https://www.gerb.bg/bg

Испански вестник: Войници на НАТО оперират в Украйна

Френското предложение да не се изключва изпращането на войници да се бият срещу Русия откри дебат, който потвърждава, че има войници от Атлантическия алианс на украинска територия, но не и в бойни роли, пише испанският вестник „EL PAÍS“

НАТО вече помага на Украйна в почти всеки възможен аспект, от доставката на оръжие и разузнавателна информация за руските цели и позициите на вражеските бомбардировачи до обучението на хиляди украински войници в Европа.

С отказът си да изключи изпращането на западни войски в Украйна, Еманюел Макрон не само откри дебат; думите му послужиха и за потвърждение, че на украинска територия вече има военнослужещи от страните от НАТО, макар и без да участват активно в бойните действия.

Полският външен министър Радослав Сикорски каза на конференция във Варшава на 8 март, че в Украйна вече има представители на Атлантическия алианс.

Войници на НАТО вече присъстват в Украйна. И бих искал да благодаря на посланиците на тези страни, които поеха този риск. Тези държави знаят кои са, но не мога да ги разкрия. За разлика от други политици, аз няма да изброявам тези страни„, каза Сикорски. Последното изказване беше завоалирана критика към германския канцлер Олаф Шолц, който в края на февруари разкри, че британски и френски военни са в Украйна.

Шолц твърди, че правителството му няма да предостави на Киев своите ракети с голям обсег на действие Taurus, защото това ще изисква – както се случи с британско-френските ракети Storm Shadow/Scalp – изпращане на военни техници за програмирането на тези оръжия.

Присъствието на войници от страните от НАТО в Украйна не е нищо ново. Говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър потвърди през октомври 2022 г., че Съединените щати разполагат с военни представители, които изпълняват задачата да наблюдават доставките на въоръжение.

В поверителни документи на Пентагона, изтекли през април 2023 г., Министерството на отбраната на САЩ посочи, че пет страни от Атлантическия алианс – Съединените щати, Франция, Обединеното кралство, Литва и Холандия – имат около 100 служители на специалните сили в своите посолства в Украйна.

Чешкият президент Петр Павел, пенсиониран генерал и бивш председател на военния комитет на НАТО, припомни на 10 март в телевизионно интервю, че войниците на Атлантическия алианс присъстват в Украйна повече от десетилетие, но не в бойни части, а като инструктори за украинска армия. Павел имаше предвид базата Яворов , близо до границата с Полша, където споразумение между НАТО и Киев позволи преминаването на 1000 войници от 15 държави, добави той.

Чешкият президент подчерта, че програмите за военно обучение на украинска земя са били активни, когато Русия анексира Крим през 2014 г. и по време на войната в Донбас, инициирана от проруските сепаратисти и подкрепена от Москва. Базата в Яворов беше обстрелвана през март 2022 г. Украинските власти посочиха, че 61 военнослужещи са загубили живота си, докато Русия увеличи броя им до 180, твърдейки, че много от тях са чуждестранни войници.

През повече от две години на войната EL PAÍS интервюира множество военни източници, както украински, така и от страни от ЕС, които са съгласни, че никоя армия от НАТО не е участвала в наземни бойни действия. Но те също така са потвърдиха, че имат информатори на място, които да осигурят информация за ситуацията на фронта, да идентифицират ефективността на доставените оръжия и възможните проблеми при използването им, както и да открият възможни случаи на корупция по отношение на предоставената помощ.

Част от тези неофициални информатори са пенсионирани чуждестранни военни, воюващи като доброволци в редиците на Въоръжените сили на Украйна. Най-малко два източника, един американски и един украински, твърдят, че Вашингтон е особено активен в наблюдаването на тяхната помощ, с организирани мисии между неговото посолство и украинските власти, но също и в инспекции извън институционалните канали.

Люк Кофи, научен сътрудник в института Хъдсън, американски център за анализ на международната и отбранителната политика, намира за трудно да повярва, че американските военни могат да се движат свободно из Украйна:

Ще бъда много изненадан, ако американските войски имат свобода на движение да се движат из страната, за да наблюдават ситуацията. Знам, че персоналът на посолството на САЩ дори се нуждае от разрешение, за да отиде в Одеса. А преди 2022 г. американските инструктори нямаха право да ходят на изток от река Днепър. Съмнявам се, че могат сега.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Соня Колтуклиева е била нападната от симпатизанти на ПП-ДБ в центъра на София (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=z9MMyVhcOvs Скандално нападение над журналистката Соня Колтуклиева от симпатизант на...

Зеленски уволни ръководителя на държавната охрана

Украинският президент Володимир Зеленски освободи Сергей Руд от поста ръководител...

Симеон Дянков: Не сме готови за Еврозоната

"Все още България има значителна инфлация, доста над средната...

Мария Захарова: Ако ЕС санкционира руските медии, същото чака и западните журналисти в Русия

Русия предупреди Европейския съюз, че ако наложи ограничения на...

Явор Божанков: Децата са помислили оръжието за играчка (ВИДЕО)

По-рано днес излязоха информации, че дете е простреляло друго дете с боен пистолет на частно парти в Арбанаси

Няма да се бавим с резултатите, уверява ЦИК

ЦИК ще обяви резултатите от изборите 2 в 1...

Британската икономика изплува от рецесията

Икономиката на Великобритания нарасна с най-бързия си темп от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg