https://www.gerb.bg/bg

Израел се ангажира с нови преговори за примирие

Снимка: EPA

Основната хуманитарна агенция на ООН, работеща в Газа, заяви в събота, че острото недохранване нараства по-бързо в северната част на анклава, докато Израел се готви да изпрати делегация в Катар за нови преговори за прекратяване на огъня, обобщава събитията от деня „Ройтерс“.

Агенцията на ООН за подпомагане и работа с палестинските бежанци (UNRWA) заяви, че едно от всеки три деца под 2-годишна възраст в северната част на Газа сега е тежко недохранено на фона на нарастващия натиск върху Израел заради надвисналия глад в пренаселения анклав.

Израел каза в петък, че ще изпрати делегация в Катар за участие в преговори с посредници, след като Хамас представи ново предложение за прекратяване на огъня с размяна на заложници и затворници.

Делегацията ще бъде ръководена от ръководителя на израелската разузнавателна агенция Мосад Дейвид Барнеа, каза източник, запознат с преговорите, като премиерът Бенямин Нетаняху иска да свика кабинета по сигурността, за да обсъди предложението преди началото на преговорите.

Усилията за осигуряване на прекратяване на огъня преди началото на свещения за исляма месец Рамадан преди седмица се провалиха многократно, като Израел заяви, че планира да започне нова офанзива в Рафах, последният относително безопасен град в малкия претъпкан анклав след пет месеца на война.

Германският канцлер Олаф Шолц, който започва двудневно посещение в региона, изрази загриженост относно нападение над Рафах, като каза, че има опасност то да доведе до много ужасни цивилни жертви„.

Конфликтът започна на 7 октомври, когато Хамас изпрати бойци в Израел, убивайки 1200 души, предимно цивилни, и завладявайки 252 заложници според израелските данни.

Израелската наземна и въздушна кампания е убила повече от 31 500 души, предимно жени и деца, според здравното министерство в управляваната от Хамас Газа.

Нападението също опустоши жилищния фонд на анклава, принуждавайки почти всички жители да напуснат домовете си, оставяйки голяма част от територията в развалини и предизвиквайки безпрецедентна криза с глад, която разтревожи дори съюзниците на Израел.

Западните страни призоваха Израел да направи повече, за да позволи влизането на помощта, като ООН каза, че е изправен пред „огромни препятствия„, включително затваряне на пропускателни пунктове, тежки проверки, ограничения върху движението и безредици в Газа.

Израел твърди, че не поставя ограничения върху хуманитарната помощ за цивилни в Газа и обвинява за бавното предотавяне на помощта „неспособността или неефективността на агенциите на ООН“.

Доставките на помощ по въздух и море в Газа започнаха, но хуманитарните агенции казват, че те не са заместител на доставките по суша.

Първата доставка в Газа от World Central Kitchen, пионер в нов морски маршрут през Кипър, пристигна в петък и беше разтоварена, каза благотворителната организация, докато друг кораб е готов да отплава от Кипър. САЩ и Йордания, както и Германия извършиха в събота спускане на помощи от въздуха.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

БВП на България нараства с 1,7% през първото тримесечие на 2024 г.

През първото тримесечие на 2024 г. БВП на страната...

Нападение с нож в Швейцария

В сряда следобед в град Зофинген в Северна Швейцария...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

Великобритания освобождава предсрочно затворници заради пренаселени затвори

Британското правителство задейства спешни мерки за предсрочно освобождаване на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg