Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иран мъсти на Израел със 185 дрона, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя (ВИДЕО)

Рано тази сутрин, около 6 часа, Израел свали част от ограниченията, въведени вчера вечерта, в 23 часа, заради нападението от страна на Иран. Израелските военни не дават подробности публично, но израелски издания пишат, че ограниченията за масови събития и събирания остават, отменени са и всички образователни мероприятия и училищни екскурзии.

Аз призовавам всички страни да проявят максимална сдържаност и да избягват всякакви действия, които могат да доведат до мащабна военна конфронтация на няколко фронта на Близкия изток.“

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази своята дълбока тревога от напълно реалната опасност разрушителната ескалация да обхване целия регион. Гутериш повтаря думите си:

Аз неведнъж съм подчертавал – нито регионът, нито светът могат да си позволят още една война„.

Какво се случи:

  • Малко след 23 ч. вчера, 13 април, Иран изстреля по Израел десетки дронове.
  • Израел въведе ограничения и издаде заповед всички граждани да се приберат в бомбоубежищата и сигурните стаи на жилищата си.
  • Оказа се, че дроновете са не десетки, а стотици и са изпратени на три вълниГоланските възвишения и пустинята Негев са основни цели на атаката.
  • Синхронизирано имаше нападения на подкрепяни от Иран бойци от Ливан и Йемен.
  • Ирак и Йордания затвориха въздушните си пространства. Йордания се включи в свалянето на ракетите.
  • По данни на израелската отбрана 99% от въздушните цели са прехванати и свалени преди да достигнат до целите си. Десетки от дроновете и ракетите са били свалени извън пределите на израелската територии.
  • Има нанесени щети, които са леки – върху една израелска военна база. 10-годишно момиче е получило наранявания от шрапнели в в региона Арад, южната част на Израел.
  • Вестник „Ню Йорк Таймс“ цитира двама израелски служители, според които Иран е изстрелял общо 185 безпилотни самолета, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя.
  • Три часа след началото на атаката постоянното представителство на Иран към ООН обяви, че военната операция на страната срещу Израел „може да се счита за приключила„.
  • Военновъздушните сили на Йордания са прехванали и свалили десетки ирански безпилотни самолети, които са нарушили въздушното ѝ пространство и са се насочили към Израел.

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно днес, неделя 14 април, около 23 часа българско време, за да обсъди иранската агресия срещу Израел. Искането е отправено от Израел към председателстващия в момента – Малта.

Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Американският президент Джо Байдън прекъсна уикенда си и свика съвещание с представителите на силите за сигурност и военните веднага след съобщенията за атаката. Американският президент възнамерява да свика и екстрено заседание на Г-7 по повод атаката, за да се сформира „единен дипломатически отговор на наглата атака на Иран„.

Европейският съюз в лицето на Шарл Мишел и Жозеп Борел осъдиха още тази нощ действията на Иран и предупредиха за продължаваща ескалация. Великобритания, която взе участие с отразяването на атаката, излезе с отделна позиция.

Тази сутрин Иран излезе със заявление от което се разбира, че операцията е приключена и няма да има още удари. В позицията обаче се предупреждава Израел да не предприема ответни действия, а САЩ да се въздържат от каквато и да е намеса.

Изявлението от тази сутрин на Техеран следва бурната радост, която обхвана улиците на големи ирански градове, където стотици хиляди се стекоха да празнуват отмъщението и силният отговор, даден на Израел.

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия изрази загриженост във връзка с обострянето на ситуацията в региона.

В изявление външното министерство на Китай заяви, че е „дълбоко загрижено за настоящата ескалация“ и призова „замесените страни да запазят спокойствие и сдържаност, за да избегнат по-нататъшна ескалация на напрежението„.

От страна на Русия към тази сутрин реакцията е на ниско дипломатическо ниво – заместника на постоянния представители на РФ към ООН Дмитрий Полянски предупреждава, че обострянето на конфликта може да доведе до задълбочаване на близкоизточната криза.

Иранската атака с дронове и ракети срещу Израел показва, че Иран се учи от Русия и хутите да провежда все по-опасни и ефективни операции, насочени както срещу Израел, така и срещу САЩ. Това пише днес в анализа си базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW). Иран също така е извлякъл поуки от атаките на хутите срещу международното корабоплаване около Йемен, се казва в доклада на института.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Момчил Терзийски е новият директор на Агенцията по кадастър

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

20 души загинаха при взрив във военна база в Камбоджа

Двадесет войници загинаха, а няколко други бяха ранени при...

С документален филм ЕП ни призовава да използваме гласа си на евроизборите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=tMieWhQLq1U Европейският парламент започва институционална комуникационна кампания, за да насърчи...

Общо 30 хил. деца посещават ясла към 2023 г.

Общо 835 самостоятелни детски ясли и яслени групи в...

Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България

Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса. Евродепутатите...

Великобритания затяга плащанията за инвалидност

Великобритания обмисля да направи промени в плащанията за обезщетения...

Полша предрича неизбежно поражение на Русия при атака срещу НАТО

Руска атака срещу НАТО неизбежно ще завърши с поражение...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img