https://www.gerb.bg/bg

Измамници искат пари чрез откраднат профил на великотърновска общинарка

Снимка: Тодор Стефанов, Информационна агенция News24sofia.eu

Полицията във Велико Търново и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП“ разследват финансова интернет измама, извършена чрез профила във „Фейсбук“ на Росица Димитрова – директор на здравната и социалната дирекция в община Велико Търново и зам.-министър на труда и социалната политика в кабинета „Борисов 3“.

Чрез атакувания профил на Димитрова и последвала комуникация чрез приложението за съобщения на социалната мрежа от нейно име е искано да бъдат превеждани пари към сайтове за залагания и са измамени хора, които са пратили немалки суми. Получател на преводите не е била Росица Димитрова. „

Комуникацията се води от друго лице, което вече е превзело профила, и то иска от хората те да извършат плащане по система за финансови преводи на сайтове, обичайно или за интернет търговия, или за интернет залагания„, коментира тя.

Всичко се случило извън контрола й. Едната от сумите е 275 лв., на други хора са писали 485 лв., 325 лв. За съжаление, това е изключително грозно, изключително притеснително„, посочва Димитрова. Тя призовава хората да бъдат бдителни и да не се предоверяват на съобщения от лични чатове: „Става ли въпрос за пари, задължително първо да звъннат преди да ходят да превеждат такива пари.“

Изпращани са 10-цифрени кодове за плащанията. По случая се води разследване, информира началникът на Районното управление на МВР във Велико Търново главен инспектор Веселин Райков. По думите му полицията в града разследва със съдействието на ГДБОП още поне четири случая на такъв тип интернет финансови измами.

Работим в момента по възстановяването на сумите, смятам, че биха били възстановими„, посочва Райков.

В тази връзка полицейското управление във Велико Търново също предупреждава хората да не се предоверяват.

Всеизвестно е, че измамниците са изобретателни и намират начин да се възползват от доверието Ви и чрез интернет. Бъдете бдителни! Не се доверявайте! Не предоставяйте лични данни и такива за банкови сметки и пароли за интернет профили на други лица! Ако са от приятелския ви кръг първо търсете връзка с тях по телефон или чрез личен контакт„, се казва в съобщението.

От полицията допълват, че разчитайки на доверието на хората, измамниците могат да влязат например във фейсбук профил и да го управляват вместо собственика му. Една от схемите за това е да вкарат потребителя в чат с неприлично съдържание или за запознанства, а след това „приятелски“ да предложат да го извадят от разговора срещу код код от фейсбук администратор за смяна на паролата. В момента, в който този код им бъде предоставен, измамниците получават достъп до фейсбук профил и започват да го управляват. „Най-често на лични съобщения изпращат до приятелите ви молба за плащания на покупки от интерент сайтове, с обещанието, че после ще ви възстановят сумата. Изпращат код към който трябва да бъде направено плащането, който най-често води до сайтове за интернет залагания„, обясняват още от Районното управление във Велико Търново. Често плащанията не могат да бъдат сторнирани и парите не могат да бъдат възстановени.

Друга използвана схема е при пусната обява в сайт за продажба на стоки с подателя, най-често чрез „Вайбър“, да се свърже евентуален купувач. Той е категоричен, че ще закупи продаваната стока и предлага да се използва нова услуга за интерент плащания, предлагана от куриерските фирми за интерент плащания. Такива услуги обаче реално не съществуват. Измамниците изпращат линк, като отваряйки го „жертвата“ вижда бланка с логото на куриерската фирма, която обаче не е истинска. С попълването на бланката се предоставят лични данни и достъп до банкови сметки. Така измамниците могат да оперират с парите сметките и те да бъдат източени.

Призоваваме: Бъдете бдителни! Не се доверявайте! Не предоставяйте лични данни, пароли и данни за банкови сметки на други лица. Интернет е хубаво нещо, но крие и опасности„, предупреждават още от полицията.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

48 деца се натровиха след хапване на сандвичи с яйца и сирене в градина в Сливен

Ръководството на детска градина "Елица" в Сливен е информирало...

Радев подкрепи ректорите, ще говори с Главчев за пари за ВУЗ-овете

Ректорите получиха подкрепата на президента Румен Радев. Отреагирах веднага...

На Тръмп може да му се наложи да плати $100 млн. данъци

Бившият президент Доналд Тръмп може да дължи данъци в...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Собственикът на пистолета в Арбанаси още не е дал обяснения

Собственикът на пистолета от Арбанаси ще даде обяснения след...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg