https://www.gerb.bg/bg

Културни дейци се събраха на протест пред Столичната община

Снимки: МК

Служители от културни институции и актьори от общинските театри се събраха на протест пред Столичната община, съобщава БНТ.

Те настояват за 30% увеличение на заплатите, тъй като в бюджета за 2024 г. е предвидено повишение с едва 5%.

От бранша са недоволни заради крайно ниските възнаграждения, които взимат от години. Протестиращите посочват, че в сектора има работещи, които взимат под минималната заплата за страната.

През септември миналата година актьорите бяха в готовност да затворят театралните зали. Тогава обаче ръководството на Столичната община им обеща увеличение на бюджета с 30%.

Междувременно министърът на културата Кръстю Кръстев проведе работна среща с директорите на държавните сценични институти в областта на театралното изкуство.

Той очерта няколко ключови теми за дискусия: увеличението за бюджета за култура през настоящата година; увеличението на заплатите в държавните сценични институти в областта на театралното изкуство; оптималното планиране на разходи, както и дългосрочното планиране на бюджетите за следващата година; поставяне на акцент върху регионите, в които работят театралните ни институти и засилване на партньорството с местната власт – областни администрации и общини, във връзка с осигуряване на съдействие по места за изпълнение на задачите, които са си поставили директорите в областта на театъра; новите механизми, по които ще се осигуряват средствата за капиталови разходи; работата по нова Методика за финансиране на държавните сценични институти, както и повишаването на стандартите; подобряване на мониторинга в системата; съобразяване на програмата на театрите с увеличението на заплатите и повишаване качеството на продукцията.

Министърът посочи, че във връзка с увеличението на средствата в сектора на сценичните изкуства всеки директор трябва да реши с колко точно ще се увеличат възнагражденията на творците, на техническите служби и на всички, които участват в тяхната работа.

Той отбеляза, че увеличението на средствата, които влизат в системата, ще изисква и по-засилен мониторинг, като това ще спомогне за сформирането на прогнозния им бюджет за 2025 г.

Идеята е до края на юли, началото на септември, да имаме ясно разписан бюджет за следващата година, който самите вие ще сте изработили на базата на работата си през настоящата година. Така по-лесно ще защитим и следващия бюджет и ще можем да се фокусираме върху основната си задача – правенето на качествен театър„, обясни Кръстев.

Той постави като още една от общите задачи – работата по разпространението на спектакли.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Задържаха 24-годишен мъж, блъснал пешеходец на пътя Кюстендил – Дупница

Задържаха с полицейска заповед 24-годишен шофьор на лек автомобил...

„Левицата“ пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за...

Мъж е задържан за опит за убийство в Койнаре

Мъж на 38 години е задържан и с повдигнато...

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Турция ликвидира 17 бойци на ПКК

Турските сили ликвидираха 17 бойци от обявената за незаконна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

Индия задържа четирима, примамвали млади мъже да се бият за Русия в Украйна

Властите в Индия са задържали четирима мъже от мрежа,...

„Левицата“ пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за...

Задържаха 24-годишен мъж, блъснал пешеходец на пътя Кюстендил – Дупница

Задържаха с полицейска заповед 24-годишен шофьор на лек автомобил...

Бившата депутатка от ПП-ДБ Петя Ставрева почина на 47 години

Пловдивчанката бе и председател на ПП "Обединени земеделци"

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg