Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян

Израел „трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен военен авантюризъм срещу нашите интереси„, тъй като генералният секретар на ООН предупреди, че Близкият изток е в „момент на максимална опасност“.

Това заяви в четвъртък министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян пред Съвета за сигурност на ООН, съобщава „Ройтерс“.

В случай на използване на сила от израелския режим и нарушаване на нашия суверенитет, Ислямска република Иран няма да се поколебае да отстоява присъщите си права, за да даде решителен и подходящ отговор на това, за да накара режима да съжалява за действията си„, каза той.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН за Близкия изток генералният секретар Антониу Гутериш призова за максимална сдържаност.

Крайно време е да прекратим кървавия цикъл на отмъщение. Крайно време е да спрем, каза Гутериш. Международната общност трябва да работи заедно, за да предотврати всякакви действия, които биха могли да изтласкат целия Близък изток на ръба, с опустошително въздействие върху цивилните„.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан разкритикува присъствието на Амирабдолахиан в световната организация.

Той е тук, за да ви се подиграе. Той е тук, за да ви покаже на всички – в костюмите ви и с дипломатическите ви любезности – че страната му може да започне атака срещу друга държава членка в събота, а след това той може да дойде тук в четвъртък да ви изнася лекции за правата на човека и международното право„, каза Ердан.

Припомняме, че по-рано министърът заяви, че Техеран е информирал САЩ за атаката срещу Израел през уикенда.

Информирахме Америка, когато беше взето решението за необходимия отговор на израелския режим в рамките на международното право и легитимната отбрана„, каза Амир-Абдолахян.

Иран извърши масирана атака с дронове и ракети срещу Израел в събота, която Техеран каза, че е в отговор на нападението на 1 април срещу неговото консулство в Сирия, при което бяха убити най-малко 13 души, включително седем високопоставени военни съветници.

Израел се зарече, че ще отвърне на удара, а Иран предупреди, че неговата армия е готова да се изправи срещу всяка атака.

Според него, Техеран ясно е сигнализирал на Вашингтон, че американските бази и интереси в региона няма да бъдат атакувани, „освен ако Вашингтон не води война в подкрепа на израелския режим„.

Министърът на външните работи каза, че съобщенията на Иран, предадени на САЩ чрез швейцарското посолство, което представлява интересите на САЩ в Иран, и официалните дипломатически канали имат за цел да „създадат правилно разбиране за действията на Иран и да предотвратят ескалацията на напрежението и кризата в региона„.

Иран може да преразгледа своята „ядрена доктрина“ на фона на израелските заплахи. За това предупреди високопоставен командир на Иранската революционна гвардия.

Думите му предизвикаха безпокойство относно ядрената програма на Техеран, за която ислямската република винаги е твърдяла, че е единствено за мирни цели.

Напълно е възможно преразглеждането на нашата ядрена доктрина и политика, както и съображенията, съобщени по-рано„, отбеляза Ахмад Хахталаб – командир, отговарящ за ядрената сигурност.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей има последната дума по ядрената програма на Техеран, за която Западът подозира, че е с военни цели.

Хаменей многократно е подчертавал, че Техеран никога не е целял създаването или използването на ядрени оръжия – нещо, което религията в страната забранява.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Младеж инсценира обир в дома на дядо си в Хасково

24-годишният задигнал 25 000 британски лири

Обявиха тридневен национален траур в Чили

Президентът на Чили Габриел Борич обяви тридневен национален траур...

Нотариуса бил Доверено лице в МВР и ГДБОП знае това от 2022 г.

Името на Мартин Божанов - Нотариуса, се появи в...

Самолет кацна аварийно в Ню Йорк след инцидент

Върнал се е на летището малко след излитането

ЕК не хареса плана на България за енергетиката и климата

Европейската комисия препоръча на България да подобри своя национален...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img