https://www.gerb.bg/bg

Канада налага още санкции на Русия

Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Канада санкционира още 10 руски длъжностни лица и бизнесмени и 153 организации в петък, за втората годишнина от войната в Украйна, съобщава The Canadian Press.

Министърът на външните работи Мелани Жоли обяви новите санкции в координация със Съединените щати и Обединеното кралство. Европейският съюз също обяви нови санкции в петък.

В изявление Жоли каза, че санкциите изпращат ясно послание към Русия и президента Владимир Путин.

Ние заставаме зад народа на Украйна, тъй като той смело защитава правата си пред лицето на неоправданите и агресивни действия на Путин“, каза тя.

Ще продължим да използваме разрушителни мерки срещу руското правителство, насочени към способността му да води своята незаконна война, докато суверенитетът и териториалната цялост на Украйна не бъдат напълно възстановени.“

Руското посолство в Отава незабавно отхвърли санкциите.

Пореден кръг от санкции от кабинета Трюдо е безсмислен, точно както всички предишни мерки от този вид“, се казва в X, известен преди като Twitter.

Руските граждани и организации не могат да се интересуват по-малко.“

Подобни изявления бяха публикувани от мисиите на Русия в Лондон и Брюксел. Обединеното кралство добави около 50 имена към списъка си със санкции в петък, а ЕС добави близо 200.

Русия започна войната в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна съобщи, че е потвърдила, че повече от 10 500 украински цивилни са били убити и близо 20 000 са ранени в конфликта.

Канадските разпоредби, позволяващи санкциониране на руски длъжностни лица и организации, са въведени през 2014 г., след като Русия нахлу и анексира Кримския полуостров.

Канадските разпоредби, позволяващи санкциониране на руски длъжностни лица и организации, са въведени през 2014 г., след като Русия нахлу и анексира Кримския полуостров.

Петък отбеляза 59-ия път, когато тези разпоредби бяха разширени, този път насочени към дългогодишен помощник на Путин и бизнесмени в железопътния, строителния и ИТ секторите.

В изявление, публикувано в петък, за да отбележи годишнината от пълномащабното нахлуване, министър-председателят Джъстин Трюдо подчерта връзките между двете страни и 9,7 милиарда долара, които Канада е ангажирала да помогне на Украйна.

Ако не успеем да спрем напредъка на Русия, ако позволим на нашествието на един деспот да насърчи още безброй агресори и ако позволим на Путин да преначертае картата както си иска, светът ще изглежда много по-различен и много по-лош“, каза Трюдо.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в петък, че правителството му добавя повече от 500 нови санкции и налага 100 нови експортни ограничения, свързани с Русия.

Новите санкции на САЩ са насочени срещу руски фирми, които допринасят за военните усилия на Кремъл – включително производители на дронове и промишлени химикали и вносители на машини – както и финансови институции, като държавния оператор на руската национална платежна система „Мир“.

Те ще гарантират, че Путин ще плати още по-висока цена за своята агресия в чужбина и репресиите у дома„, каза Байдън.

Санкциите на САЩ също идват в отговор на смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, яростен критик на Путин, който беше в затвора от 2021 г.

Държавният департамент на САЩ добави трима затворнически служители към списъка си със санкции, включително Валерий Бояринев, заместник-директор на руската федерална пенитенциарна служба. Бояринев беше повишен в генерал-полковник три дни след смъртта на Навални.

Жоли не спомена Навални в изявлението си в петък, но руският посланик в Канада Олег Степанов бе привикан на 21 февруари, за да чуе осъждането на Канада за смъртта на Навални.

Руската затворническа агенция твърди, че Навални, който излежава 19-годишна присъда в арктическа наказателна колония, е изгубил съзнание след разходка и не може да бъде съживен.

Канада вече е санкционирала хора, за които смята, че са замесени в нарушения на човешките права срещу Навални, включително Бояринев.

Санкциите замразяват активи и забраняват всякакви сделки с хора и образувания от посочения списък, който сега съдържа повече от 2100 имена. 

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Авария остави няколко квартала в София без вода

Няколко квартала в източната част на София останаха без...

Деси Стоянова напусна „Преди обед“

Става лектор по презентационни и медийни умения

Повдигнаха обвинение на мъж, запалил 7 къщи по непредпазливост в Пловдив

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 33-годишен мъж,...

ДПС на Доган вижда зависимостите на Главчев от Пеевски, заяви Тимур Халилов (ВИДЕО)

Вчера служебният премиер Димитър Главчев прояви явни признаци на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg