https://www.gerb.bg/bg

Като държавнически урок определи президентът спасяването на българските евреи

Снимка; архив БГНЕС

В дни на изпитание българската държава и народ издържаха невероятен тест с огромна историческа стойност, като не допуснаха нито един български евреин да загине в лагерите на смъртта или да бъде убит в България. Спасяването на българските евреи продължава и днес да бъде пример за силата на обществената и политическа енергия, посветени на справедлива кауза. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на документалната изложба, посветена на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Информация за събитието бе разпространена от прессекретариата на държавния глава.

В изложбата са представени експонати от фонда на Националната библиотека, както и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации, сред които Световният еврейски конгрес и Лигата против поругаването.

В откриването на експозицията участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, министри, дипломати, духовници, представители на академичните среди, на еврейската общност у нас и на организациите на българските евреи в Израел. Почетен гост на събитието бе израелският историк и общественик Михаел Бар-Зоар, автор на книгата „Спасение“, посветена на събитията през пролетта на 1943 г., довели до спасяването близо 50 хиляди български евреи.

Радев отбеляза, че в един от най-мрачните периоди на човешката история България, вече преживяла две национални катастрофи, е направила всичко възможно, за да избегне въвличането си в поредната война. Въпреки натиска на нацистка Германия и загубения си неутралитет обаче, българските институции отхвърлят антисемитизма, а българският народ не променя доброто си отношение към своите приятели, съседи, съученици и колеги евреи, допълни той. „Комисарството по еврейските въпроси не се наложи над българските парламент и правителство, а Хитлер не пречупи решението на цар Борис III да не допусне депортацията на нито един български поданик извън пределите на България“, изтъкна президентът.

„В историята ни завинаги ще остане държавническият урок на 43-мата депутати от правителственото мнозинство в Народното събрание, подписали писмото на подпредседателя Димитър Пешев, на достойните духовни водачи на Българската православна църква, която тогава е част от държавата“, заяви Румен Радев. Той акцентира върху открои и важната роля и активната обществена позиция на редица научни и професионални сдружения, на интелектуалния елит, останал верен на традициите на своя български народ и държава, както и приноса на българските евреи в антифашистката съпротива.

По думите на президента 80 години след спасяването на българските евреи обществото ни остава в дълг към паметта на спасителите „заради идеологическите пластове, затъмнили делото на достойните“. „Длъжни сме да опазим чист спомена за миналото, защото историческата памет, на която се крепят устоите на нацията, е здрава само когато се гради върху истината“, каза още той.

„Опитите за вменяване на вина, които са най-малкото проява на неуважение към нашите спасени еврейски съграждани и към моралния подвиг на малка България, докато други в Европа колаборираха с нацистките власти“, добави Радев. Той посочи още, че милионите невинни жертви на Холокоста никога няма да бъдат забравени. Държавният глава подчерта, че еврейската общност в България е била по-многобройна в края на Втората световна война отколкото преди нейното начало и „този огромен морален капитал на България трябва да бъде защитен от всеки опит за подмяна“.

Михаел Бар-Зоар разказа за решителните действия на Цар Борис III, държавата и народа ни, които водят до спасяването на всички български евреи по време на Втората световна война. „Аз и моите приятели имаме един свещен дълг към България – да разпространим в целия свят тази история за спасяването на евреите – това е нещо много дълбоко и трябва да го пазим в българската душа и в нашите спомени“, каза той.

По-късно Радев участва в шествие до Паметните плочи на спасителите на българските евреи до катедралата „Света София“, където бе проведена церемония по поднасяне на венци. Събитията от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война се провеждат под патронажа на държавния глава.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Левицата“ пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за...

Теглят жребий за поредните номера на партиите за изборите 2 в 1

ЦИК ще изтегли чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите...

Кораб с 1900 тона хуманитарна помощ за Газа ще отплава днес от Турция

Кораб с 1900 тона хуманитарна помощ за ивицата Газа...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Полицията разби наркооранжерия в бивша мандра в Радомирско (СНИМКИ)

Иззети над 370 растения и около 200 разсада марихуана

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Седмица по-рано започва изплащането на така наречената "украинска помощ"...

Русия предупреждава Макрон да не праща войски в Украйна

Русия предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg