https://www.gerb.bg/bg

Крум Зарков: Сглобката е решена да направи промени в Конституцията, без значение какви точно

Снимка: архив БГНЕС

Правната стойност на подписаното споразумение между властта и протестиращите енергетици и миньори е съмнителна, а същността му – неразбираема.

Това мнение изрази съветникът на президента по правните въпроси и бивш (служебен) правосъден министър Крум Зарков пред БНР.

По думите му всяка точка в споразумението противоречи на предишната, а двете заедно противоречат на казаното. Зарков не вижда и ясно упоменато от кого е подписано, като изрази опасение, че „нищо няма да се случи„.

Голям шум, протест, връщане назад, неяснота. Крайният резултат обаче е нулев„, коментира ексминистърът.

Той не разбира и каква точно е политиката на мнозинството по този въпрос, както и по много други. Същото се отнася и за конституционните промени, подчерта Зарков, който останал с впечатлението, че управляващата коалиция е твърдо решена да направи промени в Конституцията, без значение какви точно.

Те имат нужда от това знаме, нещо трябва да се случи. Нищо не е ясно, защото ми се струва, че те не се опитват да объркат хората, а просто сами са объркани по отношение на целта, която преследват„, допълни той.

Крум Зарков обясни и първоначалната цел- да се направят някои промени в частта „съдебна власт“, които да осигурят напредъка по реформи, които вече са ангажирани. Тази цел обаче беше размита, по мнението му.

И в този контекст според Зарков целта вече е просто да има някаква конституционна промяна, за да може да има някаква легитимност, някакво обяснение на партиите, които не се харесват, по отношение на собствения им електорат, тъй като нямат отговор на въпроса – вие защо сте с другите.

Атаката към Конституцията обаче е твърде висока цена за това, че някой няма ясен отговор към собствените си избиратели, посочи Зарков.

Според него никой не смее да каже: „Искаме да сме с тези, защото без тях не може да сме на власт, а за нас е важно да бъдем на власт„.

По отношение на механизма за разследване на главния прокурор, той е замразен с ненужен закон, гласуван от новото мнозинство, твърди бившият правосъден министър. По думите му Висшият съдебен съвет пък е застопорен, успокоен и оставен.

Според него разделянето на ВСС може да продължи. Трябва обаче внимателно да бъде разгледан баланса на Прокурорската колегия и да се помисли до каква степен пленумът на ВСС с ограничени правомощия би могъл да продължи на функционира, коментира Зарков.

Той счита за важно и кои ще са хората, които ще бъдат избрани в следващия ВСС, който ще избере следващия главен прокурор.

Депутатът, министърът, премиерът, главният прокурор – всеки, натоварен с власт, трябва да има и себесъзнаване за собствените си възможности и правомощия и да се самоограничава. Управлението не е тропане по масата„, подчерта Зарков.

Според него и антикорупционният закон не е приет по качествен начин. Той се съмнява в неговата ефективност. По думите му няма гаранции, че ще бъде политически независим. За номинационната комисия Зарков смята, че в нея ще бъде възпроизведена сглобката.

По мнението му в последните 4 месеца няма стъпки напред, а има стъпки назад.

Запитан дали президентът Румен Радев ще прави партия , Крум Зарков отговори: „След като спре да бъде президентът Радев, става български гражданин и може да прави каквото реши в рамките на своите права„.

spot_img
spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на...

Москва: Украйна атакува три руски региона

Напрежение на фронтовата линия

ООН даде зелен сигнал за Палестина

САЩ искат гаранции за сигурността на Израел

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха чужденци, продавали цигари без разрешително

Открити са над 1200 стека с цигари от различни марки

Мъж се вряза с колата си в Белия дом и загина

Шофьор загина, след като се блъсна с колата си...

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

26 души са спасени, след като сграда се срути в Южна Африка

Спасителни екипи продължават издирването на десетки строителни работници, които...

Бенямин Нетаняху: Прекратяването на войната в Газа сега ще запази Хамас на власт

Премиерът Бенямин Нетаняху днес затвърди позицията на Израел, отхвърляйки...

Аплаузи за МИГ-29 в Деня на храбростта в София (СНИМКИ)

Денят на храбростта и празник на Българската армия на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg