Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иран плени товарен кораб в Ормузкия проток

Снимка: Stock

Иранската революционна гвардия залови товарен кораб, свързан с Израел, в Ормузкия проток в събота. Това се случва дни, след като Техеран обяви, че може да затвори значимия корабен маршрут и предупреди, че ще отмъсти за израелски удар срещу консулството на Иран в Сирия.

Иранската държавна информационна агенция IRNA съобщи, че хеликоптер на специалните сили на Гвардейците се е качил и отвел в ирански води плаващия под португалски флаг MSC Aries, заявявайки, че е свързан с Израел.

MSC, която експлоатира Aries, потвърди, че Иран е заловил кораба и заяви, че работи „със съответните власти“ за безопасното му връщане и благосъстоянието на неговия 25-членен екипаж.

Сайтовете за морско проследяване съобщиха, че корабът е бил MSC Aries на Zodiac Maritime, международна корабна компания – частична собственост на израелския бизнесмен Еял Офер.

Морските търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщиха, че корабът е бил заловен на 92 км североизточно от Фуджейра, район близо до Ормузкия пролив, който образува входа на Персийския залив.

Иранските власти не са коментирали инцидента.

Служител на отбраната на САЩ каза, че са запознати със ситуацията, докладвана от UKMTO, и че тя се наблюдава, но не потвърди или отрече името на кораба, когато беше попитан дали става въпрос за MSC Aries.

Говорителят на израелските сили за отбрана контраадмирал Даниел Хагари заяви, че Иран ще понесе последици, ако ескалира още повече регионалното напрежение.

Израел е в повишена тревога. Засилихме готовността си да защитим Израел от нова иранска агресия. Готови сме и да отвърнем„, заяви той.

Израелският външен министър Израел Кац обвини Техеран в пиратство.

Във вторник военноморският началник на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран Алиреза Тангсири каза, че може да затвори Ормузкия пролив, ако сметне за необходимо.

Той каза, че Иран разглежда като заплаха присъствието на Израел в ОАЕ, с които Израел установи дипломатически отношения през 2020 г. като част от „Споразуменията на Ейбрахам“ с посредничеството на Съединените щати.

Регионалното напрежение се повиши от началото на кампанията на Израел в Газа през октомври, като Израел и неговият съюзник Съединените щати се сблъскват многократно с обвързани с Иран групи в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

Иран се зарече да отмъсти за израелските въздушни удари срещу неговото консулство в сирийската столица Дамаск на 1 април, при което бяха убити седем офицери от Революционната гвардия, включително двама висши командири.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в петък, че очаква Иран да атакува Израел „по-скоро, отколкото по-късно“ и предупреди Техеран да не го прави.

Подкрепяната от Иран йеменска групировка Хуси прекъсна световната търговия с атаки срещу корабоплаването в Червено море в продължение на месеци, заявявайки, че се цели срещу кораби, свързани с Израел, като отмъщение за кампанията на Израел в Газа.

Съединените щати и Великобритания нанесоха удари срещу цели на хусите в отговор на атаките срещу кораби.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Франция с опити да облекчи напрежението между „Хизбула“ и Израел

Франция ще съдейства за облекчаване на напрежението между Израел...

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Руски съд нареди журналиста от руското издание на Forbes...

WSJ: Путин не стои зад смъртта на Навални

Американските разузнавателни агенции установиха, че руският президент Владимир Путин...

Португалският президент предлага репарации за колониалните престъпления

Президентът Марсело Ребелу де Соуса каза в събота, че...

Кремъл счита съдбата на Зеленски за предопределена

Кремъл счита съдбата на украинския президент Владимир Зеленски за...

Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материлани щети

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img