция, посочва се в позицията.

Комисията изразява притеснение от направените медийни изявления в разгара на предизборната кампания преди местните избори, че изпълнявайки своите правомощия, защитава високите цени на храните.

Тази популистка реторика от страна на различни публични фигури създава погрешно впечатление в обществото за работата на КЗК, като се спекулира, че Комисията действа под натиск, изтъкват от Комисията и допълват, че тези твърдения са безпочвени и трябва да бъдат прекратени. Вместо това трябвало да се обърне внимание на важните разяснения на КЗК относно правилата на конкуренцията и на тяхното спазване.

Отбелязва се, че наблюдението на пазарите за търговия с хранителни продукти е един от основните приоритети в работата на КЗК през последните години. Целта е пазарите да функционират при нормални условия и да не се наблюдават необосновано високи цени на базовите хранителни стоки.

Уточнява се, че освен образуваните производства заради неоснователно завишение на цените при яйца, сирене, кашкавал и други продукти, Комисията е в сътрудничество с Министерство на икономиката и индустрията вза намиране на подходящи инструменти, чрез които да се осигури ефективно подпомагане на българските граждани с най-ниски доходи.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия (СНИМКИ)

Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия...

Атанас Запрянов очаква парад с F-16 за другия Гергьовден (ОБНОВЕНА)

"Българската армия е в добро състояние, посрещаме празника с...

Украински дрон пак удари рафинерия в Русия

Русия свали и украински дрон над Москва

Русия строи база за ядрения си арсенал в Беларус

Осиповичи е част от военната история на бившия СССР

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

Откриха нарушения при лечението на 104-годишна жена във видинската болница

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) откри нарушения при лечението на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg